Fyringer, fratrædelser og fadæser

En af landets største koncerner er under pres og fyrer flere hundrede, to topdirektører takker af og tyer til bestyrelsesarbejde, det trækker op til politianmeldelse og erstatningskrav i hæderkronet dansk virksomhed - og så strømmede det ind med regnskaber fra flere af de største spillere herhjemme. Er du opdateret på ugen, der gik?
Henrik Tüchsen, redaktionschef på Watch Medier, har fokus på ugens vigtigste nyheder for dansk erhvervsliv.
Henrik Tüchsen, redaktionschef på Watch Medier, har fokus på ugens vigtigste nyheder for dansk erhvervsliv.

Massefyring, direktør-afgange og en grim sag for landets gamle redningstjeneste.

Erhvervsnyhederne stod i kø for at komme ud over rampen i den forgangne uge, og det var ikke lutter lagkage det hele – heller ikke da regnskabsbølgen tog fart sidst på ugen.

Man skal være ualmindelig uinteresseret i landbrug og fødevareindustri, hvis man ikke er bevidst om, at den for det danske samfund så vigtige sektor er hårdt ramt. Også mere end den almindeligvis er med jævne mellemrum, affødt af meget lave priser på svinekød og en tørke, der gjorde det dyrt at fodre husdyrene.

Danish Crown. Foto: Morten Stricker/Ritzau Scanpix

Af samme grund bliver der hele tiden skåret ind til benet og ned for fremtidsforventningerne i Danish Crown, der samtidig slås med en ringe drevet forretning i Storbritannien og relativt høje omkostninger i Danmark. Bedre bliver det bestemt ikke af, at den spanske kødindustri synes at have fundet en organisatorisk formel, der er svær at konkurrere med. Summa summarum: Danish Crown nedlægger mellem 300 og 400 stillinger på tværs af koncernen med hovedparten i Storbritannien.

Fra direktionsgang til bestyrelsesborde

På direktionsgangene skete der ting og sager.  Efter18 år siger Christian Motzfeldt stop og forlader Vækstfonden ved udgangen af juli 2019, og i TV2 bebudede Merete Eldrup sin afgang efter mere end 10 år på posten. Hun vil , som Motzfeldt, i stedet forfølge en bestyrelseskarriere, men bliver dog, indtil en afløser er fundet.

Fadæse i Falck

En usædvanlig sag var det også, da Konkurrencestyrelsen i en pressemeddelelse skrev, at Falck misbrugte sin dominerende position i forbindelse med ambulanceudbud i Region Syddanmark i 2015.

Konkurrencerådet vil derfor melde Falck til bagmandspolitiet for misbrug af dominerende stilling: "Strategien blev implementeret via en række aktiviteter, som var tidsmæssigt sammenhængende, og som supplerede hinanden. Aktiviteterne omfatter blandt andet aktiviteter på de sociale medier, formidling af negative historier om Bios, brug af interne nyhedsbreve og –mails samt målrettet påvirkning af ambulanceredderne i Region Syddanmark,” hedder det i en pressemeddelelse ifølge Finans, der tilføjer, at politianmeldelsen først sker efter en ankesag ved Konkurrenceankenævnet.

Foto: Ritzau Scanpix / Anne Bæk
Foto: Ritzau Scanpix / Anne Bæk

Adm. direktør i Falck, Jakob Riis. Foto: Ritzau Scanpix / Anne Bæk

”Vi er ikke enige med Konkurrencestyrelsens afgørelse. Vi mener, at vi har opført os dumt, men ikke ulovligt,” siger adm. direktør Jakob Riis til Finans. Falck har anket afgørelsen, og hollandske Bios, der led under misbruget, har varslet erstatningskrav.

Regnskaberne tikkede ind

Og så til noget helt andet - regnskaberne, der strømmede ind på redaktionerne og derfra videre ud til læserne. Her er nogle hovedoverskrifter:

*Driftsresultatet i Novo Nordisk dykker i 2018 efter en omfattende fyringsrunde og en beslutning om at sikre sig hurtigere sagsbehandling for selskabets nye diabetespille, skriver MedWatch. I år forventer man organisk vækst på nogenlunde samme niveau som i 2018, mens valutakurserne vil være favorable.

*Danske Bank leverer et resultat på bundlinjen på 3,4 mia. kr. for fjerde kvartal og lander dermed på linje med analytikernes forventninger. For hele 2018 lander resultatet på 15 mia. kr., hvilket er en nedgang på knap 6 mia. kr. sammenlignet med forrige år. Når regnskabet fra de store banker sætter FinansWatch naturligvis alle kræfter ind på sagen - og du kan få et overblik over dækning her.

*Øget udlån, stigende bidragsindtægter og tilbageførsel af nedskrivninger resulterer i fremgang på bundlinjen hos Danske Banks realkreditselskab. Regnes nye nedskrivningsregler med, er der dog tale om et fald i resultatet.

*Faldet i Danicas danske præmieindbetalinger – fraregnet overtagelsen af SEB Pension – er blot blevet kraftigere i fjerde kvartal. Indbetalingerne i udlandet stiger.

*Ørsted sætter rekord med indtjening på 30 mia. kroner. Selskabet tjener 33 procent mere end året før.

*NNIT hæver udbytte og lander tilfredsstillende i 2018, siger topledelsen, der dog må se et fald i salget til Novo trække omsætningsvæksten ned.

*Efter en længere årrække med omsætningsfald gik toplinjen marginalt frem i 2018 for JP/Politikens Hus. Modvind på de finansielle markeder trak dog overskuddet nedad.

*Spar Nord er blevet ramt af et uventet tab på en af bankens erhvervskunder, og det fører nu til en nedjustering. Det er svindel i en kornhandelsvirksomhed, der netop er erklæret konkurs, som er årsag til, at Spar Nord nedjusterer.

Svære globale sværdslag

På den internationale scene er øjnene rettet mod Storbritannien. Therese May sagde tirsdag, at hun vil rejse til Bruxelles for at få genforhandlet den udtrædelsesaftale, som britiske parlamentarikere er utilfredse med.  Den indgåede aftale er den eneste og bedst mulige, hed det imidlertid fra bl.a. EU-Kommissionens formand Jean-Claude Juncker.

Foto: AP Photo/Jean-Francois Badias/Ritzau Scanpix
Foto: AP Photo/Jean-Francois Badias/Ritzau Scanpix

EU-Kommissionens formand Jean-Claude Juncker. Foto: AP Photo/Jean-Francois Badias/Ritzau Scanpix

Også den amerikanske handelskonflikt med især Kina vækker bekymring, ikke mindst på aktiemarkedet. Men måske er der en optøning på vej. Præsident Donald Trump oplyste torsdag, at han snart vil mødes med den kinesiske præsident, Xi Jinping og se, om de kan finde fælles fodslag om en ny handelsaftale.

Men her kan en ny drejning i sagen være blot et tweet væk.

 

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også