FinansWatch

Højeste renteniveau i 11 år inden tillidsindeks

Den danske tiårige toneangivende statsobligation forrentes efter kort tids handel 7 basispoint højere i 2,16 pct., hvilket er det højeste niveau i 11 år.

Foto: Lærke Posselt/Ritzau Scanpix

Renten brager op i den tidlige handel på en ellers nøgletalsfattig fredag, hvor der ses frem mod det foreløbige Michigan-tillidsindeks i eftermiddag.

Den danske tiårige toneangivende statsobligation forrentes efter kort tids handel 7 basispoint højere i 2,16 pct. Det er det højeste niveau i 11 år. Torsdag voksede renten 2 basispoint.

I USA kravlede renten også op i torsdagens handel med 5 basispoint til 3,45 pct.

Renten fik ben at gå på, efter at det amerikanske detailsalg i august viste en stigning på 0,3 pct. mod et ventet fald på 0,1 pct.

Det indikerede over for handlerne, at der fortsat er vej endnu, før inflationen er slået tilstrækkeligt ned, og nogle venter nu, at USA’s centralbank, Federal Reserve, vil hæve renten med hele 100 basispoint ved næste rentemøde tirsdag og onsdag.

Dagens vigtigste nøgletal i form af en foreløbig opgørelse af Michigan-tillidsindekset for september offentliggøres klokken 16. Her er ventet en lille bedring, selv om forbrugertilliden fortsat er til den lave side.

”Den amerikanske forbrugers humør er steget et nøk med de faldende benzinpriser. Da benzinpriserne er faldet yderligere som følge af faldet i olieprisen, tror vi, at forbrugertilliden vil stige lidt yderligere i september,” skriver Mathias Dollerup Sproegel, der er seniorøkonom i Sydbank, i sin morgenkommentar.

”Forbrugertilliden er dog meget lav i et historisk perspektiv, og vi begynder også at se tegn på, at forbrugerne i USA spænder livremmen ind,” fortsætter han.

Økonomerne venter ifølge estimater indsamlet af Bloomberg News en fremgang i Michigan-tillidsindekset til 60,0 i september fra 58,2 måneden før. Skulle indekset mod forventning falde, kan det svække dollar og presse renterne ned, vurderer seniorøkonomen.

Desuden er der kommet detailsalg fra Storbritannien, der i august eksklusive brændstof bakkede med 1,6 pct. mod et ventet fald på 0,7 pct.

I Kina overraskede både industriproduktion og detailsalget i august positivt. Detailsalget voksede med 5,4 pct. mod ventet 3,3 pct., og industriproduktionen øgede 4,2 pct. mod ventet 3,8 pct.

Mere fra FinansWatch

Pensionskasser halter efter på biodiversiteten

Kun 3 af 14 danske pensionsselskaber arbejder på nuværende tidspunkt med den nye internationale rapporteringsstandard for biodiversitet kaldet TNFD, og dermed er sektoren langt efter sit arbejde på klimafronten.

Læs også

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs