Spar Nord flytter pengebuffer fra virksomheder til privatkunder

Spar Nord reserverer flere penge til tab på privatkunder, mens det tidligere var erhvervskunderne, der var fokus for bankens hensættelser.
Foto: Gregers Tycho/ERH
Foto: Gregers Tycho/ERH
AF MARKETWIRE

Stigende renter, inflation og energikrise har fået Spar Nord til at rette særligt fokus på privatkunderne, der står til at blive mest udsatte i den kommende tid.

Ændringen ses primært i det ledelsesmæssige skøn for hensættelse til tab, som er blevet hævet en anelse til 576 mio. kr. i det seneste kvartal.

Det fortæller Lasse Nyby, administrerende direktør i banken, oven på regnskabet for tredje kvartal, der generelt viste fremgang og justerede forventninger for året.

”Der er sket et skifte i løbet af 2022. Fra at vi ved udgangen af 2021 havde en større andel af vores ledelsesmæssige skøn, som var mere covid 19-relateret over mod erhvervskunderne, så har vi nu ændret det sådan, at det dækker privatkundesiden,” siger Lasse Nyby.

”Det sker specielt med henblik på de kunder, som har en opvarmningsform, som er presset. Det kan være gas og el. Ellers er det en generel forsigtighed i forhold til, hvordan boligpriserne kommer til at udvikle sig fremadrettet, hvis der nu kommer et større fald i boligpriserne, end det vi har set hidtil,” siger han videre.

Kunder er kun påvirket begrænset

Det sker oven på et tredje kvartal med fremgang både i toppen og bunden, og hvor aktiviteten fortsat er god. Ifølge Lasse Nyby er det også begrænset, hvor påvirkede kunderne er indtil videre.

”Det ser fornuftigt ud fortsat med pæn udlånsvækst og høj aktivitet på kundesiden - især med investering og konvertering. Så er det også klart, at vi bliver positivt påvirket af de stigende renter,” siger han.

Netto renteindtægterne endte i tredje kvartal på 499 mio. kr. mod sidste års resultat i samme periode på 442 mio. kr. Gebyrindtægterne er også steget til 428 mio. kr. fra 372 mio. kr.

På bundlinjen ligger der 361 mio. kr. mod 348 mio. kr. i tredje kvartal året før.

Omvendt løber nedskrivningerne op i en udgift på 22 mio. kr., men det er fortsat ”overraskende lavt”, lyder det fra Lasse Nyby.

”Man må sige, at når man læser aviserne, så bliver der skrevet meget om stigende inflation og renter og lavere vækst, og så får kunderne det svært. Der må vi så bare sige, at når vi ser på de indikatorer vi kan i form af overtræk, restance, realkreditlån og alt det, så ser det rigtig fint ud,” uddyber topchefen.

Spar Nord Bank har i forbindelse med regnskabet oppræciseret forventningerne til 2022 og ser nu en basisindtjening før nedskrivninger i den øvre ende af niveauet 1450-1600 mio. kr. samt et nettoresultat i den øvre ende af spændet 1150-1250 mio. kr.

Tidligere ventede banken en basisindtjening før nedskrivninger i niveauet 1300-1600 mio. kr. og et nettoresultat på 1000-1250 mio. kr.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også