Regnskaber en masse, Maersk, en konkurs og en tiltale for svindel satte dagsordenen

Jyske Bank, Arbejdernes Landsbank, ISS, Falck, Arla, DLG, Genmab, William Demant - der var mange tal at holde styr på i ugens løb. En opsigtvækkende tiltale for svindel, kapitalmarkedsdag i Maersk, en konkurs og overraskende nyt fra TDC var også værd at skrive om. Fik du det hele med?
Henrik Tüchsen, redaktionschef på Watch Medier, har fokus på ugens vigtigste nyheder for dansk erhvervsliv.
Henrik Tüchsen, redaktionschef på Watch Medier, har fokus på ugens vigtigste nyheder for dansk erhvervsliv.

I flere år har banken gispet efter vejret, men torsdag denne uge gik det ikke længere.

Kriseramte Østjydsk Bank, der i mere end 100 år har været Mariageregnens lokalbank, bliver overtaget af Sparekassen Vendsyssel, og aktionærernes penge er tabt. Konkursbegæringen vækker minder om finanskrisen, og netop bankens store risikofyldte udlån fra før finanskrisen får da også størstedelen af skylden for kollapset.

I det hele taget var det en uge med masser af nyt fra bankverdenen herhjemme.

Jyske Banks bundlinje faldt 35 pct. i årets fjerde kvartal, når man sammenligner med den samme periode sidste år, men set på årsbasis var det ikke så ringe endda med en lille resultatfremgang i forhold til 2017.

Arbejdernes Landsbank måtte notere sig et fald i renteindtægterne, ligesom gebyrindtægterne stod stille i andet halvår af 2017. Men også her var der positivt nyt, idet en kursgevinst på Alka-aktier trak bankens resultat markant frem til et rekordniveau.

Gert Jonassen, bankdirektør, Arbejdernes Landsbank

Hvem er billigst?

FinansWatch dækkede som altid regnskaberne tæt, og som det er oplevet før kan kommentarer fra topcheferne i bankerne afføde en god gang verbale sværdslag – denne gang på boligområdet.

Netop Jyske Bank og arbejderbankens højt profilerede bankdirektører, Anders Dam og Gert Jonassen, tog en omgang i spalterne om, hvem der har de skarpeste priser på boliglån. Hvem vandt omgangen? Det er svært at sige, og Jonassen erkender da også, at gennemsigtigheden i priserne kunne være større.

Blandt andre Saxo Bank var aktuel fra sektoren i denne uge – i flere omgange. Først blev det, lidt overraskende – men udramatisk hed det - meddelt, at bestyrelsesformand Lone Fønss Schrøder fratræder som formand. Efterfølgende kom der et solidt regnskab fra banken.

Men nu er dansk erhvervsliv jo meget mere end banker. For eksempel shipping.

Foto: Maersk
Foto: Maersk

Søren Skou, CEO, Maersk

En kompleks opgave

A.P. Møller-Maersk var aktuel med kapitalmarkedsdag i Operaen i København, hvor ShippingWatch selvfølgelig var på pletten – sammen med blandt andre nyhedshungrende, utålmodige investorer. Spørgsmålene er mange om den store, hæderkronede danske koncern, der står over for den måske største strategiske udfordring nogensinde. CEO Søren Skou erkendte da også, at ændringen af Maersk er en stor mundfuld og en kompleks opgave.

Nyt underskud i rederi

Også et andet af landets gamle rederier var regnskabsaktuel, J. Lauritsen. Der har ikke været meget at grine af på de kanter de seneste år, og det var heller ikke tilfældet i 2017. Lauritzen fik i 2017 et nettounderskud på 45 mio. dollars sidste år – et resultat på linje med udviklingen i 2016. 2018 skulle blive bedre, men ikke tilfredsstillende.

Arla bedre ud af 2017 end ind i 2018

En af dansk fødevareindustris helt store flagskibe, Arla Foods, blottede også regnskabstal i ugen, der gik. Højere priser på mælk og ost var medvirkende til, at selskabet hævede omsætningen med 8,1 pct. til 10,3 mia. euro., hvilket svarer til 77,7 mia. kr. Det er den største organiske omsætningsvækst nogensinde. Resultatet var inden for målsætningen.

