Handelskrig og direktørafgange i storbank satte dagsordenen

De bliver ved med at føde pressen med topnyheder i Danske Bank, og det samme kan man vist roligt sige om USAs præsident Trump. I Danmark går det godt for eksporten og dermed økonomien. Regeringen kom med sit længe ventede udspil til en ny mediepolitik. Der er nyt møde i overenskomstforhandlinger onsdag. Og så var der regnskabsnyt fra Lego-familiens investeringsselskab, fra Coop og fra handelskoncernen Uhrenholt. Er du opdateret?
Henrik Tüchsen, redaktionschef på Watch Medier, har fokus på ugens vigtigste nyheder for dansk erhvervsliv.
Henrik Tüchsen, redaktionschef på Watch Medier, har fokus på ugens vigtigste nyheder for dansk erhvervsliv.

Spørgsmålet er nu, om vi vil se en handelskrig for fuld udblæsning, men krigen er i hvert fald brudt ud.

Præsident Trump var den første til at åbne ild, men Kina har med sit modsvar ladet forstå, at de politiske beslutningstagere i Beijing ikke har til sinds at række armene i vejret.

Foto: Ritzau Scanpix/Alex Brandon

Selv om det er verdens to største økonomier, der er på slagmarken, kan det ikke undgå at berøre danske virksomheder, der i stort omfang er aktive i både Kina og USA – og i særdeleshed vores shippingindustri, der jo lever af at transportere varer. Håbet er naturligvis, at der er vilje, som nogle tolker det, til at tale om tingene.

Nu går det ellers lige så godt.

Eksporten i fremgang

Finans.dk kunne i denne uge fortælle, at danske eksportvirksomheders eksport af varer i 2017 viste fremgang ”i 7 ud af de 10 lande, hvor danske virksomheder eksporterer for mere end 100 mio. kr.”  Den største fremgang siden 2010.

Når eksporten buldrer derud ad er det naturligvis godt for dansk økonomi. Ifølge friske tal fra Danmarks Statistik voksede bruttonationalproduktet i sæsonkorrigerede tal i fjerde kvartal 2017 med 0,9 pct. i forhold til kvartalet før, drevet frem af udenrigshandel og et øget privatforbrug. Den samlede økonomiske vækst i 2017 var på 2,2 procent.

Optimisme i byggebranchen

Andre opmuntrende tal kom fra Dansk Byggeri i en ny konjunkturanalyse: ”Der er grund til optimisme i bygge- og anlægsbranchen”, hed det fra organisationen med henvisning til, at netop den økonomiske fremgang, med stigende boligpriser, øget friværdi og flere lån til forbedringer, holder håndværkerne i gang.

Direktørafgang i Danske Bank

I den danske finanssektor var det igen-igen Danske Bank, der var i fokus.

 I første omgang var det nyheden om, at hvidvasksagen får sit første offer i de højere luftlag i storbanken.  Chefen for business banking-enheden, Lars Mørch,  sagde farvel som en konsekvens af hvidvasksagen. En direktør-afgang, der kan ”øge presset på topchef Thomas F. Borgen og tilsynsformand Henrik Ramlau-Hansen”, som FinansWatchs redaktør David Bentow udtrykte det i en baggrundsartikel.

Nu fhv. direktør i Danske Bank, Lars Mørch.

I anden ombæring var det så nyheden om en stor ændring i bankens organisation og ledelse. Mest opsigtsvækkende var det, at chefen for Wealth Management-enheden, Tonny Thierry Andersen, forlader banken efter 19 år . Forsikringsselskabet Trygs økonomidirektør, Christian Baltzer, bliver ny økonomidirektør. ”Tiden nu er inde til at tage vores organisation til det næste niveau og blive en nordisk integreret bank," sagde Danske Banks adm. direktør, Thomas F. Borgen, i et interview med FinansWatch.

Fremtidens mediepolitik i fokus

Regeringen fremlade torsdag sit medieudspil, der nok skal skabe heftig debat.  Færre kanaler i DR, delvist salg af TV 2, nulmoms til digitale nyhedsmedier, færre penge til Radio24syv og TV 2-Regionerne og flere til Public Service Puljen er hovedlinjerne.

Russisk embargo koster dyrt

På regnskabsfronten måtte handelsselskabet Uhrenholt, der sælger fødevarer for milliarder, notere et rekordstort underskud på 35,6 mio. kr. i det overliggende selskab F. Holding Uhrenholt A/S. Igen i år er den russiske fødevareembargo fra 2014, der volder problemer.

Milliarder på bundlinjen

Finans.dk kunne fortælle, at Lego-familiens investeringsselskab, Kirkbi, der bl.a. ejer 75 pct. af Lego, fik et overskud efter skat på 12,7 mia. kr. i 2017. Det er et fald på 600 mio. kr. i forhold til 2016 – men trods alt et overskud, der er værd at hæfte sig ved.

Fremgang i Coop, men..

Regnskabsaktuel var også dagligvarekoncernen Coop. Omsætningen steg med beskedne 19 mio. kr. og er på knap 44,8 mia. kr. Det samlede resultat for Coop Danmark og de selvstændige brugsforeninger blev på 624 mio. kr. mod 349 mio. kr. i 2016.

Foto: Siine Fiig/Coop

Isoleret til Coop Danmark A/S blev resultatet mere end fordoblet til 471 mio. kr. fra 206 mio. kr. i 2016, mens fremgangen for de selvstændige brugsforeninger kun blev på i alt 10 mio. kr. til 153 mio. kr. En koncern, som omsætter for henved 45 mia. kr., skal dog levere en bedre indtjening, sagde adm. direktør Peter Høgsted til FødevareWatch.

Coop kommer i høj grad også i mediernes søgelys inden for den næste uge. Her er bestyrelsesformand Lasse Bolander nemlig på valg, og der er flere modkandidater. Otte ud af 11 bestyrelsesmedlemmer i Coop ambas bestyrelse bakker dog op om Lasse Bolander, skrev bestyrelsen i en pressemeddelelse forud for formandsvalget den 14. april i år.

Tiden vil vise, hvor meget den udmelding betyder.

Tiden er også en vigtig faktor i overenskomstforhandlingerne inden for staten, kommunerne og regionerne. Her kunne jp.dk lørdag, med reference til DR Nyheder, fortælle, at forligsmand Mette Christensen har indkaldt kommunerne til nye forhandlinger på onsdag.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også