"Den eneste vej"

Thomas Vasehus, 26 år, arbejder som analytiker i Customer Insights under Personal Banking Business Development i Danske Bank. Startede i banken i sommeren 2011 på bankens graduate program, og er efterfølgende forsat som analytiker i afdelingen.
Thomas Vasehus
Thomas Vasehus

Hvad er din uddannelsesbaggrund?

”Jeg er uddannet Cand. Merc. Mat. fra CBS, hvor fokus primært har været på matematik, økonomi og finansiering. Sideløbende med min uddannelse har jeg arbejdet for et børsnyheds bureau.”

Hvor længe har du vist, at du gerne ville arbejde i en bank?

”Siden jeg begyndte min uddannelse har jeg vidst, at jeg ville arbejde inden for den finansielle sektor. Men det var først sent i forløbet, at jeg besluttede mig for at søge inden for business development.”

Hvorfor har du valgt den vej, du har?

”Jeg har altid gerne ville have en længerevarende uddannelse og specialisere mig inden for et felt. Samtidig tror jeg også, at jeg - for mit vedkommende - har valgt den eneste vej, der var. Jeg har et meget specialiseret arbejde, hvor de værktøjer jeg har tilegnet mig på min akademiske uddannelse er et ’must’.”

Hvad giver det dig af muligheder at bruge en masse år på lærebænken inden du starter i en bank?

”Det har givet mig en akademisk ballast og en faglig værktøjskasse, som jeg ikke kunne have fået andetsteds. Selvom jeg er specialiseret i matematik og økonomi, har jeg også haft fag inden for organisation og ledelse, markedsføring og kreditrisiko, og jeg har med andre ord fået et godt fundament til at imødegå problemstillingerne i en virksomhed.”

Er det ikke meget sundt at komme ind og lære det hele fra bunden og forstå praktikken, processerne og kulturen i banken i stedet for at komme direkte fra studiet?

”Jo, det kan selvfølgelig have sine fordele at have en lang oplæring inden for bankverdenen. Men jeg synes ikke, at det ene udelukker det andet. Jeg har været på bankens graduate program, der har stor fokus på personlig udvikling og oplæring i hvad det vil sige at drive bank. Vi havde kurser inden for bankvirksomhed og risikostyring og fik en dybdegående gennemgang af bankpakkerne og finanskrisen. Jeg synes, der bliver gjort meget for at sikre, at de nyansatte akademikere får det rette indblik i bankens processer og kultur, og selvom man altid kan videreudvikle sig, føler jeg mig rigtigt godt rustet.”

Hvad kan du som en bankelev eller finansøkonom ikke kan?

”Jeg er specialiseret indenfor andre felter, end de er. Jeg er analytiker og en stor del af mit daglige arbejde er baseret på databehandling og statistik, hvor mine værktøjer fra studiet er uundværlige. Samtidig er banker over den sidste tid blevet mere komplekse virksomheder, og der er opstået nye processer og problemstillinger, der kræver medarbejdere specialiseret inden for andre felter end almindelig bankdrift. Eksempelvis bliver kunderne mere og mere selvbetjente og anvender i stadig stigende grad vores online kanaler som internet-, mobil- og tabletbank. Denne udvikling har skabt et stort behov for avancerede it-løsninger, og derfor er næsten halvdelen af de opslåede graduatestillinger indenfor IT.

Hvad betyder det, at bankeleverne er en uddøende race?

”Det har jeg svært ved at svare på. Elevuddannelsen er jo den oprindelige indgang til en karriere indenfor banking. Men udviklingen i efterspørgslen efter flere akademikere afspejler vel i høj grad en udvikling hos både samfund og kunder. Samfundet har stort fokus på at vi skal have flere akademikere, mens kunderne efterspørger en højere grad af selvbetjening og mere specialiseret rådgivning.”

Hvad vil du inden for branchen – hvad er dine ambitioner og hvilken retning vil du gå – som det ser ud på nuværende tidspunkt?

"Jeg har ikke en drøm om en specifik stilling. Det vigtigste for mig er at jeg bliver udfordret og motiveret i mit daglige arbejde. Mit mål er at udvikle mig både indenfor mit eget felt og hele organisationen, og fastholde en stejl læringskurve så længe som muligt.”

 

Denne artikel er også bragt i FinansWatch' trykte magasin, der udkommer i disse dage.

Del artikel

Relaterede artikler

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også