Arla er i den grad en global virksomhed, der slås med næb, klør og milliardinvesteringer for at kunne konkurrere og vinde nye marked. I 2017 var der klar fremgang i ikke mindst Kina og Afrika, hvor der år for år kommer mange millioner nye købedygtige forbrugere til. Men konkurrencen er hård, og som resultat af pressede markeder for blandt protein og fedt sænker Arla igen prisen for andelshavernes råvarer.

DLG fik rekordindtjening

En anden af de store andelskoncerner, med en omsætning tæt på 50 mia. kr., er grovvarevirksomheden DLG, der de seneste år har solgt fra i stor stil for at have fokus på kerneforretningen. DLG fik sidste år den største indtjening nogensinde.

En kompleks opgave II

Det samme kunne man så langt fra sige, da regnskabet fra Falck kom susende med et regnskabsresultat fyldt med blå blink, sirener og et underskud på 3,6 mia. kr. Ved første øjekast ikke den bedste regnskabsdebut for den ny topchef, forhenværende Novo Nordisk-direktør Jakob Riis.

Med til historien hører dog, at han, forhåbentlig, er i fuld gang med en turn around af koncernen. Bag resultatet ligger nedskrivninger for milliarder og forude, når der er gjort rent bord, venter igen en profitabel forretning, mener han.

ISS mærker dollarkurs

Nu vi er ved rengøring – så er det noget, som ISS kan snakke med om: Omsætningen steg i 2017 til knap 80 mia. kr. for 2017, en stigning på over en milliard kroner i forhold til 2016. Dollarkursen var dog medvirkende til, at overskuddet faldt fra 2,2 mia. kr. i 2016 til 2 to mia. kr.

Genmab i tråd med egne forventninger

Inden for life science var der nyheder fra et af de seneste års største succeser i dansk erhvervsliv, biotekselskabet Genmab, der står bag knoglemarvskræftmidlet Darzalex. Årsregnskabet var en smule over analytikernes forventninger og i tråd med selskabets egne forventninger. Den samlede omsætning lød i 2017 på 2,365 mia. kr. mod 1,816 mia. kr. året før, en stigning på 30 pct. Nettoresultatet, som selskabet ikke selv havde guidet på, faldt med 7 pct. til 1104 mio. kr., hvor analytikerne havde forventet 1100 mio. kr.

Foto: /Ritzau/Mik Eskestad/
Foto: /Ritzau/Mik Eskestad/

CEO Jan van de Winkel, Genmab Foto: /Ritzau/Mik Eskestad/

William Demant i topform

Høreapparatskoncernen William Demant Holding kom ud af 2017 med tocifret omsætningsvækst og rekordstor indtjening, der skabte en rigtig god stemning på fondsbørsen. William Demant slutter 2017 af med et nettoresultat på 1,759 mia. kr. mod 1,464 mia. kr. året før. En stigning på 20 pct.

Ja, regnskaberne fra mange af dansk erhvervslivs frontløbere satte sine spor i ugen, der gik. En nyhed om regnskaber, der ikke stemte, fik dog også klokkerne til at ringe på redaktionerne.

Politi rejser tiltale

Finans.dk kunne efter en aktindsigt  i anklageskriftet afsløre, at bagmandspolitiet rejser tiltale mod stifteren af dækvirksomehden Genan, Bent A. Nielsen, " for omfattende svindel," som Finans udtrykte det. Samtidig tiltales den tidligere Deloitte-partner, Bjarne Nielsen, for medvirken til bedrageri. Sagen går helt tilbage til 2014, hvor Finans afslørede sagen.

TDC-formand genopstiller

Ugen bød derimod ikke på forlydender om, hvorvidt bagmandspolitet bliver inddraget i sagen om den krypterede e-mail, der fortalte pressen, at et konsortium af bl.a. danske pensionskasser ville byde på TDC, der ellers skulle fusioneres med MTG's nordiske forretning.

Til gengæld kom det frem, at TDC's bestyrelsesformand Pierre Danon stiller op til genvalg.  Han undlod i første omgang at fortælle aktionærerne om opkøbstilbuddet og gik senere i rette med konsortiets planer om at splitte TDC-koncernen op i to.

Nogle vil sikkert mene, at det er lidt af en overraskelse.

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også