FinansWatch

Fitness-finte blev dyr for Amagerbanken

For at undgå en smertefuld nedskrivning lånte Amagerbanken Marc Palm, søn af storkunden Hans Henrik Palm, 15 mio. kr. til at starte et fitnesscenter i en halvtom ejendom i hjertet af København.

I ren panik sagde Amagerbankens tidligere ledelse ja til at skyde millioner i et fitnesscenter, som nu trues af lukning.

Det skete midt under finanskrisen, hvor banken og direktør Jørgen Brændstrup pludselig blev ufrivillig ejer af en stor ejendom på Nørregade 12 midt i København.

Storkunden Tonny Skarup og hans selskab, MG Gruppen, var netop gået konkurs med en gæld på op imod 300 mio. kr. Derfor overtog Amagerbanken den store ejendom tæt på Strøget.

Risiko for tomme kvadratmeter

Desværre var en af ejendommens største lejere, den hippe indretningsforretning R.O.O.M., også netop gået konkurs, så den kriseramte byggebank på Amager stod med en overhængende risiko for, at de mange tomme kvadratmeter ville resultere i en smertefuld nedskrivning på mange millioner.

Derfor tog Amagerbanken hurtigt fat i storkunden Hans Henrik Palm og hans søn Marc Palm med henblik på at få de to til at etablere et fitnesscenter i de tomme lokaler. Som tak stillede Amagerbanken velvilligt op med et lån på 15 mio. kr., da man nu havde fået løst en ganske alvorlig kattepine.

Gæld for 52 mio. kr.

Ejendommen på Nørregade stod nemlig bogført til hele 115 mio. kr. til trods for, at de tidligere ejere havde opskrevet ejendommens værdi med 13 mio. kr. kort forinden. En nedskrivning her ville derfor gøre rigtig ondt.

Men ved nu at have fundet en ny lejer og bundet Marc Palm og hans fitnesscenter, Palmfitness, på en uopsigelig lejekontrakt 10 år frem, kunne Amagerbanken og direktør Jørgen Brændstrup nemt forsvare over for Finanstilsynet, at man ikke skulle nedskrive værdien af den store bygning, som banken nu selv havde taget ind på egne bøger i det 100 pct.-ejede datterselskab, Projekt Tikøbsgade.

Af en risikorapport fra Amagerbanken fra 2010 fremgår det, at ud af de godt 100 mio. kr. gæld i ejendommen, er de 52 af dem til Amagerbanken.

Fjerne hovedpine

Men heldigvis for Amagerbanken og Brændstrup kunne den unge Marc Palm og hans nye luksuriøse fitnesscenter med de flotte lokaler sørge for at fjerne en alvorlig hovedpine hos den i forvejen trængte direktør.

Efter den succesfulde redningsaktion forsøgte Amagerbanken at få familien Palm til at kaste sig ud i at åbne endnu et fitnesscenter, men her blev tommelfingeren dog vendt nedad. Lokalerne, hvor Amagerbanken endnu en gang stod og manglede en lejer, egnede sig simpelthen ikke til at drive et fitnesscenter i.

Knap et år efter Palmfitness slog dørene op i sit nye center, er historien dog en helt anden. En ny ledelse i Amagerbanken med formand Niels Heering og direktør Steen Hove gennemgår med en tættekam samtlige større engagementer i den kriseramte banks bøger. Her falder den erfarne bankmand Steen Hove, der har en fortid i daværende Midtbank, over det besynderlige engagement i Nørregade. For hvem står reelt bag den nyåbnede fitnesskæde? Selv om centret ligger i Nørregade har selskabet bag kæden samt det overordnede holdingselskab bag hjemme på Hambros Allé 32. En adresse, der for længst er blevet kendt for at huse Danmarks dyreste strandvejspalæ, som tidligere mesterbokser og fitness.dk-stifter Hans Henrik Palm i sin tid købte for den svimlende sum af 75 mio. kr. af den detroniserede milliardær Erik Damgaard.

En lappeløsning

Den nye ledelse er rystede over den opsigtsvækkende aftale. Reelt er det Amagerbanken, der står med hele risikoen.

Den nye ledelse er ikke længe om at blive enig om, at handlen med Palms fitnesskæde er hovedrystende dårligt bankhåndværk. Der går således heller ikke længe, før Amagerbanken pludselig ændrer sin retorik over for Palmfitness, som nu ikke længere opfattes som et værn mod en stor nedskrivning, men et truende underskud på 11 mio. kr. og endnu et eksempel på en panikpræget lappeløsning, der på det seneste er dukket mange op af i Amagerbankens bøger.

Mere fra FinansWatch

Relaterede

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs