FinansWatch

ATP, PFA og Goldman Sachs skyder milliarder i Dong

Energiselskabet Dong bekræfter nu den investeringsaftale med PFA, ATP og Goldman Sachs, som Børsen tidligere på ugen beskrev. Er Dong ikke børsnoteret inden 2017, står staten dog parat til at købe aktierne tilbage.

Foto: Susan Walsh

Der var helt og aldeles hold i rygterne om at ATP, PFA og Goldman Sachs ville skyde et betydeligt milliardbeløb i energiselskabet Dong.

Avis: Goldman Sachs, ATP og PFA vil ind i Dong 

Dong skriver i en fondsbørsmeddelelse, at de tre finansielle kæmper vil tilføre energiselskabet 11 mia. kr. i ny kapital.

"Goldman Sachs vil tegne aktier for DKK 8 mia., ATP for DKK 2,2 mia. og PFA for DKK 0,8 mia. Investeringen tager udgangspunkt i en værdiansættelse af DONG Energy A/S på DKK 31,5 mia. før egenkapitalindskuddet. Goldman Sachs og ATP vil blive repræsenteret i DONG Energy's bestyrelse," skriver Dong.

Det reducerer statens ejerandel fra 80 pct. til 61 pct. mens Goldman Sachs får 19 pct., ATP 5 pct. og PFA 2 pct. oplyser Dong.

Er der nogle af de eksisterende mindretalsaktionærer, der ønsker at være med i kapitaludvidelses, vil dette rykke ved ovennævnte ejerandele.

Børsnotering eller pengene tilbage

Formålet med investeringen er at få Dong børsnoteret inden for fire år, og lykkes det ikke, kan investorerne sende aktierne retur til den danske stat.

"Parterne er enige om at søge en børsnotering af DONG Energy gennemført, når forudsætningerne herfor er til stede. Såfremt DONG Energy ikke er blevet børsnoteret efter aflæggelsen af regnskabet for 2017, har de nye investorer mulighed for at sælge deres aktier tilbage til staten på forud aftalte vilkår," skriver Dong.

Tilliden til den ny ledelse og Dongs strategiplan er dog altså ikke større, end at man har sikret sig en kattelem ud af det statsejede selskab.

I fondsbørsmeddelelsen udtrykker både investorer og Dong sædvanlig glæde over den indgåede aftale.

"DONG Energy har spændende og profitable vækstmuligheder. Med tilførslen af ny egenkapital er vi næsten i mål med vores finansielle handlingsplan og har dermed skabt det nødvendige grundlag for at forfølge vores ambitioner for de kommende år. Jeg ser disse tre anerkendte private investorers interesse i at investere i DONG Energy som en tillidserklæring til selskabets potentiale, vores stærke markedspositioner og vores dygtige medarbejdere." siger CEO i Dong, Henrik Poulsen.

Ros til Dong

Der er derefter ros til Dong fra Andrew Wolff, Head of Goldman Sachs Merchant Banking Division for Europe, Middle East Africa and co-Head of Asia:

"DONG Energy er et af Nordeuropas førende energiselskaber. Henrik Poulsen og hans team er ledere i verdensklasse, der har sat ambitiøse mål for virksomheden. Vi tror på denne vision og ser frem til at arbejde sammen med DONG Energy og den danske stat om at få forretningen til at vokse og forsyne det europæiske marked med miljøvenlig energi og infrastruktur," skriver han

ATP's ny direktør Carsten Stendevad bakker op.

”For ATPs medlemmer er dette en god investering. Vi ser et stort potentiale i DONG Energy og har tillid til, at ledelsen kan eksekvere på strategien. ATP ser frem til sammen med vores medinvestorer og DONG Energy's ledelse at øge værdien i virksomheden," skriver han.

Mere fra FinansWatch

Klarna tavs om stor spareplan

Hverken i Danmark, Norge eller på hovedkontoret i Sverige er der svar at hente om, hvordan Klarnas spareplan vil ramme fintech-selskabets afdelinger.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs