FinansWatch

Analytiker: Negative renter vil fases ud som ekko efter stigende centralbankrenter

”Nationalbanken vil følge ECB, og det er klart, at bankerne kommer til at se på de negative indlånsrenter. Bankerne kommer til at sætte renterne op i et langsommere tempo, for de vil formentlig forsøge at få lidt på rentemarginalen,” siger senioranalytiker.

Foto: KAI PFAFFENBACH/REUTERS / X00446

Den Europæiske Centralbank, ECB, er på vej væk fra negative renter - og Nationalbanken vil følge efter med rentestigninger, når ECB begynder at hæve renten.

Også de danske banke vil bevæge sig bort fra negative indlånsrenter, når den tid kommer.

”Men det kommer formentlig ikke til at ske i samme takt, som Nationalbanken,” vurderer Mikkel Emil Jensen, der er bankanalytiker hos Sydbank.

”Nationalbanken vil følge ECB, og det er klart, at bankerne kommer til at se på de negative indlånsrenter. Bankerne kommer til at sætte renterne op i et langsommere tempo, for de vil formentlig forsøge at få lidt på rentemarginalen,” siger senioranalytikeren.

Bankerne har opkrævet negative renter af kunderne, fordi Nationalbanken opkræver negative renter. Jyske Bank var den første bank herhjemme, der i 2019 begyndte at kræve penge for at have indlån af en vis størrelse til at stå i banken. Og siden fulgte de øvrige banker som perler på en snor.

”Men det bliver lidt svært for bankerne at forklare, hvorfor kunderne skal betale negative renter, når de forsvinder for bankerne i Nationalbanken. For år tilbage var der positiv rentemarginal på indlån. Så det vil ikke være unormalt, at bankerne sætter renten op i et lavere tempo end Nationalbanken,” siger Mikkel Emil Jensen.

Han påpeger, at de negative renter er blevet indført i en tid, hvor der blandt andet også har været negative renter på boliglån.

”I takt med at de negative indlånsrenter fjernes, så kommer man til at mærke det på prisen for boliglån. Så det kommer med en pris,” siger Mikkel Emil Jensen.

Siden 2012 har Nationalbanken fastsat negative renter i Danmark. Og Finans Danmark påpeger, at de danske banker i ni år betalt for at sætte penge fra kunderne i Nationalbanken.

”De første syv år med negative renter sendte de danske banker ikke regningen videre til kunderne,” oplyser bankernes brancheorganisation.

Mere fra FinansWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs