FinansWatch

AIG pynter Danske-regnskab med 800 millioner

Danske Banks halvårsregnskab får et gevaldigt løft fra en opsagt forsikringskontrakt med den statsstøttede amerikanske gigant AIG, der dækkede dele af bankens mulige tab på danske boliglån.

Foto: SVANE BO

Danske Banks halvårsresultat på 1,9 mia. kr. overraskede markedet, der ellers havde skudt sig frem til et gennemsnit på ca. 1,1 mia. kr.

Og måske var analytikerne tættere på end det umiddelbart så ud til – i hvert fald har Danske Bank sikret sig en ekstraordinær indtægt på lige under 800 mio. kr. ved opsigelsen af en gigantisk forsikringskontrakt indgået med den faldne finanskæmpe AIG.

Dermed sikrer den amerikanske stats redning af AIG i 2008 nu en anseelig gevinst for Danske Bank.

Kontrakten havde til formål at opsuge en del af bankens tab på danske boliglån, lyder det fra banken. Samtidig tillod den under de dengang gældende regler banken at polste sig mindre.

Basel-hjælp

”Det var en finansiel kontrakt, der beskyttede vores boliglån mod fremadrettede tab, som vi har vurderet, at vi ikke har brug for mere, og så har vi forhandlet med vores modpart og fået et pænt stort beløb for at opsige kontrakten. Og det har vi så bogført som en negativ nedskrivning, fordi det vedrører tab, og pengene kommer ind der,” siger økonomidirektør Henrik Ramlau-Hansen til FinansWatch.

Hvad er baggrunden for at opsige kontrakten?

”Vi har vurderet, at vi ikke har brug for den mere. For nogle år siden havde den også noget at gøre med overgangen mellem Basel I og Basel II-reglerne, men nu er vi godt i gang med Basel II, så på den front har vi ikke brug for den. Og samtidig er huspriserne jo faldet, og så bliver sådan en kontrakt, der dækker tab pludselig, mere værd, så derfor har vi kunnet få de her penge.”

Lang løbetid

Så modparten har også været glade for at kunne fjerne noget risici fra deres bøger?

”Det må man vel sige. De har vurderet, de slap af med noget risici, og den slags er jo altid en forhandling, hvor begge sider må se på sagen.”

Kontrakten løb ellers 20 til 30 år ud i fremtiden, lyder det fra Ramlau. Men umiddelbart er det ikke den helt store risiko, banken løber, vurderer senioranalytiker Simon Christensen fra Nordea.

Irske smerter

”Modparten har betalt for at slippe ud af den her risiko. Og Danske må vel vurdere, at omkostningen ved at overtage risikoen ikke overstiger det betalte, og samtidig er kontrakten indgået under de gamle Basel-regler, hvor kontrakten hjalp med mere med kapitalen end under Basel II. Det bekymrer mig ikke, at de tager den her risici tilbage, også fordi de danske privatkunder historisk klarer sig godt. Det ser grimmere ud med nedskrivningerne i Irland og Nordirland, der er meget høje,” siger han til FinansWatch.

Kontrakten var indgået med forsikringiganten AIG, der tilbød Danske Bank at slippe for at polstre kapitalen ved at tage slaget, hvis Realkredit Danmark fik tab på mere end 0,6 pct. af de forsikrede obligationer. AIG måtte under krisen i 2008 reddes af den amerikanske stat, og ved samme lejlighed kom det frem, at Danske Bank skulle skaffe ekstra kapital, hvis AIG var gået ned.

I 2009 oplyste banken så - som konsekvens af en artikel i Wall Street Journal - at man ingen udbetalinger havde fra policen.

32 milliarder

"Årsagen hertil er, at Danske Bank i 2005 og 2007 tegnede forsikringsdækninger for ca. en tredjedel af den danske realkreditlåneportefølje gennem blandt andre AIG. Forsikringen fungerer som katastrofeafdækning og dækker Danske Banks kredittab i tilfælde af ekstremt høje tab på de forsikrede realkreditlån. Banken betaler løbende forsikringspræmie. Forsikringen er i kraft i de underliggende låns restløbetid, men kan opsiges i 2010. Der har ikke fundet udbetaling sted under forsikringspolicen, men AIG har stillet kontant sikkerhed for sin forpligtelse i henhold til forsikringsaftalen. Sikkerhedsstillelsen andrager ca. 200 mio. dollar," skrev banken dengang.

Realkredit Danmark havde dengang boligudlån for mere end 600 mia. kr.

Mere fra FinansWatch

Dansk robotrådgiver nedjusterer forventninger

Både hvad angår AUM, antal kunder og omsætning justerer robotrådgiveren Nord Investments nu sine forventninger i den forkerte retning. Årsagen skal findes i de usikre markeder og en faldende investeringslyst, lyder det.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs