FinansWatch

Banker vil ikke afskaffe negative renter før Nationalbanken

Selvom Saxo Bank vil afskaffe negative renter for privatkunder, vil tre andre banker ikke følge efter her og nu. De venter i stedet på Nationalbanken.

Foto: Arbejdernes Landsbank/PR

Først når Nationalbanken afskaffer de negative renter, vil Arbejdernes Landsbank, Sparekassen Sjælland-Fyn og Sparekassen Kronjylland gå i Saxo Banks fodspor. Det skriver Børsen Pro Finans.

Banken, der blev stiftet af finansmanden Lars Seier og adm. direktør Kim Fournais tilbage i 1992 og fik banklicens i 2001, meldte mandag ud, at den vil afskaffe negative renter for privatkunder.

“Det, vi har tænkt os, er fortsat at afvente en melding fra Nationalbanken på det område, før vi ændrer praksis. Nationalbanken har negativ rente, som vi betaler hver dag, og når de ændrer deres renteniveau, så ændrer vi også vores. Så Saxo Banks ændring kommer ikke til at betyde ændringer hos os på nuværende tidspunkt,” siger Peter Froulund, der er branding- og kommunikationsdirektør i Arbejdernes Landsbank, til Børsen, der har lavet en rundringning til flere banker.

I både Sparekassen Kronjylland og Arbejdernes Landsbank vil konkurrencesituationen dog kunne få betydning i forhold til, om de negative renter skal skrues tilbage.

Renten på vej op

De negative renter for privatkunder så dagens lys i Danmark i 2019, da Jyske Bank som den første danske bank opkrævede betaling for indlån - i første omgang velhavere med over 7,5 mio. kr. stående.

Siden fulgte andre banker trop, og grænsen for, hvornår kunderne skal betale for at have penge stående, er løbende blevet sænket, så standarden i branchen i dag er 100.000 kr.

Bankerne har begrundet de negative renter for privatkunderne med, at indlånsrenten i Nationalbanken er negativ. Bankerne placerer typisk deres overskydende likviditet i en kombination af Nationalbanken og obligationer med kort løbetid, og hvis renterne er negative, koster det isoleret set bankerne penge.

De korte renter er på vej op, da ECB har varslet renteforhøjelser i juli og september, og hvis det holder stik, kan indlånsrenten være på 0,00 pct. om få måneder.

Nationalbankens rente plejer at læne sig op ad renten i ECB på grund af fastkurspolitikken til euroen, og derfor forventes Nationalbanken at sætte renten op i nogenlunde samme takt som ECB.

Indskudsrenten i Nationalbanken er i øjeblikket minus 0,6 pct.

ECB-chef: Vi er på vej mod at forlade negative renter

SMV Danmark og Dansk Erhverv med bøn til bankerne: Sløjf minusrenter

Mere fra FinansWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs