Amagerbankens kundejagt kan være lovstridig

Forsøget på at hente nye kunder med staten som støtte i den krakkede Amagerbank overtræder statens egne bekendtgørelser. Samtidig kræver Finansrådet svar omkring sagen fra Finansiel Stabilitet.

Amagerbankens statstøttede kundehamstring ser ud til at være direkte i strid med EU-kommisionens regler. I forbindelse med statens overtagelse af Roskilde Bank gjorde kommisionen nemlig klart, at bankens indlånsrenter skal ligge i markedets laveste 10 pct. - og at bankens udlån skal være blandt markedets 10 procent dyrestet.

Reglerne er siden blevet formaliseret i en bekendtgørelse udstedt af Økonomi- og erhvervsministeriet - samme ministerium, som kontrollerer Finansiel Stabiliet, og dermed Amagerbanken.

Samme regler har i flere omgange tvunget Roskilde Bank til at banke deres renter kraftigt i vejret - men på Amager vælger man tilsyneladende den modsatte løsning.

Tilbyder tredjebedste rente

Men reglerne gælder for alle Finansiel Stabilitets datterselskaber - derunder Amagerbanken, hvis overtagelse dog ikke er godkendt af kommisionen som datterselskab endnu. Finansiel Stabiliet lister dog allerede Amagerbanken som datterselskab på sin hjemmeside.

På Amagerbankens hjemmeside reklamerer banken netop nu med en højrentekonto, der giver 2,75 pct. i rente. Det giver placerer banken på en flot tredjeplads over de bedste rentetilbud på hjemmesiden mybanker.dk, der giver et - dog ikke fuldstændigt - billede af forskellige renter i Danmark.

FinansWatch har gentagne gange forsøgt at kontakte adm. direktør i Amagerbanken Steen Hove, men uden held.

Med staten i ryggen

Men over for DR slog Steen Hove tidligere på dagen fast, at man aktivt forsøger at hente nye kunder ind via statens opbakning.

"Man har også lov til at skifte over til Amagerbanken. Vi er i talende stund en ganske almindelig bank på ganske almindelig vilkår. Og vi konkurrerer med alle vores kolleger på ganske almindelige lige vilkår," siger Steen Hove til DR og fortsætter:

"Og kunderne har faktisk den fordel, at banken er rykket over i Finansiel Stabilitet, hvor der er en ejer, der hedder den danske stat. Der er vist ikke ret mange andre banker, der kan konkurrere med så betryggende vilkår."

I Finansrådet, der repræsenterer landet banker, kan man ikke helt følge bankens argumentationen.

"Vi har jo både set annoncerne og hørt udtalelserne, og vi forstår det ikke. Der er jo nogle regler, der regulerer det her - Økonomi- og erhvervsministeriet har udstedt en bekendtgørelse - og de regler er ret klare. Man må ikke konkurrere på udlån og man må ikke anvende ny eller agressiv markedsføring," siger underdirektør i Finansrådet Susanne Dolberg til FinansWatch.

Så når Steen Hove slår på, at Amagerbanken er ekstra sikker fordi staten står med ansvaret, så mener I det er ny markedsføring?

"Det er sådan noget hvor man godt kan diskutere, om man ikke er lidt for opsøgende i forhold til hvad man må."

Usikker fremtid for Amager-lån

Steen Hove kan referere til, at EU-Kommissionen endnu ikke formelt har godkendt statens overtagelse af Amagerbanken. Om de kunder, Steen Hove nu lover høje indlånsrenter til også kan få dem efter godkendelsen - der forventes klar i maj - står ikke klart.

Men EU's godkendelse er blot en detalje, lyder det fra Finansrådet.

"Reglerne i bekendtgørelsen gælder uanset om EU har godkendt overtagelsen endnu. Det som kommisionen kan er, at de kan komme med nogle supplerende indspark i forhold til den konkrete fusion. Men vi vurderer, at reglerne gælder for alle danske banker når de er blevet overtaget."

Vil tage sagen op med Finansiel Stabiliet

Susanne Dolberg oplyser, at man fra Finansrådets side nu har taget kontakt til Finansiel Stabilitet for at få talt om hvordan man følger reglerne.

FinansWatch ville gerne have spurgt Henrik Bjerre-Nielsen, adm. direktør for Finansiel Stabilitet, til hans holdning i sagen, men det har ikke været muligt at få et umiddelbart svar. Økonomi- og erhvervsministeriet har dog lovet at vende tilbage med minister Brian Mikkelsens (K) holdning til sagen.

Økonomi- og erhvervsministeriets regler for Finansiel Stabilitets datterselskaber:

Datterselskaber til Finansiel Stabilitet A/S må ikke konkurrere med de vilkår, som generelt tilbydes på det danske

pengeinstitut marked. Dette indebærer, at datterselskaber til Finansiel Stabilitet A/S efter overdragelsen fx ikke må:

1) Anvende ny eller aggressiv markedsføring med henblik på udvidelse af forretningsomfanget.

2) Etablere nye kundeforhold, hverken private eller erhvervsmæssige.

3) Udvide eksisterende private eller erhvervsmæssige engagementer medmindre, det er absolut nødvendigt fx af hensyn til bevarelse

af engagementets værdi. En absolut nødvendig udvidelse må maksimalt udgøre 20 pct. af det eksisterende lån beregnet fra

tidspunktet for udvidelsen. Derudover må den absolut nødvendige udvidelse ikke udgøre mere end 2,5 pct. af låntagers samlede

låneportefølje.

§ 4. Udlånsrenter og gebyrer i datterselskaber til Finansiel Stabilitet A/S skal befinde sig i det 10 pct. højeste segment af det

danske pengeinstitutmarked.

Stk. 2. Det 10 pct. højeste segmentet, jf. stk. 1, beregnes på grundlag af Nationalbankens rentestatistik.

Stk. 3. Datterselskaber er forpligtet til at vurdere dets renteniveau, jf. stk. 1, hvert kvartal.

§ 5. Indlånsrenterne i datterselskaber til Finansiel Stabilitet A/S skal befinde sig i det 10 pct. laveste segment i det danske

pengeinstitutmarked.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også