FinansWatch

Finansrådet i åben krig med regeringen om ATP

Uacceptabelt. Ren statstøtte. Konkurrenceforvridende. Finansrådet er for alvor kommet på kant med Brian Mikkelsen efter ministeren tidligere på dagen kom med et lovudkast, der vil slippe ATP ind på bankmarkedet.

Foto: Hougaard Niels

Finansrådet raser: Årtier med tætte forbindelser mellem Det Konservative Folkeparti og bankernes brancheorganisation Finansrådet syntes brudt med Økonomi- og erhvervsminister Brian Mikkelsens (K) ATP-lov, der for alvor vil lukke den statsopbyggede pensionsgigant ind på bankmarkedet.

"Det er stærkt utilfredsstillende at regeringen her åbner mulighed for permanent statsstøttede banker, der kan presse marked på vilkår, der ikke er konkurrencemæssigt retfærdige," siger adm. direktør i Finansrådet Jørgen Horwitz til FinansWatch efter ministeren sent på eftermiddagen offentliggjorde lovudkastet til den stærkt omdiskuterede lov.

Selv ikke det, der i lovforslaget ligner en lille håndsrækning til Finansrådet - et loft over FIH og ATP's erhvervsudlån på 7,5 pct. - sætter den mindste stopper for en meget vred Jørgen Horwitz.

Ingen fordel for danskerne

Økonomi- og erhvervministeriet forsøger vist at høre på jer når de sætter loft over FIH ved 7,5 pct. af erhvervsudlånet?

"Vi kan ikke se præcis hvorfra regeringen kommer med det tal, men uanset at det kun skulle være 7,5 pct. er det helt uacceptabel konkurrence. Der er jo heller ikke nogen tvivl om, at ratingbureauerne vil tillægge ATP's ejerskab en overordentlig stor værdi. Og alene det, at man har en vished om at kunne opnå likviditet giver også en konkurrencefordel. Der er er tale om urimelig statsstøtte, og det er helt uacceptabelt og stærkt konkurrenceforvridende."

Jørgen Horwitz afviser samtidig, at der er nogen fordel for landets banker i at lade ATP træde til og redde stærkt underkapitaliserede FIH, der for tiden alene lever på nådesgaven fra et 50 mia. stort lån med statsgaranti.

Han henviser til, at der også var kommercielle bud på FIH, og at man kunne have lagt redningen hos en pengetank, der ikke var opbygget ved lov.

Ikke deres formål

Samtidig forkaster han regeringens forsvar af handlen, der til dels går på, at ATP ved at redde FIH støtter danmarks økonomi.

"Efter min opfattelse er det på ingen måde ATP's rolle eller formål at redde danmarks finansielle stabilitet. ATP's formål er at forvalte indskydernes penge bedst muligt, og ikke andet."

Uforenelig statsstøtte

ATP's argument er så, at man kan sikre sig et godt afkast også gennem bankdrift?

"Men jeg kan bare konstatere, at regeringen bruger også argumentet omkring den finansielle stabilitet. Og at man mener at man skal give en virksomhed, der har midler opkrævet ved lov mulighed for at komme ind og konkurrere på ulige vilkår og gøre en god forretning - så må jeg sige, at så er der tale om uforenelig statsstøtte."

Mere fra FinansWatch

Relaterede

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs