Formuepleje: Græske ja/nej-scenarier på finansmarkederne

Formueplejes investeringskomite kommer med et bud på scenarierne ved et "ja" eller "nej" ved søndagens folkeafstemning i Grækenland om kreditorernes forhandlingsudspil.
AF RITZAU FINANS

Den græske regering anbefaler at stemme "nej", så i tilfælde af et "ja" forudser Investeringskomiteen, at det sandsynligvis vil betyde, at regeringen må gå af og udskrive parlamentsvalg.

"EU vil i den situation formentlig stille midler til rådighed, og bankerne vil genåbne med kapitalrestriktioner og begrænsninger for maksimale hævninger af kontanter," skriver Formuepleje.

Hvis den nuværende regering ikke går af trods et "ja", så er en anden mulighed, at den siddende regering lader det være op til et flertal i det græske parlament at danne en ny teknokratisk regering, der får til opgave at forhandle en løsning.

"De finansielle markeder vil efter alt at dømme reagere positivt ved et "ja", idet aktierne vil stige. De lange renter vil opleve begrænsede stigninger," forudser Formuepleje.

Hvis grækerne stemmer "nej", vil den græske regering have opnået det resultat, som den har ønsket.

Det vil, vurderer investeringskomiteen, betyde, at regeringen vil stå stejlt på sin forhandlingsposition, hvor den kæmper imod reformer og besparelser, men derimod for flere lån og gældseftergivelse.

Kreditorerne vil modsat formodes at stå stejlt på deres krav om reformer af blandt andet pensionssystemet samt besparelser og effektiviseringer af den offentlige sektor, herunder skatte- og afgiftsinddrivelsessystemet.

"Kreditorerne har ingen tillid til den græske premierminister, Alexis Tsipras, og forhandlinger om et kompromis vil være så godt som udsigtsløse. Disse to stejle fronter kan føre til, at der måske kan forhandles en løsning, hvor Grækenland forlader euroen, men forbliver i EU," skriver Formuepleje.

Formuepleje forudser, at en eventuel overgang til drachmer risikerer at blive en rodet omgang med væsentlige indtægts- og formuetab for Grækenland og den græske befolkning. De græske banker vil alle gå konkurs og bliver dermed overtaget af staten, vurderes det.

"De kortsigtede konsekvenser vil være kaotiske for befolkningen, men EU vil efter alt at dømme træde hjælpende til. Økonomisk er EU og eurozonen forberedte på et græsk kollaps og er klar til at inddæmme de økonomiske effekter gennem forskellige støtteaktioner over for landene omkring Grækenland og i hele det europæiske banksystem," skriver Formuepleje.

De finansielle markeder vil i tilfælde af et "nej" reagere ved at sende de europæiske aktier ned, forudser Formuepleje. Samtidig vil renterne falde, idet pengestrømmene vil søge ly i lande med høj kreditrating, herunder Danmark og Tyskland.

"Formuepleje vurderer, at mens de kortsigtede konsekvenser ved et "nej" over de næste uger vil være negative, vil den globale makroøkonomiske betydning af et kollaps i den græske økonomi ikke være væsentlig på lidt længere sigt. Faktisk kan det - økonomisk set - være positivt, at en konstant truende risiko siden 2009 er blevet udløst," skriver investeringskomiteen.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også