Anholdelse i Flash Crash sag giver anledning til uro

Anholdelsen af den britiske futures-trader, der angiveligt var med til at forårsage det famøse Flash Crash i Dow Jones tilbage i 2010 giver anledning til uro og spørgsmål

I denne uge er en 36-årig britisk futureshandler blevet arresteret. Anklaget for at have være medvirkende til det enorme fald i Dow Jones d. 6. maj 2010. Anholdelsen har gjort mange bekymrede for sikkerheden omkring værdipapirhandlen og systemerne til selvsamme handel, skriver flere medier.

Det der gør folk urolige er, at Navinder Singh Sarao, som han hedder, åbenbart har opereret alene. Han er således det der ville blive betegnet som en lille fisk og altså ikke bare en repræsentant for et stort fupnummer. Og det, der er foruroligende er, at en tilfældig mand, der sidder i sine forældres hus til en forstad i London kan få hele det finansielle system på glatis på bare en dag.

"Hvad er det der foregår, hvis en tilfældig fyr som ham her kan påvirke markedsværdien negativt med flere milliarder i løbet af millisekunder," spørger milliardær Marc Cuban i et interview med USA Today.

Og spørgsmålet er relevant for det åbner for en større undersøgelse af skrøbeligheden i det amerikanske finanssystem. Et system som milliarder og atter milliarder kroner er bundet op i.

Samtidig åbner det også for spørgsmålet om, hvorfor de amerikanske myndigheder har ladet Sarao Singh operere nærmest uforstyrret i fem år. Chicago Mercantile Exchange(CME) har haft fat i ham flere gange, men har altså ikke taget handling overfor ham. Dette er også med til at styrke mistilliden til systemet blandt de øvrige investorer.

Mange tiltalepunkter venter i USA

Sarao er blevet krævet udleveret til USA, hvilket han prøver at kæmpe i mod, alt hvad han formår.

I følge the New Yorker er Sarao blevet sat på fri fod mod en kaution på 5 millioner pund. Nogenlunde det beløb, der stod på hans trader-konto ved hans arrest. Penge hvoraf størstedelen er lånte penge, oplyser Saraos advokat.

I følge the New Yorker står Sarao Sing tiltalt for forskellige forsøg på svindel og et tilfælde af "spoofing", altså hvor man lægger en ordrer, uden at have intentionen om, at den skal gennemføres. Efterfølgende aflyser man ordren, som i mellem tiden godt kan have nået at skabe bevægelse i prisen på produktet. En bevægelse, som spooferen så kan udnytte denne bevægelse i prisen til egen fordel.

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også