De siger ude i byen, at robotterne kommer; så de må være lige i hælene på kapitalfondene

Kapitalfondene kører i allerhøjeste gear i dansk erhvervsliv, men topper priserne snart? Er en storfusion i pensionssektoren godt for kunderne? Vil børsnoterede selskaber være mere åbne om deres direktør-lønpakker, som det nu anbefales? Ugen bød på spændende historier i dansk erhvervsliv - fik du det hele med?

Lad os nu bare tage nogle få overskrifter fra denne uge:

Verdens største kapitalforvalter Blackrocks fond European Property Fund IV har med en trecifret millioninvestering købt Næstved Storcenter. Og fonden har appetit på mere.

Den britiske kapitalfond Pioneer Point er ifølge Finans’ oplysninger ved at købe energiselskabet NGF Nature Gas, og samme medie kunne tillige fortælle, at kapitalfonden Executive Capital køber 37,5 pct. af aktierne i it-virksomheden Duka.

Tøjfirmaet Ganni har ifølge Business of Fashion solgt aktiemajoriteten til den amerikanske kapitalfond L Catterton, der i øvrigt ejer 20 pct. af Lagkagehuset.

Den europæiske kapitalfond Agilitas købte tidligere på måneden den danske it-forhandler Danoffice IT, denne uge blev hele toppen skiftet ud.

De udenlandske fonde stormer ind på den danske scene, hvor en lang række danske fonde i forvejen er nøgleaktører, der altid er på udkig efter en lækkerbisken i dansk erhvervsliv. Iværksættere på stribe synes at blive mangemillionærer takket være fonde med ubegrænsede millioner i baglommerne. Spørgsmålet er, om priserne er ved at blive for høje til, at regnedrengene i fondene kan regne den hjem, som de siger i de kredse.

Priserne når nye højder

Kapitalfonden Maj Invest har ifølge Finans således netop solgt designvirksomheden Muuto sammen med virksomhedens stiftere, men ledende partner Erik Holm sagde i samme forbindelse til Børsen:"Jeg tror ikke på, at priserne kommer højere op, end de er nu. Der er flere eksempler på, at kapitalfondene ikke kan regne tingene hjem længere, når de skal købe virksomheder, og så har vi nået toppen på skalaen".

Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Foto: Colourbox

Skal vi som samfund og arbejdstagere ryste i bukserne over fondenes indtog – næppe. Tidligere tiders frygt for, at de bare kommer for at ødelægge og forsvinde har ofte vist sig at være ubegrundet, mange af fondene skaber merværdi. Og så er der da også den positive krølle set med pensionsopspareres øjne, at danske pensionskasser sender milliarder af kroner i retning af fondene. Ifølge brancheorganisationen for venture- og kapitalfonde (dvca) har den håndfuld af danske pensionskasser, der er største investorer i kapitalfonde, investeret mere end seks mia. kroner i fondene.

Opkøb i pensionssektoren

Ikke mere om fonde, men apropos pensionskasser:

En af ugens helt store finansnyheder var, at Danica køber SEB Pension. Det vil der givetvis blive skålet på i direktionslokalerne i begge pensionslejre, ligesom de corporate finance-folk, advokater og andet godtfolk, der har været involveret i handlen formentlig køber lidt større julegaver i år. Men hvad med folket, kunderne, skal vi være glade og give en thumbs up?

Foto: Ritzau/Arkiv
Foto: Ritzau/Arkiv

Foto: Ritzau/arkiv

Tja, ifølge pensionsrådgiver Jørgen Svendsen, kan også kunderne trække på smilebåndet: "Der kommer meget store synergieffekter på it og produktion. Mit gæt er, at Danica kan få 20 pct. bedre økonomi pr. kunde. Så for pensionskunderne i SEB og Danica er det en god dag i dag," sagde han til Finans. Men som Berlingskes erhvervskommentator Jens Chr. Hansen skrev på Twitter, da han kommenterede den historie: ”Arh, tvivler, i så fald første gang i historien. Og i så fald bør vi jo kun have et enkelt pensionshus!!”

Vi får se og håber, at der sidder de rigtige folk ved roret, idet man ikke må gå ud fra, at pensionskasserne bliver førerløse – som s-togene.

Baseret på gode erfaringer

Det kom nemlig frem i denne uge, at S-togene engang med tiden skal være førerløse. Beslutningen er en del af en politisk aftale om at udlicitere S-togene, der har været en positiv historie i DSBs regnskaber, til private aktører. Jyllands-Posten kunne i den forbindelse citere transportminister Ole Birk Olesen (LA) for, at baggrunden blandt andet er ”…gode erfaringer med udlicitering af den midt- og vestjyske togtrafik, hvor der er høj punktlighed og høj kundetilfredshed.”

En kærkommen gave

Der er hævet over enhver tvivl, at de store fonde i Danmark på en række kultur- og erhvervsmæssige fronter spiller en vigtig rolle i Danmark. I denne uge slog en af de største, Novo Nordisk Fonden, til med stiftelsen af BioInnovation Institute.  Fonden skyder, foreløbig, 392 mio. kr. i instituttet, der skal tiltrække dygtige forskere og iværksættere fra ind- og udland. Komme op med nye idéer og forretningsmuligheder. Om tre år vil fonden evaluere, om der skal flere penge samme vej. Ikke overraskende vakte initiativet jubel i branchen.

Øget åbenhed om løn

I en helt anden boldgade kunne Berlingske fredag løfte sløret for nye, anbefalede spilleregler for danske børsnoterede selskaber fra Komiteen for god Selskabsledelse. De anbefales blandt andet at være mere åbne om løn til de enkelte medlemmer af direktionen og forklare, hvorfor lønpakken ser ud, som den gør: "Det handler om at opføre sig anstændigt," siger komité-formand Lars Fre­deriksen.

Foto: Niels Hougaard/Ritzau/arkiv
Foto: Niels Hougaard/Ritzau/arkiv

Lars Frederiksen. Foto: Niels Hougaard/Ritzau/arkiv

Set med både aktionær- og reporterbrillerne på, er det en spændende anbefaling, og det bliver interessant at opleve, hvordan forskellige stakeholders definerer "anstændigt".

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også