En stærk nyhedsuge med spænding, skuffelser og overraskelser

Flere direktørskifter i medieverdenen, en overraskende dom i landsretten og en øv-dag for dansk life science var blandt de store nyheder denne uge. Er du opdateret, før en ny uge begynder?
Henrik Tüchsen, redaktionschef på Watch Medier, har fokus på ugens vigtigste nyheder for dansk erhvervsliv.
Henrik Tüchsen, redaktionschef på Watch Medier, har fokus på ugens vigtigste nyheder for dansk erhvervsliv.

Magtkampe, vrede, skuffelser og glædestårer fulgte i kølvandet på denne uges kommunal- og regionsvalg, da der blev kæmpet om borgmesterkæder i hele landet. Set med erhvervsbrillerne på kan valgene, når det bliver hverdag, sagtens få betydning for flere virksomheder, eksempelvis inden for medico- og medicinalindustrien og energisektoren.

Mest interessant bliver det måske at se, om sammensætningen i kommunalbestyrelserne får betydning for opstillingen af vindmøller herhjemme. Som EnergiWatch har beskrevet i en lang række artikler har opstilling af vindmøller på land det seneste år været et kontroversielt og konfliktfyldt emne. Borgerne er slet ikke så vilde med vindmøller som tidligere, og da slet ikke i nærheden af deres egen bopæl. Det har naturligvis, ikke mindst i et valgår, påvirket de lokalpolitiske beslutningstagere.

 

Foto: WindEurope
Foto: WindEurope

Foto: WindEurope

Sjovt nok så viser en helt unik sammenkørsel af det danske stamdataregister for vindmøller og ejendomsdatabasen foretaget af EnergiWatch tidligere på året, at hver tredje danske vindmølle ikke har en eneste nabo.

Øv-afstemning

I europæisk sammenhæng var der også et andet meget vigtigt valg denne uge, nemlig placeringen af det Europæiske Lægemiddelagentur, hvor København var med i opløbet i de to afstemningsrunder.  Desværre løb Amsterdam med sejren. Det affødte stor skuffelse inden for dansk life science og ikke mindst hos udenrigsminister Anders Samuelsen, der også blev vred på sin svenske kollega, som han ikke mente bakkede Danmark op med en stemme.

 

Foto: /ritzau/Mogens Flindt
Foto: /ritzau/Mogens Flindt

Foto: /ritzau/Mogens Flindt

 

”De svigter Malmø ved ikke at bakke det danske kandidatur op, som jeg tror ville have haft yderligere chance for at komme frem til målstregen. Det vælger de at gøre ved at satse italiensk. De må jo tænke, jeg ved ikke hvad i Malmø i øjeblikket,« sagde Samuelsen ifølge finans.dk og tilføjede, at også Malmø ville have fået gavn af de knap 900 nye arbejdspladser, som EMA ville have trukket til København.

Den svenske EU-minister Ann Linde (S), ville ikke bekræfte Samuelsens anklager om, at Sverige stemte italiensk. Men svenskernes holdning affødte dog også kritik fra de svenske  EU-parlamentarikere  Gunnar Hökmark og Christofer Fjellner i det svenske medie expressen.se.

Hvis man antager, at svenskerne ikke bakkede Danmark op med en stemme, virker det unægtelig underligt. På sin vis er det er vidnesbyrd om, at alliancen mellem især Skåne og Storkøbenhavn inden for life science måske ikke helt har udviklet sig til det nordiske knudepunkt, som både politikere og erhvervsfolk havde håbet på. For 20 år siden blev det netværk, der i dag hedder Medicon Valley Alliance, skabt for at knytte universiteter og erhvervsliv tættere sammen inden for life science. At skabe et forretnings- og forskningsmæssigt knudepunkt på linje med klynger i resten af verden. I dag er fokus vist mest på at tiltrække talenter til vores del af verden. Og hvis der har været mange interessante samarbejder mellem danske og svenske virksomheder og universiteter har de historier ikke været fortalt så godt.

Foto: Monjasa
Foto: Monjasa

Foto: Monjasa

Frikendt i landsretten

En tredje stor nyhed var også en afstemning, om end af en anden karakter – dommerne i Vestre Landsret tog stilling til en sag, der blev rejst af bagmandspolitiet for mere end tre år siden. Bunkerselskabet Monjasa og dets stifter Jan Jacobsen blev frifundet for bedrageri i ankesagen. I byretten i Kolding blev selskabet og dets tidligere ejer og direktør dømt for systematisk bedrageri mod en malaysisk kunde. Retsforløbet var mærkværdigt. Først og fremmest, fordi Jan Jacobsen på råd fra sit forsvar selv satte gang i efterforskningen og kom op med vidner og beviser, der altså talte for en frifindelse.

Rekordindtjening, men..

På regnskabsfronten kom et af landets største selskaber, kødkoncernen Danish Crown, med regnskab for regnskabsåret 2016/2017. Det blev til en rekordhøj indtjening og gode priser i årets løb til landmændene, der ejer selskabet. Tulip i Storbritannien trak ned, mens et frasalg af Plumrose i USA pyntede på det hele.

Goddag til mediedirektør

I medieverdenen var udnævnelsen af en ny adm. direktør og chefredaktør på Børsen den helt store nyhed. Svenske Bonnier har hyret den tidligere socialdemokratiske finansminister og senest McKinsey-direktør Bjarne Corydon til posten. Indrømmet, den havde vi ikke set komme på MediaWatch. Det blev til mange artikler om den udnævnelse i de danske medier, og overordnet set er konklusionen vistnok, at han er en dygtig erhvervsmand, men uden branchekendskab - og det kan der både være fordele og ulemper ved.

Foto: /ritzau/Rune Pedersen
Foto: /ritzau/Rune Pedersen

Foto: /ritzau/Rune Pedersen

Farvel til mediedirektør

Nu vi er ved medierne, så sagde en anden profil farvel og tak til branchen denne uge:  BMTX's adm. direktør Thomas Raun forlader posten. Han har været direktør for BTMX, siden fusionen mellem BT og Metroxpress blev gennemført i begyndelsen af året. Han skal fra årsskiftet være Global Brand and Communications Director hos Flying Tiger. Dermed følger han efter Mette Maix, tidligere adm. direktør for Berlingske Media, der tidligere på året skiftede til posten som topchef for netop Flying Tiger. Ny adm. direktør for BTMX bliver Anders Krab-Johansen, der tiltræder 1. december.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også