FinansWatch

Anklager kræver dansk tidligere Swedbank-direktør fænglet i to år

Swedbanks tidligere adm. direktør Birgitte Bonnesen, som er dansk, kræves idømt to års fængsel.

Den tidligere Swedbank-topchef Birgitte Bonnesen står tiltalt for groft bedrageri og misbrug af insiderinformation. | Foto: Janerik Henriksson/Ritzau Scanpix

Den særlige chefanklager for økonomisk kriminalitet i Sverige har ved Stockholms byret krævet mindst to års fængsel til Swedbanks tidligere administrerende direktør Birgitte Bonnesen, som er dansker.

Bonnesen står tiltalt for groft bedrageri og misbrug af insiderinformation i den svenske storbank, hvor hun tidligere stod i spidsen for bankens operationer i Baltikum.

Retssagen mod hende er inde i syvende og sidste uge.

Chefanklager Thomas Langrot siger i anklageskriftet, at Bonnesen informerede visse af bankens ejere om, at en efterforskning af banken var i gang, hvilket senere førte til et stort fald i bankens aktiekurserne.

Ifølge anklagerne skal hun have spredt vildledende oplysninger om Swedbanks ageren for at forhindre, opdage, forebygge og anmelde hvidvaskning af penge i bankens aktiviteter i Estland. Anklager som Birgitte Bonnesen under hele sagen har afvist.

En række interne rapporter, hvor ansatte i Swedbank påpegede risici, indgår i beviserne i sagen.

Det samme gælder en række interviews, som Birgitte Bonnesen gav til forskellige medier i forbindelse med kvartalsregnskaber fra Swedbank sidst i 2018 og først i 2019.

Baggrunden for mediernes fokus på hvidvaskning af penge i den periode var den store hvidvaskningsskandale, som kort tid før var blevet afsløret i Danske Bank.

Birgitte Bonnesens svar til journalisterne var sammenfattet, at Swedbank ikke havde opdaget uregelmæssigheder.

”Alt, hvad vi sagde, var sandt,” sagde hun under en afhøring i midten af oktober.

Det var det svenske tv-program Uppdrag Granskning, som har fokus på undersøgende journalistik, som i januar 2019 afslørede Swedbanks angivelige hvidvaskning af penge i Estland.

Under retssagen har Birgitte Bonnesen beskrevet afsløringerne som et chok.

Vicechefanklager Ted Murelius siger tværtimod, at banken var bekendt med hvidvaskningen, og at dette fremgår af forskellige interne rapporter.

Tidligere Swedbank-topchef var i chok efter hvidvaskafsløringer

Nu starter sagen mod Swedbanks tidligere danske topchef

Mere fra FinansWatch

Analyse: Finansiel Stabilitet havde hårdt brug for Højesterets dom i Roskilde Bank-sagaen

Thi kendes for ret, også magtfulde bankdirektører har et personligt ansvar for, at bankkreditter vurderes ordentligt. Højesterets dom i Roskilde Bank-sagen mejsler i granit, at “business judgement rules” ikke er et fripas for bankledelser. Afgørende, principiel dom, også for nutidens bankhåndværk, skriver FinansWatch’ Jens Chr. Hansen i denne analyse.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs