FinansWatch

USA: Storbanker uenige om størrelsen på næste renteløft

De seneste to forhøjelser, begge på 0,75 pct.point, har været de største siden 1994, men nu er der flere af Wall Streets store banker, som ser tempoet sat ned til september.

Foto: Jens Dresling

Den amerikanske centralbank, Federal Reserve, har hidtil i år hævet sin rente fire gange med samlet 2,25 pct.point, så den nu ligger i 2,25-2,50 pct.

De seneste to forhøjelser, begge på 0,75 pct.point, har været de største siden 1994, men nu er der flere af Wall Streets store banker, som ser tempoet sat ned til september. ”Gaden” er dog ganske delt i spørgsmålet.

Det skriver Bloomberg News.

Næste gang cheferne i Federal Reserve mødes for at beslutte sig omkring rentens niveau bliver til september, og her regner tre af store navne på Wall Street, JPMorgan Chase, Bank of America og Goldman Sachs, med at centralbanken vil sætte tempoet ned til en renteforhøjelse på 0,50 pct.point.

Alle tre regner derefter med renteløft på hver 0,25 pct.point på årets sidste to rentemøder, hvorefter renten altså vil slutte året i 3,25-3,50 pct.

Morgan Stanley ser også et løft på 0,50 pct.point til september, men banken er i modsætning til de tre andre med samme holdning mere høgeagtig omkring de næste to møder og ser renten slutte året i 3,50-3,75 pct.

To andre af de helt store aktører, Citigroup og Wells Fargo, spår omvendt, at Federal Reserve holder kadencen og igen løfter med 75 basispunkter.

Citigroup ser samtidig, at fed funds-renten vil slutte 2022 i 4,00 pct., hvilket altså vil sige yderligere 100 basispoint løft på møderne i november og december.

Markedet, hvis man kigger på handelen med rentefutures, tror lige nu på, at renten til september vil blive sat op med knap 57 basispoint, hvilket er 100 pct. sandsyn lighed for mindst 50 basispoint og godt 25 pct. sandsynlighed for et løft på 75 basispoint.

Betydelige yderligere stramninger

Uanset om det bliver det ene eller det andet niveau til september, er der fortsat udsigt til ”betydelige yderligere stramninger” på renten, forklarede bankens formand, Jerome Powell, på sit pressemøde onsdag, og endnu et ”usædvanligt” stort løft til september kan ikke udelukkes, mente han.

Formanden betonede, at renten nu ligger i det neutrale område omkring 2,50 pct., men at der vil være behov for, at den kommer op i et ”moderat restriktivt niveau”.

Omvendt fremhævede Federal Reserve nu tegn på en blødere økonomisk udvikling i forbruget og i produktionen, og derfor kan der også være lagt op til, at kommende rentebevægelser vil blive af mindre størrelse.

”Efterhånden som pengepolitikkens position strammes yderligere, vil det sandsynligvis blive passende at bremse forhøjelsestempoet, mens vi vurderer, hvordan vores kumulative pengepolitiske justeringer påvirker økonomien og inflationen,” sagde Jerome Powell.

Endnu et vigtigt moment fra onsdagens pressemøde var, at Jerome Powell og chefkollegaerne i Federal Reserve nu vil give mindre fremadrettet guidance omkring kommende rentebevægelser, og banken vil derfor i højere grad være dataafhængig og vurdere fra ”møde-til-møde”.

De dueagtige udtalelser fra Jerome Powell om en opbremsning i forhøjelsestempoet fik onsdag efterfølgende markedet til at sænke buddet på renten ved udgangen af året til 3,32 pct. fra 3,39 pct.

Efter torsdagens triste BNP-data med et fald på 0,9 pct. i andet kvartal indikerer handelen med rentefutures nu, at fed funds rate vil slutte 2022 endnu lavere i 3,26 pct., og at det for øvrigt vil være toppen, inden centralbanken igen til næste år vil begynde at lempe på pengepolitikken.

Danske Bank: USA’s økonomi går i teknisk recession - ikke rigtig recession

USA’s økonomi skrumper i andet kvartal

Pensionsmægler tager rivals entré med ro: Den primære konkurrence kommer fra forsikringsselskaber

Mere fra FinansWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs