Skattestramning koster PFA 300 mio. kr.

I lighed med en række banker har PFA måttet nedskrive stort på et udskudt skatteaktiv i 2012. Aktivet blev bygget op under koncernens store krise i 2001.

Pensionsselskabet PFA har måttet vinke farvel til 300 mio. kr. på grund af en ny lov om brug af udskudte skatteaktiver.

I forbindelse med selskabets store krise i 2001, blev der bygget et massivt skatteaktiv op på grund af det 4,4 mia. kr. store underskud. Aktivet er løbende blevet udnyttet i de år, hvor PFA har haft overskud, men der var stadig 2 mia. kr. tilbage ved udgangen af 2011. Det er nu blevet nedskrevet med 300 mio. kr., og sammen med skatteregningen for overskuddet i 2012 er aktivet nu nede på 1,5 mia. kr.

"Det hænger sammen med den lov, der kom sidste år, hvor man begrænsede, hvor meget fremført underskud man må bruge i de enkelte år til 60 pct. af resultatet. Så det betyder, at selvom vi har et pænt skatteaktiv, så kom vi til at betale selskabsskat sidste år," forklarer koncerndirektør Anne Broeng til FinansWatch.

Kunde-ejerskab giver minimalt overskud

Selvom PFA er et kundeejet selskab, så betaler selskabet skat på linje med bankejede pensionsselskaber. Arbejdsmarkedspensionskasser betaler ikke selskabsskat.

Fordi PFA er kundeejet er overskuddene dog ikke voldsomt store, og det er en af grundene til, at et underskud fra 2001 stadig er relevant 12 år senere.

"Fordi vi prøver at give kunderne så meget som muligt hvert år, så er væksten i egenkapitalen begrænset, så der er mindre resultat at modregne det opbyggede underskud i," siger Anne Broeng.

Også banker som DAB, den krakkede Spar Lolland, Diba Bank og Vestjysk Bank er blevet ramt af store nedskrivninger på udskudte skatteaktiver.

Tilsynet lukker for bankers skattespekulation 

DAB banket på plads af Finanstilsynet

Ændret skat koster Diba 46 mio. kr.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også