Storbanker kredser åbenlyst om direktørløs bank

Flere opkøbssultne storbanker er i øjeblikket usædvanligt åbne om deres interesse for direktørløs sjællandsk bank.
AF HEIDI BIRGITTE NIELSEN, CHRISTIAN SEHESTED OG KASPER KRONENBERG

Ingen kommentarer. Det er som regel det svar, der kommer ud af bankdirektørers mund, når journalister spørger, om denne eller hin pressede bank kunne være et interessant opkøbsemne.

Spørgsmål om  potentielle fusions- og opkøbsemner er traditionelt en af de ting, der i den grad får bankdirektører til at klappe i som østers. Kortene holdes tæt ind til kroppen af frygt for, at sælger skal presse prisen op, eller konkurrenter skal blande sig unødigt i processen.

Men helt usædvanligt har flere væksthungrende banker nu klart meldt ud, at den direktørløse Diba Bank på Sydsjælland meget gerne må komme til den klichefyldte kop kaffe på direktørkontoret.

"Jamen Diba Bank ligger på Sjælland, hvor vi godt vil vokse, men vi har ikke kigget i deres kreditbøger, hvis det er den slags, du henviser til. Men hele verden havde jeg nær sagt, for det er selvfølgelig overdrevet, men mange i sektoren ser de samme ting, som du nævner. At direktøren er gået, og man ikke har meldt ud vedrørende en ny. Så ja, hvad tænker man i Næstved,” spurgte Sydbanks topchef Karen Frøsig retorisk, da FinansWatch talte med hende i forbindelse med årsregnskabet.

Frøsig: Hvad tænker man i Næstved 

Arbejderne klar med kaffen

Diba Bank har siden direktør Petter Blondeaus exit i slutningen af november stået uden en permanent løsning i direktørstolen, og det har mange tolket som om, bestyrelsen lige nu genovervejer behovet for selvstændighed.

Også Arbejdernes Landsbank viser derfor nu interesse for den sydsjællandske bank

""Diba Bank vil selvfølgelig være interessant, hvis de vil drikke kaffe med os. Men de skal nok først selv finde ud af, hvad det er, de vil. Men vores dør er åben, hvis Diba vil drikke kaffe," siger Gert R. Jonassen til FinansWatch.

Arbejdernes Landsbank bejler til Diba 

Svær kapitalsituation

Banken står i øjeblikket med en stærk opfordring fra Finanstilsynet om at øge kernekapitalen. Diba har en solvens på 16 pct. og en kernekapital på 12,1 pct. mod et solvensbehov på 12 pct. Det ville ikke være noget problem, hvis det ikke var fordi, de ansvarlige lån, som udgør overdækningen, forfalder de kommende to år.

Banken har dog lagt en kapitalplan, som holder banken fra panikløsninger, fortalte konstitueret direktør i Diba Bank, Jesper Lund Wimmer, i forbindelse med bankens årsregnskab.

"Det er rigtigt, at der under de nuværende regler er en årlig nedtrapning på vores to lån. Men det er der taget højde for i de kapitalplaner, vi har lagt, og vi har en relativt tålmodig solvensoverdækning, som tingene er nu. Så vi går ingenlunde i panik," sagde direktøren til FinansWatch.

Banken har samtidig besluttet indtil videre at holde fast i den statslige hybridkapital, der også udgør en anseelig del af solvensen.

Diba-chef: Svært marked for ny kapital 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også