Tilbageførsels-manøvre hjælper ikke Amager-formand

Niels Heering og Gorrissen Federspiel tilbageførte penge til konti i Amagerbanken, så man ville tabe på lige fod med andre indskydere. Men den manøvre hjælper ikke Heering i en eventuel straffesag. (Opdateret 12.45)
Foto: Nikolaj Svennevig/Jyllands-Posten
Foto: Nikolaj Svennevig/Jyllands-Posten

Niels Heering, midlertidig bestyrelsesformand og oprydder i Amagerbanken er kommet i mediernes søgelys efter, at DR i går kunne fortælle, at Gorrissen Federspiel, hvor Niels Heering er partner og medlem af bestyrelsen, kort tid før Amagerbankens krak trak 500.000 kr. ud af banken og flyttede dem over til en konto i Danske Bank. På den måde kom advokatfirmaet ned under en samlet beholdning i Amagerbanken på 750.000. kr., som var grænsen for, hvornår indskydere ville tabe penge i tilfælde af et krak.

Niels Heering siger til DR Nyheder, at han ikke har misbrugt insiderviden fra sin post som formand for Amagerbanken, men at flytningen af de 500.000 kr. var som led i en traditionel likviditets-manøvre. Den erfarne erhvervsadvokat oplyser også, at han godt kunne se, at det ville se uheldigt ud, hvorfor advokatfirmaet efterfølgende rykkede de 500.000 kr. tilbage i Amagerbanken med tilbagevirkende kraft, således at firmaet ville lide indskydertab på lige fod med alle andre.

Kan ikke gøre det godt igen

Men rent juridisk hjælper den manøvre ikke Niels Heering, skulle myndighederne mene, at der er grundlag for en straffesag.

”Hvis vi antager, at han (Niels Heering Red.) har brugt sin interne viden, da han flyttede pengene fra en konto i Amagerbanken over i en anden bank, så har han overtrådt bestemmelserne for, hvad man må og ikke må, hvis man er i besiddelse af insiderviden. Så kan man ikke gøre det godt igen ved efterfølgende at føre pengene tilbage til banken,” siger professor Lars Bo Langsted fra Aalborg Universitet, der er ekspert i børsret, til FinansWatch.

”Men det ville have indflydelse på en eventuel strafudmåling, hvis man skulle ende der, at der kan føres bevis for, at der blev lavet en disposition på baggrund af brug af insiderviden,” siger professoren.

Niels Heering siger til DR Nyheder, at han sørgede for at advokatfirmaet tilbageførte de 500.000 kr. til Amagerbanken, fordi han godt kunne se, at transaktionen kort før krakket kunne komme til at se uheldig ud, uagtet at han ikke har misbrugt sin viden. Vil det udsagn hjælpe ham i en eventuel sag, at han indrømmer, at han har taget initiativ til tilbageførslen af midler til kontoen i Amagerbanken?

”Det kan vurderes på to måder. På den ene side bestyrker manøvren, at der var noget galt, og nu er det ved at blive opdaget, og så prøver man så at rydde op efterfølgende. Men jeg synes også, at det kan ses som et tegn på, at andre i advokatfirmaet har trukket pengene ud, fuldstændig uafhængig af, at Heering er bankens formand, og så får han nys om det og tænker ”nej, for pokker, det vil se mærkeligt ud, jeg er formand for banken, så må vi føre pengene tilbage i Amagerbanken”. Men det er umuligt at vurdere, hvad det præcise hændelsesforløb har været,” siger Lars Bo Langsted fra FinansWatch.

Det er ikke lykkedes FinansWatch at få en kommentar fra Niels Heering, der sidder i møder, men Managing Partner Peter Appel fra Gorrissen Federspiel understreger over for FinansWatch, at der ikke er givet intern viden videre fra Niels Heering til advokatfirmaet.

"Det er helt klart, at der ikke er videregivet intern viden på nogen som helst måde. At vi beder om at få ført pengene tilbage til kontoen i Amagerbanken er på ingen måde en erkendelse af en juridisk fejltagelse," siger Peter Appel.

Amager-formand trak penge ud af banken kort før krak

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også