Danske Banks pensionistforening tiltrækker flere tusinde festende "ambassadører"

FARVEL TIL FINANSERNE: Når Danske Banks københavnske pensionister mødes, er det ofte med flere hundrede tidligere medarbejdere. Alene julefrokosten afholdes over fire dage, og sidste år deltog mere end 3000 personer sammenlagt i foreningens arrangementer.
Gunnar Hagedorn (tv.) og Jørgen Illemann står som formand og næstformand i spidsen for 1.600 medlemmer af Danske Banks pensionistforening i København. | Foto: Lonni Park Lynge
Gunnar Hagedorn (tv.) og Jørgen Illemann står som formand og næstformand i spidsen for 1.600 medlemmer af Danske Banks pensionistforening i København. | Foto: Lonni Park Lynge

"Af banen, af banen - her kommer pensionistkaravanen," kunne det passende lyde, når Danske Banks københavnske pensionistforening ruller sig ud til et af foreningens otte årlige arrangementer.

For med 1.600 medlemmer er arrangementerne ofte med deltagelse af flere hundrede tidligere ansatte.

I spidsen for foreningen står to Danske Bank-veteraner: formand, Gunnar Hagedorn, 82, og næstformand Jørgen Illemann, 73. Begge nåede at være i Danske Bank-koncernen i mere end 40 år, inden de gik på pension i henholdsvis 1997 og i 2005.

"Jeg har næsten været mere sammen med mine kollegaer end min kone i de 40 år. Det var fra morgen til aften. Så jeg startede i pensionistforeningen som menigt medlem for at se, hvad det var for noget og møde alle mine gode gamle venner," siger Jørgen Illemann.

FinansWatch sætter i en artikelserie fokus på det at gå på pension og for manges vedkommende samtidig forlade en arbejdsplads igennem rigtig mange år.

Gode ambassadører

Selvom de to pensionister som tidligere medarbejdere i Danske Bank i øjeblikket "må kæmpe lidt for sagen", som Gunnar Hagedorn udtrykker det, så fortæller de gerne med begejstring om, hvordan de har oplevet deres professionelle tilværelse, indskyder formanden.

Og næstformanden supplerer:

"Der er ikke nogen, der bliver så grundfæstet i en virksomhed, som da vi var aktive," siger han med henvisning til, at det er de færreste i dag, der kommer til at være sammen på arbejdspladsen i 40 år.

"Det er også derfor, banken er glade for os, for vi er gode ambassadører, fordi vi allesammen har været glade for at være der og har været der i en lang årrække," siger Gunnar Hagedorn.

Fra hovedkvarteret oplyser presseafdelingen, at Danske Banks pensionistforeninger sammenlagt har cirka 2.500 medlemmer.

"Koncernen stiller op med indlægsholdere fra banken, lægger lokaler til, ligesom vi årligt giver et ganske fornuftigt økonomisk tilskud til foreningerne. Dette gør vi ud fra en vurdering af, at mange af pensionisterne har været loyale medarbejdere igennem en årrække, men også fordi de er gode ambassadører for banken," skriver Morten Herrup Poulsen, kommunikationsrådgiver i Danske Bank, i en skriftlig kommentar til FinansWatch.

Her får knap 600 medlemmer af den Danske Banks pensionistforening i København kaffe og en ostemad og wienerbrød til et foredrag om Storebælt. Foto: Privat | Foto: Privat
Her får knap 600 medlemmer af den Danske Banks pensionistforening i København kaffe og en ostemad og wienerbrød til et foredrag om Storebælt. Foto: Privat | Foto: Privat

Fik Mastercard til banken

Gunnar Hagedorns egen karriere i koncernen startede som elev i Den Danske Landmandsbank i Kolding i 50'erne, indtil han blev indkaldt til militærtjeneste.

Dengang måtte medarbejderne ikke komme tilbage til deres provinsfilial efter aftjent værnepligt, så Gunnar Hagedorn kom først ind i hovedkassen på Holmens Kanal nogle måneder for at lære kassearbejde og blev derefter rykket til personaleafdelingen. Derefter fulgte en række andre funktioner, indtil han blev udnævnt som chef for bankens datacenter, hvor han var i en årrække.

"Jeg synes, jeg har haft et rigtig interessant job, for jeg har siddet på nogle poster, hvor jeg har været heldig at være med i nogle ting, der bevægede sig," siger Gunnar Hagedorn.

Han fortæller, at han som de sidste opgaver i sit professionelle arbejdsliv blandt andet var med til at få Mastercard'et til Danske Bank, ligesom han allerede i 80'erne var med i udviklingen af bankens allerførste og den gang ret simple netbankssystem.

"Tankerne var store, men der var slet ikke det rigtige udstyr og den hurtige netforbindelse, som vi har i dag," husker han.

Voksede ud af kantinen

For Jørgen Illemann startede karrieren også som bankelev, og efter aftjent værnepligt kom han ligesom Gunnar Hagedorn til en filial i København. Titlerne derefter var både konsulent, bankbestyrer, filialdirektør og privatdirektør. Da han gik på pension i 2005, var det som områdedirektør for Sjælland Nord.

Efter et halvt års tid på pension og menigt medlem af pensionistforeningen, prikkede Gunnar Hagedorn til ham for at få ham ind i bestyrelsen.

"Det skulle jeg lige tænke lidt over og sagde så ja. Og det er jeg glad for, for det holder os i gang. Der skal bestilles noget. Når vi har de store arrangementer, er der fart på," siger han.

I mange år blev arrangementerne afholdt i bankens kantine, men efterhånden var der ikke plads til alle, og "der kom problemer med brandmyndighederne," fortæller de.

Det var Jørgen Illemann, der stod bag foreningens første arrangement uden for Danske Bank, som var et 40 års-jubilæum, der i stedet blev holdt på Langelinie Pavillonen.

"Gad vide om der kommer nogen, når det er uden for banken," husker Jørgen Illemann at tænke.

Der var dog ingen grund til bekymring, for lokalerne blev fyldt til bristepunktet med de maksimale 625 personer – arrangementet var endda overtegnet, så der var flere, der ikke kom med.

Møde med flere topchefer

Sidste år deltog sammenlagt 3258 personer i foreningens otte arrangementer. Udover den årlige nytårsfest, sommerudflugt, musik- og teaterarrangement, minigolf og bowling, generalforsamling, et medlemsmøde og en julefrokost – der i øvrigt har deltagelse af 750 tidligere Danske Bank-medarbejdere og afholdes over fire dage i Hansens Gamle Familiehave på Frederiksberg – så tager pensionistforeningen også hvert år ind i hovedsædet.

Her får de en redegørelse om bankens situation og fremtidsudsigter, hvor flere af bankens topchefer har åbnet dørene til Kuppelsalen for pensionisterne.

Gunnar Hagedorn fortæller, at hele sagen omkring Danske Banks estiske filial også har fået pensionistforeningen til at bede om en orientereing, så medlemmer af pensionistforeningen var velinformerede.

Og de ser også frem til, at komme til at møde den nye topchef Chris Vogelzang – især når han nu har meldt ud, at han bestræber sig på at lære dansk hurtigst muligt.

Skal være i god tid

Den årlige heldagsudflugt for den københavnske pensionistforening er netop overstået. I år gik turen til Valdemar Slot med et pitstop på Storebælt, hvor de knap 600 deltagere skulle høre et foredrag om tilblivelsen af broen.

Deltagerrekorden er fra 2014, hvor 760 personer deltog i en endagstur til Bornholm. Pensionisterne fyldte 14 busser, husker de to bestyrelsesmedlemmer.

576 pensionerede Danske Bank-medarbejdere deltog i dette års sommerudflugt, der gik til Valdemar Slot. Foto: Privat | Foto: Privat
576 pensionerede Danske Bank-medarbejdere deltog i dette års sommerudflugt, der gik til Valdemar Slot. Foto: Privat | Foto: Privat

Allerede nu har foreningen en arrangementskalender, der strækker sig gennem 2021. Jørgen Illemann vurderer, at han nok sammenlagt bruger en måneds tid om året på at planlægge pensionistforeningens arrangementer. Og planlægning skal der i den grad til, når 500-600 pensionister drager på tur.

"Når du skal drive en forening med så mange mennesker, er du nødt til at være i god tid, for ellers er der ikke nogen, der vil have dig. Vi kan ikke bare tage på tur og regne med, at en lille kro på Sydsjælland kan tage os, når vi lige kommer forbi," siger Gunnar Hagedorn.

Selvom man næppe kan kalde den københavnske forening for en kaffeklub for pensionister, så er det stadig muligt for gamle medarbejdere at have en nærhed. Til nytårsfesten er det blandt andet muligt at tilmelde sig i hold, så man kan sidde sammen med gamle kollegaer, fortæller de.

"Man holder sig mest til dem, man kender. Det er også derfor vores forening er så populær. Medlemmerne kan møde mange af dem, som de har arbejdet sammen med og stadig synes, det er hyggeligt at sidde sammen med, når vi spiser, gå sammen med, når vi går – og danse sammen med, når vi danser," siger Jørgen Illemann.

Gunnar Hagedorn har været formand i pensionistforeningen siden 2003, og Jørgen Illemann har været næstformand siden 2006.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også