Kvinderne satte sig på magten, mens Roskilde bød på alkoholfrie drinks

Et stor antal af danskerne brugte ugen på Roskilde Festival eller på en strand i Sydeuropa. Men erhvervslivet er ikke gået helt i sommerdvale endnu, og ugen bød på både bet til Bioporto og eskalering i sagen om fejl og mangler i teledata.  

Tempoet er gået ned i Danmark, der så småt er gået på sommerferie. Os der er tilbage på pinden kan i første omgang nyde godt at bedre plads i togene og på vejene, og køen i kantinen er da også blevet væsentlig kortere. Men helt stille er det nu ikke blevet i det danske samfund.

Ét sted hvor tempoet har været højt i den forløbne uge har været i Statsministeriet, hvor en – må man formode – efterhånden ret ferietrængende Mette Frederiksen både havde travlt i Bruxelles og i København. Begge steder blev det til en navnekabale – den ene dog væsentligt større end den anden.

I Bruxelles lykkedes det for stats- og regeringscheferne efter megen tovtrækkeri at blive enige om en række nye navne til topposterne i EU-systemet. Margrethe Vestager, som Danmark gerne havde set som ny kommissionsformand, måtte tage til takke med posten som 1. næstformand i Kommissionen. Dog fortsat en væsentlig forfremmelse til danske Vestager. Formandsposten gik til den tyske forsvarsminister Ursula von der Leyen, mens posten som formand for Den Europæiske Centralbank gik til den franske stjerne-politiker Christine Lagarde. Med andre ord brød kvinderne igennem glasloftet i Bruxelles noget så eftertrykkeligt denne uge, og de øvrige udnævnelser af forholdsvist ukendte mænd fik da heller ikke megen omtale.

Foto: ARIS OIKONOMOU/AFP / AFP
Foto: ARIS OIKONOMOU/AFP / AFP

Hvad den stærke, kvindelige trio vil bruge deres nye magtpositioner til, bliver spændende at følge de kommende år. I første omgang skal de dog lige klare sig igennem en godkendelse i EU-Parlamentet.

Fik vi en vicestatsminister?

I København fik Mette Frederiksen også sat sit præg på det statsministerium, hun netop har overtaget. Frederiksen havde allerede før valget varslet, at hun ville styrke ministeriets politiske arbejde. Det skal nu ske med udnævnelsen af en række socialdemokratiske partiembedsmænd til høje poster. Mest opsigtsvækkende er det nok, at Socialdemokratiets hidtidige stabschef, Martin Rossen, fremover bliver stabschef i Statsministeriets nye politiske sekretariat og får plads i regeringens koordinationsudvalg. Man må formode, at den konstellation giver anledning til en god drøftelse om rollefordelingen med Statsministeriets departementschef, Christian Kettel Thomsen.

Troede statsministeren, at udnævnelsen af Rossen til den magtfulde post ville gå ubemærkt hen, blev hun dog hurtigt klogere. Allerede få timer efter nyheden kom ud, var støttepartiet De Radikale ude med riven. For har Danmark egentlig fået en ny vicestatsminister – eller hvordan forholder det sig?

Foto: Mads Claus Rasmussen//
Foto: Mads Claus Rasmussen//

Hårdt arbejde at være minister

Men Mette Frederiksen var ikke den eneste på det nye ministerhold, der fik en ilddåb. Også i Justitsministeriet blev uge 27 en travl en for den nye justitsminister, Nick Hækkerup.

I tirsdags indkaldte den nye minister til et hastepressemøde, hvor han varslede en undersøgelse af forløbet om fejl i de teledata, der bruges som et afgørende bevismateriale i mange straffesager. Sagens kerne er, at Rigspolitiet har haft fejl i et it-system, der oversætter rådataen fra teleselskaberne. Men der har også været problemer med den rådata, som Rigspolitiet har modtaget fra visse teleselskaber. Alt i alt rejser det bekymring for, om domstolene kan have dømt på forkert grundlag. Hvem der har ansvaret, hvordan det vil ramme tidligere ministres omdømme og om retssager skal gå om, må tiden vise. Men at der kommer til at rulle hoveder på sagen virker uundgåeligt, fremgik det af ITWatchs dækning.

