Frøsig: Hvad tænker man i Næstved

Karen Frøsig venter spændt på en melding fra bestyrelsen i Diba Bank. Men ellers gør hun op med det årelange kapløb mellem Sydbank og Jyske Bank. For Sydbank er størrelsen på balancen ikke afgørende.

Karen Frøsig vil gerne have flere aktiviteter på Sjælland. På Sjælland ligger Næsted. Og i Næstved ligger Diba Bank, der p.t. står uden en langsigtet løsning på direktørposten.

Mange steder tolkes det derhen, at bestyrelsen i Diba Bank ikke har meldt ud vedrørende en langsigtet løsning på direktørposten, fordi et salg af banken kan blive skudt i gang i den nærmeste fremtid.

Og også hos Karen Frøsig i Sydbank er det en udvikling, der følges med interesse. Det siger hun til FinansWatch.

”Jamen Diba Bank ligger på Sjælland, hvor vi godt vil vokse, men vi har ikke kigget i deres kreditbøger, hvis det er den slags, du henviser til. Men hele verden havde jeg nær sagt, for det er selvfølgelig overdrevet, men mange i sektoren ser de samme ting, som du nævner. At direktøren er gået og man ikke har meldt ud vedrørende en ny. Så ja, hvad tænker man i Næstved,” spørger Karen Frøsig retorisk.

Flere steder tolkes det derhen, at I er blevet lidt mindre sultne efter at købe op. Er det en rigtig udlægning?

”Jeg er sådan set åben. Jeg vil bare ikke gøre noget, der ikke er godt for Sydbank. Tanken om bare at vokse løs, sådan var konsolideringstankerne i starten af krisen tilbage i 2008, den har ændret sig. Der var så ikke så megen reel konsolidering dengang. Men vi vil fortsat gerne deltage i konsolideringen, men kun hvis det er til glæde og gavn for Sydbank”.

Afskære dig for noget

Men er der sket et skifte i dit syn på vækst via opkøb?

”Jeg tror, at det er sådan i alle institutter, at man må se på, hvordan man får mest mulig indtjening ud af de medarbejdere, de ledere og de kapitalressourcer, der er til rådighed. Og med hensyn til kapitalen, så er den begrænset i dag, så du skal bruge den de rigtige steder. For når du foretager dig noget, så afskærer du dig fra at agere et andet sted”.

Så du lever fint med den størrelse, som Sydbank har i dag?

”Jeg har mere fokus på den kapital, jeg har fået stillet til rådighed. At forrente den bedst muligt”.

Tidligere har der været skrevet meget om den her kamp mellem Sydbank og Jyske Bank? Hører den historien til? Er du ligeglad med, hvor store I er i forhold til Jyske Bank?

”Der er mange skrøner og sjove historier, når man taler om de her to banker. Men som jeg ser det, så sket det helt store jo for mange år siden i 1994, da Varde Bank blev overtaget af Sydbank. Og kort efter kom også aktiviteterne fra Aktivbanken til. Dengang rykkede Sydbank sig meget, og man skabte et institut, der nærmede sig Jyske Bank. Men hvordan ser det så ud i dag? Vi er vel i grove træk 50 pct. større end Spar Nord og Jyske Bank er vel 50 pct. større end os. Så har der været nogle forskydelser undervejs, hvor vi voksede efter købet af Trelleborg, mens Jyske Bank er vokset nu med overtagelsen af Spar Lolland. Så jeg ved ikke, om der står 1-1 eller 0-0 mellem os og Jyske Bank. Det jeg bruger mine kræfter på, det mindset jeg arbejder efter, det er at Sydbank skal være den bedste bank, som har en supergod egenkapitalforrentning”.

Mange ting rykket til hovedsædet

Bag Jyske Banks vækstambitioner finder man vel et ønske hos Anders Dam om, at hans ”hoved og krop” skal passe bedre sammen, end den gør i dag. Hvordan ser det forhold ud i dag hos Sydbank?

”Jeg synes, at vi har været gode i vores tilpasninger. Men den der hoved/krop-diskussion som du havde i gamle dage, den er lidt skæv i dag, synes jeg, for mange ting bliver jo centraliseret. Så det kan se ud som om, at der er mange ting i hovedsædet, men sagen er jo den, at man også overfører mange engagementer til hovedsædet. Altså du rykker forretning ind i hovedsædet,” siger Karen Frøsig og peger på en ting som lånedokumenterne, som for en del år siden blev lavet ude i den enkelte filial.

”Det sker i dag i et centralt sekratariat, så derfor kan nogle hovedsæder se dyre ud, men de har altså også overtaget en del ude fra linjen,” siger Karen Frøsig til FinansWatch. (Opdateret)

 

Tidligere artikler om Diba Bank og fremtiden:

 

Diba-formand: Bestyrelse i overvejelsesfase 

Diba klar til at slippe selvstændigheden 

Diba-formand: Vi kan blive en del af konsolideringen 

Analytiker: Næste konsolideringsbølge kommer snigende om 12 måneder 

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også