Handelskrig, fængelsdom, matadorpenge og nedtur for Dyne-Larsen

De kedelige nyheder trak de fleste store overskrifter denne uge, men der var også stærke nyheder fra Novo Nordisk og et mindre danske techselskab, der har fået et milliardindskud fra amerikansk storbank. Er du opdateret?
Henrik Tüchsen, redaktionschef på Watch Medier, har fokus på ugens vigtigste begivenheder for dansk erhvervsliv.
Henrik Tüchsen, redaktionschef på Watch Medier, har fokus på ugens vigtigste begivenheder for dansk erhvervsliv.

Det er muligt, at USA’s præsident Trump er populær blandt mange amerikanere og dele af amerikansk erhvervsliv med sin politik, sin vision, om ”America First”, men uden for USA’s grænser er der ikke mange venner tilbage.

Den amerikanske handelsminister Wilbur Ross afslørede på et pressemøde i Paris i denne uge, at USA per 1. juni 2018 indfører told på import af stål og aluminium fra EU, Canada og Mexico – et træk der omgående affødte barske verbale reaktioner fra omverdenen, der heller ikke var længe om at bebude gengældelsesaktioner.

EU og Canada vil skyde tilbage med øget told på udvalgte amerikanske varer og har taget sagen op i verdenshandelsorganisationen WTO. Også Kina er klar til at droppe indgåede handelsaftaler, hvis USA pålægger kinesiske varer øget told. Og på lørdagens møde mellem G7-landene i Canada blev der i høj grad også udtrykt skuffelse over vrede over den amerikanske handelskrigserklæring.

Dømt til fængsel

På de hjemlige breddegrader var en af ugens store historier retssagen mod Lars Møller, forhenværende direktør for OW Bunker-koncernens datterselskab i Singapore. Han skal i fængsel i halvandet år for at have ”påført en anden et betydeligt formuetab ved at tilsidesætte sine pligter” i forbindelse med en skjult kreditgivning på 100 mio. dollars.

Foto: Ritzau Scanpix/Kasper Palsnov
Foto: Ritzau Scanpix/Kasper Palsnov

Foto: Ritzau Scanpix/Kasper Palsnov

Finans.dk, der rapporterede fra domsafsigelsen i byretten i Aalborg, skrev, at Lars Møllers forsvarsadvokat, Anders Németh, ikke var ”helt utilfreds med dommen”: "Min klient ville hellere være frifundet, men anklageren havde rejst tiltale for mandatsvig og krævet en straf på ikke under fem år. I det lys er det jo ikke et helt tosset resultat, der er kommet i dag," sagde han og tilføjede, at hans klient også var lettet. Der er endnu ikke taget stilling til, om sagen vil blive anket til landsretten.

Under alle omstændigheder er det sidste ord ikke sagt i sagen om det konkursramte bunkerselskab – forude venter et langvarigt opgør om erstatning, skrev ShippingWatch: De danske institutionelle investorer har lidt tab på 767 mio. kr. ved at investere i aktier i OW Bunker på baggrund af et væsentligt mangelfuldt prospekt. De store investorers sag handler om prospektansvar og er anlagt mod OW Bunker A/S under konkurs, Altor-enheder, den tidligere ledelse i OW Bunker, Morgan Stanley og Carnegie.

Dansk tech-selskab styrer mod børsen

Nu vi er ved store beløb, så var det en anderledes positiv historie, som blandt andre ITWatch kunne berette om, nemlig at det danske techselskab Tradeshift har fået et indskud fra selveste Goldman Sachs på 1,6 mia. kr. Selskabet har nu sat kursen mod en børsnotering. Gert Sylvest, der er medstifter af selskabet, var naturligvis meget glad for udviklingen, men tog dog situationen med ophøjet ro, da ITWatch spurgte ind til kapitalindskuddet:

Hvad tænker man som medstifter, når I får 1,6 mia. kr. samt taler om børsnotering om 24 måneder. Er du begyndt at se på priserne på en Aston Martin?

"Det kan godt være, at det bare er mig, der er en nedgroet negl, men jeg har det med at betragte den slags som Matador-penge, indtil vi er ved målstregen på den ene eller anden måde," sagde han.

Jysk lukker ned i Kina

Store penge blev derimod ikke til for Lars Larsen og Jysk i Kina. Siden 2010 har det, der skulle have et erhvervseventyr i det enorme land, været en underskudsforretning for Jysk, og de 13 butikker lukkes ned, skrev Finans.dk.

"Vi bliver gerne ved på de markeder, hvor vi tror på, at tingene kan lykkes. Nu har vi prøvet en række ting i Kina, men vi har ikke fundet den rette model og er derfor nået til et punkt, hvor vi siger stop. Ikke dermed sagt at Jysk for altid opgiver Kina. Men i denne omgang pakker vi sammen og fokuserer andre steder," sagde Jan Bøgh, adm. direktør for Jysk Nordic.

Foto: Thomas Borberg/Polfoto/Arkiv
Foto: Thomas Borberg/Polfoto/Arkiv

Foto: Thomas Borberg/Ritzau/Arkiv

Det er naturligt, at mange danske firmaer, store som små, får julelys i øjnene, når de tænker på potentialet i Kina med dets 1,4 mia. indbyggere. Nedturen for Jysk, der ellers nok ved, hvordan man skal angribe et marked, vidner om, at kulturen er meget anderledes, og konkurrencen er benhård - fra andre udenlandske aktører og fra kineserne selv.

Stærke data fra Novo Nordisk

Et andet dansk selskab, der må siges at kende til kunsten at operere globalt, er medicinalkoncernen Novo Nordisk, der tirsdag offentliggjorde resultaterne af det andet af i alt ti Pioneer-studier med sin diabetespille, oral semaglutid, til behandling af type 2-diabetes. Og det var positive data.

Jagten på den bedste diabetespille, der gør det meget mere bekvemt at være diabetespatient, er intens blandt de største spillere i verden. For der er tale om et marked i voldsom vækst, og senioranalytiker Søren Løntoft fra Sydbank, var da også meget positiv over for Ritzau Finans: "Da denne kategori udgør en voksende andel af tabletmarkedet, så skal Novo Nordisk ikke tage en ret stor del af populationen for at nå et topsalg på 30 mia. kr. Det kan sagtens lade sig gøre i min bog."

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også