Storfusion, kursklø til storkoncerner og teleforlig satte dagsorden

Efter mange års venten kom fusionen på det globale marked for høreapparater, hvor Danmark samlet set er verdens frontløber. Maersk og Pandora skuffede, Danish Crowns topchef er ikke så optimistisk mere i forhold til at løse problemerne i England, der var bredt politisk forlig på telefronten, og et dansk erhvervsikon er tilbage på tronen - er du opdateret på ugen, der gik?
Henrik Tüchsen, redaktionschef på Watch Medier, har fokus på ugens vigtigste begivenheder for dansk erhvervsliv.
Henrik Tüchsen, redaktionschef på Watch Medier, har fokus på ugens vigtigste begivenheder for dansk erhvervsliv.

The Big Six er ikke mere.

I mange år har der været seks totalt dominerende høreapparatproducenter i verden, og der er skrevet mange internationale analyser om den benhårde konkurrence mellem The Big Six, hvoraf de tre kommer fra Danmark. Det har egentlig blot været et spørgsmål om tid, hvornår de mindste ville blive opslugt eller fusioneret i en branche, hvor der er store udgifter til udvikling og et relativt stabilt marked uden de store væksthop.

Det er en branche, hvor høreapparater bliver mindre og mindre, hvor de kan kobles til smart phones og har en kvalitet langt over tidligere tider. For slet ikke at tale om forskning og udvikling inden for implantater i forskellige udgaver. Jo smartere og jo bedre de bliver, jo større er chancen for, at branchen kan overvinde den vækstbarriere, det er, at vi sgutte er meget for at vise, at vi nu er blevet så gamle, at der skal et høreapparat til.

Denne uge skete det så.

Widex' hovedkvarter. Foto: PR

EQT-fondene bag Sivantos og familierne bag en af de mindste store, om man så må sige, Widex, besluttede at fusionere selskaberne. Den nye koncern får en årlig omsætning på 1,6 mia. euro og bliver den tredje største producent i verden. Kun overgået af Sonova fra Schweiz og danske William Demant. På fjerdepladsen kommer danske GN Hearing og herunder amerikanske Starkey.

Fusionen er i øvrigt endnu et eksempel på, at strukturelle tilpasninger ofte glider nemmere, når kapitalfondene kommer til mere både andre øjne og masser af milliarder.

Bredt forlig

Ugen bød også på et vaskeægte bredt politisk forlig på teleområdet. Og med dette forlig ”ligger fundamentet til en afløser for et af de mest sejlivede politiske forlig, der har dannet fundament for dansk telebranche siden tiden før dot.com-krisen,” som ITWatchs redaktør Jakob Skouboe skriver i en nyhedsanalyse.

På regnskabsfronten var der kursklø til flere store, kendte koncerner.

Maersk skuffede investorerne

A.P. Møller-Mærsk løftede sløret for et kvartalsregnskab, der langt fra var så godt som forventet af mange investorer, der sendte aktien markant ned. "Transformationen er en rejse, der vil tage tre til fem år. Vi er halvandet år inde i det og må så leve med den præmis, at vi bliver målt en gang i kvartalet på vores resultater. Sådan er det nu engang at være et børsnoteret selskab," sagde Søren Skou til ShippingWatch.

Og det samme gjorde Pandora - i den grad

Endnu flere klaps var der til smykkekoncernen Pandora efter kvartalstal, berettede Finans. Milliarder forsvandt i markedsværdi i virksomheden, der gennem årene har gjort mange rige og mange fattige efter enorme kursudsving.

Stort underskud i IBM Danmark

Det er ikke for at holde fast i de mørke vendinger på en søndag, hvor landet er i badet i sol og danskerne i forårshopla. Men der var altså heller ikke meget at råbe hurra for i det årsregnskab, som IBM Danmark kom med. Et samlet tab på 884 mio. kr. er dog ikke retvisende for forretningens generelle tilstand, hed det fra direktør Henrik Bodskov.

Lars Rebien er tilbage - big time!

Foto: Ritzau Scanpix/Nordfoto og Ida Marie Odgaard
Foto: Ritzau Scanpix/Nordfoto og Ida Marie Odgaard

Novo Nordisks mangeårige topchef Lars Rebien Sørensen er i høj grad tilbage som en magtfaktor i Novo, når han til juli indtager formandsposten i Novo Nordisk Fonden og Novo Holdings. Så kan han fortsætte jagten på det mål, han satte allerede i år 2000, da han blev adm. direktør for Novo Nordisk: En kur mod diabetes, skriver Medwatch, der i en længere artikel går tæt på Rebiens karriere.

Ikke helt efter planen i Tulip Ltd

Kødkoncernen Danish Crown, der har skævt regnskabsår, kom med halvårsmeddelelse. Det andelsejede selskab justerer løbende de priser, som andelshaverne får for deres svin, og derfor kan de klassiske regnskabstal være lidt svære at forholde sig til. Men det står vist nok ret klart, at problemerne i England stadig er der.  Topchef Jais Valeur sagde i oktober, at han regnede med, at Danish Crowns engelske datterselskab Tulip Ltd ville opleve "en af de hurtigste turnarounds i dansk fødevareindustris historie." Denne uge sagde han, adspurgt af FødevareWatch, om han stadig var lige så optimistisk: "Nej, der må jeg konstatere, at jeg var mere optimistisk før jul, end jeg er nu.”

Foto: Danish Crown
Foto: Danish Crown

Danish Crowns topchef Jais Valeur. Foto: PR

Torm fastholdt plus

Positivt var det dog, at rederiet Torm, trods tilbagegang på top- og bundlinje, formåede at fastholde et plus i første kvartal i år i et produkttankmarked, der er meget presset.

Presset er rederierne også, når USA spiller ud med sanktioner mod selskaber, der handler med Iran efter, at præsident Trump har besluttet at trække sig fra atomaftalen. Så vil de nu, ikke overraskende, hellere forblive venner med USA. Maersk Tankers, Torm og Norden meddelte, at de forlader Iran.

Handelskrig afblæst - måske

For nu at slutte med en ret opmuntrende nyhed – i hvert fald for nu – så ser det ud til, at den omfattende handelskrig, der var undervejs mellem USA og Kina, måske alligevel ikke bliver en realitet. De to globale stormagter er enige om at begrænse det amerikanske handelsunderskud over for Kina. Kina vil nemlig købe flere amerikanske varer. Det fremgik af en fælles udtalelse fra de to stormagter lørdag aften dansk tid, skrev Ritzaus Bureau.

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også