Straarup: Emissionen god for vores kunder

Den forbedrede balance bør "alt andet lige" give banken mulighed for billigere funding.
Af Ritzau Finans

Danske Banks ordførende direktør Peter Straarup er glad for den aktionæropbankning, banken har fået i den netop gennemførte aktieemission, der har sikret banken 20 mia. kr. Og også bankens kunder får måske noget at glæde sig over.

Det styrkede kapitalgrundlag kan nemlig efter direktørens vurdering "alt andet lige" give banken adgang til billigere funding.

"Hvis Danske Bank får bedre forhold i konkurrencen om indlån, så bliver vi også i stand til at kunne give vores kunder bedre tilbud. Man kan ikke kvantificere det ned i 25-ører eller kvarte procenter, men det er medvirkende til at styrke bankens konkurrenceevne," siger Peter Straarup.

Forhandlinger indledt

Emissionen har givet et bruttoprovenu på 20 mia. kr. og et nettoprovenu på 19,8 mia. kr.

Danske Bank lånte i 2009 26 mia. kr. af staten under Bankpakke II i form af såkaldt hybrid kernekapital. Lånet har egentlig en løbetid på fem år, men banken har indledt forhandlinger om at indfri lånet før tid.

"Vi har indledt nogle forhandlinger, og dem vil vi helst forhandle inden døre og ikke i medierne," siger Peter Straarup.

Formålet med at indfri lånet er at gøre bankens kapitalstruktur mere "lækker" for investorerne, eller, med Peter Straarups egne ord, give banken "et mere solidt kapitalfundament." De internationale kreditvurderingsbureauer, der bestemmer bankernes ratings anser nemlig ikke hybrid kernekapital for lige så sikker som egenkapital, der stammer fra aktionærerne.

"Vores rigtige, primære egenkapital bliver større. Det er hovedårsagen til, at vi har foretaget den her kapitalændring. Det giver banken et mere solidt kapitalfundament. Det gør, at banken får noget mere at stå imod med. Når den kapital er kommet ind, så er der åbnet adgang for, at vi kan tilbagebetale den kapital vi har fået af staten i 2009," forklarer Peter Straarup.

Fejlekspederet

Emissionen blev som planlagt afregnet til kurs 86, og kun 0,2 pct. af tegningretterne blev ikke udnyttet, hvilket ifølge Peter Straarup er mindre end normalt.

"Det er aktier, der af en eller anden årsag er blevet glemt af aktionærerne eller fejlekspederet. Så denne emission er for alle praktiske formål fuldtegnet," fastslår Peter Straarup, der ikke er overrasket over aktionærernes store opbakning.

"Vi havde håbet på det, og det er vi blevet bekræftet i," siger han.

Danske Bank forhandler fortsat med regeringen

Danske Bank får 20 mia. kr. hjem på emission

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også