Optakt til Danske Bank-regnskab: Spænding aftaget med december-nedjustering

Danske Bank nedjusterede allerde inden jul forventningerne til årets resultat, hvilket ikke efterlader meget spænding til Danske Banks årsregnskab.
Foto: Ritzau Scanpix/Mads Claus Rasmussen
Foto: Ritzau Scanpix/Mads Claus Rasmussen
AF RITZAU FINANS

Danske Bank har forberedt aktionærerne på, hvad der venter i tallene for 2018, og dermed er en del af luften gået af ballonen forud for regnskabet for månederne oktober, november og december 2018, der offentliggøres fredag morgen.

Få dage inden jul - 20. december - nedjusterede banken sine forventninger til årsresultatet, og der blev skåret 1-2 mia. kr. af prognosen for bundlinjen, så banken nu venter et resultat efter skat "omkring" 15 mia. kr. mod tidligere et resultat på 16-17 mia. kr.

"For tredje gang i 2018 måtte Danske Bank nedjustere indtjeningsforventningerne i december, og endnu engang skyldtes nedjusteringen særdeles vanskelige markedsvilkår på særligt obligationsmarkedet," påpeger Simon Hagbart Madsen, senioranalytiker i Jyske Bank, i en analyse få dage før regnskabet offentliggøres.

Banken begrundede de lavere forventninger med de udfordrende forhold på de finansielle markeder i fjerde kvartal, hvor handelsindtægterne på obligationsmarkederne er "påvirket negativt". Desuden er de præstationsafhængige gebyrer også ramt, mens man har foretaget en værdijustering på 0,2 mia. kr. uden for kerneforretningen.

"Årsagen til nedjusteringen er fortsat store udfordringer på de finansielle markeder, som vil tynge både gebyr- og især handelsindtægterne igen i kvartalet hos Danske Bank," påpeger Sydbanks bankanalytiker, Mikkel Emil Jensen, forud for regnskabet.

Gebyrindtægterne ventes at lande på 786 mio. kr. ifølge et estimat fra Ritzau Estimates mod 1346 mio. kr. i fjerde kvartal 2017. Handelsindtægter ses på 10.849 mio. kr. i det sidste kvartal af 2018 mod 12.219 mio. kr. i perioden året før.

Hvadvasksagen klæber

De helt store overskrifter, der har hængt ved Danske Bank i 2018, har været den omfattende hvidvasksag i Estland. Og selv om det ikke påvirker den egentlige forretning så meget, så er bankens ry blevet ret så blakket med kundeafgang til følge.

I tredje kvartal forsvandt omkring 1500 kunder - og analytikerne venter, at der fortsat vil være fokus på, hvordan det ser ud for banken.

"Kommentarer om yderlig kundeafgang fra niveauet med 1500 kunder i tredje kvartal 2018 er forventelig, men vi vurderer, at det fortsat vil være begrænset," lyder det fra Mikkel Emil Jensen.

Hvidvasksagen vil ligeledes komme til at påvirke omkostningsniveauet i banken. Her ventes en vækst på 7,8 pct. til 6207 mio. kr. ifølge Ritzau Estimates i det sidste kvartal af 2018. Det skyldes blandt andet øgede udgifter til regulatoriske krav og forebyggelse af hvidvask.

Samtidig venter Simon Hagbart Madsen, at banken vil komme med en opdatering af den interne undersøgelse af hele hvidvasksagen, som banken offentliggjorde det foreløbige resultat af i september sidste år.

"Danske Bank havde i september undersøgt cirka 6200 af kunderne med flest risikofaktorer, og langt hovedparten af disses transaktioner blev fundet mistænkelige. Vi forventer, at Danske Bank i forbindelse med årsregnskabet vil kunne opdatere status på den igangværende undersøgelse af samlet 15.000 kunder," påpeger Jyske Banks analytiker.

Topchef-posten stadig i spil

Topchefen Thomas Borgen trak sig i forbindelse med pressemødet i september, og bestyrelsesformanden Ole Andersen blev i december afløst af daværende DI-direktør Karsten Dybvad efter stigende pres fra aktionærkredsen. Det er stadig et udestående at finde en afløser for Borgen, da bankens egen interne kandidat, Jacob Aarup-Andersen, blev vejet og fundet for let af Finanstilsynet.

Siden Borgens afgang har Jesper Nielsen, chef for Danske Banks forretning i Danmark, holdt chefstolen varm. Jesper Nielsen kom til Danske Bank i 2000, hvor han begyndte sin Danske-karriere med at være afdelingsdirektør for Danske Bank Danmarks produktudvikling.

Forventninger interessante

Der vil ligeledes være fokus på, hvad Danske Bank venter at udrette økonomisk i 2019. Og det kan let gå hen og blive en skuffende affære.

"Danske Bank kan forvente nettorenteindtægter i 2019 omtrentligt på 2018-niveauet, hvilket er cirka 1 pct. under konsensusforventningerne. Derudover kan banken få svært ved at realisere målsætningen om en egenkapitalforrentning i top tre blandt nordiske konkurrenter, og vores estimat for nettooverskuddet i 2019 er på 16 mia. kr.," påpeger Jyske Bank analytikeren.

Her mener Mikkel Emil Hansen fra Sydbank dog, at Danske Bank vil fastholde sin position i top tre - og at bundlinjen i år ses lande på mellem 17 og 19 mia. kr. Analytikerne venter, at bankens overskud efter skat vil lande på 14,2 mia. kr. i 2018 mod 20,1 mia. kr. i 2017.

Analytikere: Danske Banks vækstsucces slipper uden om hvidvaskballade 

Medie: Danske Bank risikerer at medarbejdere flygter 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også