Finanstilsynet revser Alm. Brand Bank

Prospektet fra Alm. Brand afslører større rod i bankforretningen end tidligere offentliggjort. Finanstilsynet sendte i sidste uge en lang række påbud til Alm. Brand Banks bestyrelse.
Foto: STROYER TORBEN
Foto: STROYER TORBEN

I sidste uge modtog bestyrelsen for Alm. Brand Bank en rapport fra Finanstilsynet med en lang række påbud, der afslører massive problemer i store dele af de væsentlige forretningsgange i banken.

Udover retningslinjer for nedskrivninger gælder det blandt andet beslutningsgrundlaget i forbindelse med erhvervsengagementer, forbedring af datakvalitet, rapportering til bestyrelse samt overvågningen af private engagementer med bankens ledelse.

Erkender fejl

Adm. direktør for Alm. Brand, Søren Boe Mortensen, erkender over for FinansWatch, at tingene kan og skal gøres bedre.

”Vi er enige i, at der er nogle ting, der godt kan gøres bedre, og vi tager kritikken til efterretning. Vi har haft utrolig meget fokus på at tage os af de nødlidende sager og redde, hvad reddes kan frem for at dokumentere dem,” siger han med henvisning til de store økonomiske kvaler, som Alm. Brand Bank har været ude i.

Det har tidligere været fremme, at Finanstilsynets inspektion i oktober og november udløste massive nedskrivninger i forbindelse med bankens tredje kvartalsregnskab.

Af prospektet fremgår det imidlertid, at Finanstilsynet netop har pålagt Alm. Brand Bank at forbedre sig på følgende punkter:

- Overholdelse af regler for dokumentation for og opgørelse af nedskrivninger på individuelt vurderede udlån.

- Opstramning på administration af objektiv indikation for værdiforringelse, således at dette sker efter reglerne.

- Forbedring af beslutningsgrundlaget, særlig i forbindelse med erhvervsengagementer.

- Alm. Brand Banks interne rapportering til Alm. Brand Banks bestyrelse, der i større omfang skal give et helhedsbillede af udlånsporteføljen.

- Den løbende overvågning og stillingtagen til private engagementer med ledelsen.

Ikke på plads

Søren Boe Mortensen understreger, at der er dokumentation på de forskellige sager, men at det ikke lever op til Finanstilsynets normer.

”Og vi er enige i, at det kan gøres bedre. Finanstilsynets udgangspunkt er, at man skal kunne sætte sig ned med en sag og forstå den uden yderligere assistance. Og der er vi ikke på plads. Det må vi erkende,” siger Søren Boe Mortensen.

Alm. Brand fyrede i slutningen af august 2009 direktør Henrik Nordam, hvorefter økonomidirektør Ole Joachim Jensen blev konstitueret som direktør.

I har vel haft god tid til at rydde op?

”Siden august 2009 har vi haft rigtig travlt. Og hvis man kigger på nedskrivningskontoen er den heller ikke blevet mindre i den periode – kreditredningsopgaven startede først i 2009, og den har vi brugt mange ressourcer.”

Møde i februar

Hvornår er de her ting på plads?

”Vi skal til februar redegøre over for tilsynet, hvad vi har tænkt os at gøre. Nogle ting tager længere tid end andre, så vi har behov for en løbende dialog.”

Tilsynet peger på, at den løbende overvågning og stillingtagen til private engagementer med ledelse ikke har været god nok. Hvad indebærer det?

”Der står i vejledningen, at der skal være særlig opmærksomhed omkring engagementer med direktion og bestyrelse. Det er der også, men tilsynet ønsker en højere grad af skriftlig dokumentation,” siger Søren Boe Mortensen og understreger, at tilsynet ingen bemærkninger har til selve engagementerne.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også