Amerikanske fallenter redder året for Danske

Tilbageførsler fra Lehman og en lukket katastrofedækning hos AIG sørger for at holde de røde tal fra bundlinjen i Danske. Irland og bankkrak trækker modsat, lyder det fra analytiker.
Foto: Mark Lennihan
Foto: Mark Lennihan

I årets første ni måneder har Danske Bank haft en nettoindtjening på 1,5 mia. kr.

I samme periode har banken hentet et sted mellem 1,2 og 1,8 mia. kr. på engangsindtægter hentet fra to af finanskrisens faldne kæmper, Lehman Brothers og AIG.

Dermed er en aldeles anseelig del af bankens bundlinje skabt ud af engangsindtægter. Det bekræfter banken over for FinansWatch.

Tavse om Lehman-tal

Man ønsker dog ikke at sige præcis hvor mange penge, man har kunnet tilbageføre fra bankens nedskrivninger på Lehman Brothers, hvis krak i efteråret 2008 fungerede som benzinen til finanskrisens bål.

"Vi har i de to seneste kvartaler tilbageført nedskrivninger i Danske Markets på i alt ca. 1,1 mia. kr. Hovedparten heraf vedrører Lehman Brothers. Aftalen med boet efter Lehman Brothers har medvirket til  de tilbageførsler, vi har lavet i 3. kvartal," skriver IR-chef i banken Martin Gottlob i en mail til FinansWatch.

Dermed står det uklart om Danske Bank ville have sorte tal på bundlinjen uden de amerikanske engangsgevinster.

Sidste uge kom det frem, at banken har droppet en stor del af sit krav mod netop Lehman Brothers. Kravet beløber sig nu til 3,08 mia. kr. mod tidligere 7,63 mia. kr.

Danske Bank dropper gigantkrav mod Lehman

Ende på irsk åreladning

Fra analytikerside advares der dog mod rent at fjerne de ekstraordinære indtægter fra regnskabet:

"Man skal passe meget på med at sidde og tage ting ud af regnskabet. For eksempel kan faldende renteindtægter og stigende markedsindtægter sagtens være to sider af samme sag. Men det er rigtigt at lige præcis på nedskrivningssiden, der kan det ikke komme igennem. Lehman bliver jo nok ikke ved med at give tilbageløb. Men nedskrivninger er jo også skøn, og bestemt ikke det sande billede af noget som helst. Og derfor skal man passe på med at overføre billedet fra år til år – Danske Bank bliver jo nok heller ikke ved med at tabe så meget i Irland," siger Christian Hede, der er analytiker hos Jyske Bank til FinansWatch og uddyber:

"Hvis Danske fortsætter med den nuværende takt er der jo ikke mere tilbage at tabe i Irland – de har jo nedskrevet over 50 pct. på de problematiske segmenter, og 78 pct. på erhvervsejendomme. Hvis man så fortsætter med at tabe 1,5 mia. kr. på et kvartal, som de gør i tredje kvartal, så er der snart ikke mere tilbage."

Danske Bank har i lighed med landets andre banker betalt en del af regningen efter årets tre bankkrak. I Danskes tilfælde er beløbet for indeværende på en mia. kr.

Frygtede for realkredit

I forbindelse med bankens halvårsregnskab lukkede Danske ekstraordinært en aftale med indgået med forsikringsgiganten AIG, der før krisen tilbød Danske Bank at slippe for at polstre kapitalen ved at tage slaget, hvis Realkredit Danmark led tab på mere end 0,6 pct. af de forsikrede obligationer.

En aftale, der oprindeligt skulle have løbet langt, langt ud i fremtiden.

Dermed sikrede Danske Bank sig en engangsindtægt på ca. 800 mio. kr.

Gevinsten kom efter AIG blev for bekymrede for at måtte tage tab på den danske realkredit, og derfor ønskede at lukke aftalen, oplyste Danske Bank dengang til FinansWatch.

AIG pynter Danske-regnskab med 800 millioner 

AIG måtte under krisen i 2008 reddes af den amerikanske stat, og ved samme lejlighed kom det frem, at Danske Bank skulle skaffe ekstra kapital, hvis forsikringsselskabet var gået ned.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også