Det siger pensionskasserne om deres syn på afrikanske investeringer

Berlingske Tidende har interviewet to chefer fra ISP og PenSam om deres syn på det at købe statsobligationer i bl.a. Congo.

Adm. direktør Søren Krambeck Nielsen, der passer på pengene for 11.200 teknikum- og diplomingeniører, der har deres pensionsordning hos ISP, mener, at det er op til politikerne at give så klare retningslinjer, at pensionsselskabet ved, hvor det ikke er i orden at investere.

Hvilke etiske overvejelser gør I jer i forhold til at investere i statsobligationer fra lande, der er udemokratiske og præget af en høj grad af korruption?

»Det er vanskelige overvejelser, fordi vi skal jo også investere i disse nye lande for at understøtte deres økonomier og på den måde fremme en demokratisk proces, men mange af disse lande i Afrika er heldigvis inde i positive forløb, hvor de begynder at tage menneskerettigheder mere alvorligt, end de har gjort,« siger han.

Hvorfor er der forskel på, hvad I accepterer fra stater og virksomheder, hvor I har klare retningslinjer for etiske investeringer?

»Der er principielt ingen forskel på vores investeringspolitik over for stater og over for virksomheder. Hvis der foregår noget horribelt i landet, vil vi selvfølgelig trække os ud, og hvis der kommer en embargo, vil vi formentlig trække os ud. Men vi må tage stilling til det i de enkelte tilfælde. Uanset hvad kræver det, at regeringen udtrykker klare retningslinjer," siger han til Berlingske Tidende.

Det er en balance

Helen Kobæk, topchef hos PenSam, bliver spurgt, om hun kan forstå, hvis pensionsopsparere finder det mærkeligt, at deres penge havner i sådanne lande?

»Vores kunder forventer to ting af os. De forventer, at vi overholder og efterlever den investeringsetik, som har været diskuteret gennem årene – og så forventer de at få så stort investeringsafkast som muligt på deres pensioner. Det er en balance. Når vi spreder vores investeringer, er det netop for at sikre, at vi får det bedst mulige afkast alt efter, hvordan verden ændrer sig. Det er derfor, at vi har emerging markets som en del af vores investeringer.«

Kan du forstå, hvis de bliver overraskede over det?

»Der er ikke noget hemmeligt i det. Man kan se det hvert år på vores lister over, hvad vi har investeret i. Samtidig er det noget, som vi fortæller om, hvis der bliver spurgt ind til det,« siger Helen Kobæk.

Avis: Pensionskasser køber obligationer hos afrikanske diktatorer 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også