Sydbank: Danske Bank skal fremlægge "hårde tal" for ikke at skuffe på strategidag

På længere sigt kan Danske Banks vækst nærmest kun komme fra opkøb og geografisk spredning, vurderer analytiker. Opdateret med kommentar fra Jyske Bank.
Mikkel Emil Jensen er aktieanalytiker i Sydbank. | Foto: Pr/sydbank
Mikkel Emil Jensen er aktieanalytiker i Sydbank. | Foto: Pr/sydbank
af marketwire

Danske Bank lægger onsdag nye langsigtede finansielle mål på bordet, da de hidtidige målsætninger løber ud i 2023.

Og der skal ”hårde tal” på bordet, hvis ikke banken skal skuffe markedet.

Det mener Mikkel Emil Jensen, der er analytiker i Sydbank.

”Vi får formentlig nye mål for egenkapitalforrentningen, omkostningsprocenten og kapitalstrukturen. Det er ikke sikkert vi får et skarpt mål for egenkapitalforrentningen, da stor makroøkonomisk usikkerhed indbyder til forsigtighed ved brug af ”hårde mål”, men for vage ambitioner vil naturligvis skuffe,” siger analytikeren.

Derfor kan Danske Bank måske komme med mål der lyder på ”en tocifret” egenkapitalforrentning frem mod 2026, da Mikkel Emil Jensen forventer en treårig strategi-melding onsdag.

De gamle mål lød på en langsigtet forretning af egenkapitalen på 8,5-9 pct. i 2023 og en omkostningsprocent i midten af 50’erne.

I Jyske Bank venter analytiker Anders Haulund Vollesen også, at aktietilbagekøb kommer tilbage på menuen.

Han venter, at banken gør op med sin målsætning om kernekapital (CET1) på 16 pct. ”og i stedet går over til en ”flydende” målsætning på det gældende kapitalkrav 1-3 pct. i stil med flere af de nordiske peers”.

Sker det, vil Danske Bank være overkapitaliseret svarende til et sted mellem 9 og 25 mia. kr., der potentielt kan udloddes som særlig dividende eller aktietilbagekøb.

”Vi forventer derfor, at banken enten vil hæve udlodningspolitikken til 50-70 pct. (nuværende: 40- 60 pct.) og/eller introducere aktietilbagekøb som en naturlig del af arbejdet med at reducere den overskydende kapital,” skriver Anders Haulund Vollesen.

”Vi modellerer i øjeblikket et årligt aktietilbagekøbsprogram på 5 mia. kr., hvilket i 2025 stadigt efterlader Danske Bank overkapitaliseret med 4,4 pct. relativt til det forventede kapitalkrav, som inkluderer introduktionen af en systemisk risikobuffer i Norge,” skriver Jyske Bank-analytikeren,

Strategi kan skifte fokus

Den gamle strategi har også været at blive en mere enkel og effektiv bank med fokus på bankens kernemarkeder. Det er sket ved en række salg - Danica i Sverige og Norge samt aktiviteterne i Luxembourg. Danske Bank har også forladt Baltikum og Rusland.

Mikkel Emil Jensen tror ikke på, at den nye strategi bliver en, hvor bankens topchef, Carsten Egeriis, slår ud med armene. Han tror snarere, at bankens fokus vil være rettet mod kundetilfredshed, og den geografiske spredning.

”Der har været snak om, om banken vil sælge en del af den udenlandske forretning - måske privatkundedelen. Men jeg tror det nu ikke,” siger Sydbank-analytikeren og fortsætter:

”Danske Bank kan godt have en god og veldreven bank i Danmark. Men langsigtet - hvor skal væksten komme fra? Det kan næsten kun ske via opkøb og geografisk spredning.”

En opjustering mere i år

Mikkel Emil Jensen tror på endnu en opjustering fra banken i år:

”Den kommer næppe onsdag, da banken ledelse skal oplyse om det, så snart den har kendskab til en sådan. Og det er vanskeligt at time til en planlagt strategidag,” siger analytikeren.

”Derudover tror jeg, at Danske Bank bliver ret konkrete på udbyttebetaling i år efter to år uden - og på et aktietilbagekøb. Men jeg vurderer, at vi her snakker i 2024,” siger han.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også