Også bankerne fik den nye regering at føle, da den nye erhvervsminister, Simon Kollerup, besluttede, at kapitalkravet til de danske banker skal skrues op med 0,5 procentpoint til 1,5 pct. med virkning fra den 30. juni 2020.

For at afslutte runden på Christiansborg skal vi da også lige have med, at den nye kulturminister, Joy Mogensen, torsdag endegyldigt lagde Radio24syv i FM-graven. Dermed var det samme dag muligt for Radio- og tv-nævnet at kåre Radio FM4 som vinder af udbuddet om FM4. Bag Radio FM4 står ni, regionale medieselskaber.

Foto: Ólafur Steinar Gestsson / Ritzau Scanpix
Foto: Ólafur Steinar Gestsson / Ritzau Scanpix

Runevad slutter på toppen

Drama var der altså ikke mangel på i det politiske system. Lidt mere roligt var det i erhvervslivet, hvor det dog blev til et par opsigtsvækkende nyheder af både positiv og negativ karakter.

Vestas overraskede markedet med et væld af nye ordre i kvartalets sidste dage. På blot tre døgn kunne Vestas annoncere ordre på samlet 1.717 MW. Eller i kroner og øre hvad der vel svarer til cirka 1,4 mia. euro. De mange ordrer i kvartalets sidste døgn bringer mølleproducenten annoncerede ordrehøst i 2. kvartal op på aldrig før sete 4.601 MW, kunne EnergiWatch fortælle. Noget af en afskedssalut fra Vestas-direktør Anders Runevad, der har sagt sit job op fra den 1. august i år.

Bioporto fik slag fra FDA

I den anden enden af skalaen var ugen lidt mere sur for det danske biotekselskab Bioporto. Selskabet kommer nemlig til at vente længere end forventet på dommen fra de amerikanske myndigheder over selskabets nyretest.

Selskabet forsøgte første gang at få testen godkendt i 2016, hvor den blev afvist af FDA. Tidligere i år prøvede man så igen, og man havde egentlig håbet at få svar i slutningen af juli på, om selskabets NGAL-test, der kan spore nyreskader i en blodprøve, kan godkendes til salg i USA. Men fordi Bioporto først nu har modtaget den sidste runde af spørgsmål fra FDA, så lander afgørelsen tidligst i slutningen af august, kunne MedWatch fortælle denne uge.

God sommer

Til sidst – for Watch Anbefaler ønsker med dette nyhedsbrev god sommer og er først tilbage i august – skal vi da lige runde ugens helt store begivenhed. Roskilde Festival.

Mens meget var ved det gamle – inkl. optræden af Bob Dylan og et dansk sommervejr, der ikke helt leverede varen – så var der mindst én afgørende nyskabelse på årets festival. For første gang kunne festivalgæsterne nemlig vælge at besøge en alkoholfri bar. Og skal man tro en af initiativtagerne bag baren, Martin Damgaard, direktør i Nordic Spirits, så kan baren sagtens gå hen og blive en tilbagevendende succes. For flere og flere forbrugere ønsker alkoholfri alternativer til de klassiske drinks, lyder det fra manden, der altså både lever af at importere drikkevarer med og uden alkohol.

”På papiret kunne man godt forestille sig, at det kunne blive en dundrende fiasko, fordi folk er dernede i et miljø, der handler om at drikke sig midt over. Men hvis det spejler, hvad der ellers sker i samfundet, og hvad vi ellers har set med produktet i alle mulige andre kontekster, så kan det sagtens ske,” lød det fra Martin Damgaard i et interview med FødevareWatch, der selvfølgelig i løbet af sommeren følger op på, om gæsterne på Roskilde tog initiativet til sig eller ej.

Foto: Torben Christensen//
Foto: Torben Christensen//

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også