FinansWatch

Finanstilsynets topchef opfordrer banker til polstring: Næste recession kan være lige om hjørnet

Lopi-årsmøde: Finanstilsynets direktør, Jesper Berg, opfordrer bankerne til at polstre sig, før den næste nedtur kommer. En recession kan være nært forestående, advarer han.

Jesper Berg opfordrer bankerne til at overveje at polstre sig, inden det kan blive svære eller dyrere. | Foto: Jan Bjarke Mindegaard

Kapitalrobustheden i bankerne ligger stadig på et pænt niveau, men Finanstilsynets direktør Jesper Berg ser mørke skyer i horisonten. Det siger han i sin tale ved Lokale Pengeinstitutters (Lopi) årsmøde.

Efterdønninger fra covid-19, stigende inflation, høje energi- og råvarepriser og krigen i Ukraine betyder, at den næste recession kan være lige rundt om hjørnet.

”Det næste økonomiske tilbageslag tror jeg desværre er ret tæt på. Vores mål er, at det ikke er noget, der bliver forværret af forholdene i den finansielle sektor,” siger Jesper Berg og tilføjer:

”Hvis der nogensinde har været en for-annonceret recession på vej, så må det være nu.”

Tilsynsdirektøren opfordrer på den baggrund bankerne til at udnytte de gode tider, der er lige nu, til at polstre sig til den næste nedtur.

”Det er enormt vigtigt, at vi er rustet til den næste krise. Den bedste måde at være rustet på er ved at have tilstrækkelig kapital. Derfor bør I (bankerne, red.) også kigge på de krav, der kommer fra Basel og NEP-kravene,” siger han og bemærker samtidig, at den bedste kapital til formålet er bankernes egen indtjening.

”Det gælder altid, at den billigste kapital kommer fra egenfinansiering. Den dyreste kapital er den, man skal ud og hente,” siger han.

Jesper Berg: Brug de gode tider

Opfordringen sker, på trods af at bankerne stadig har en pæn kapitaloverdækning, blandt andet fordi institutternes har holdt igen med udlodning af udbytter i 2020 og som følge af, at den kontracykliske kapitalbuffer blev frigivet i forbindelse med Covid-19 krisen i 2020.

Men bankerne bør drage fordel af, at det går godt, mens det går godt, mener han.

Finanstilsynets analyse viser, at de danske pengeinstitutters overskud er stigende, blandt andet som følge af tilbageførte nedskrivninger i 2021, om end sektorens overskud stadig langt fra er på niveau med tidligere år.

Lavrentemiljølet har presset nettorenteindtægterne og dermed også basisindtjeningen i mange år, men der er tegn på, at det måske er ved at vende nu.

Pengeinstitutternes nettogebyrindtægter er i vækst, hvilket i nogen nogen grad kompenserer for presset på nettorenteindtægterne, men det er ikke noget, der varer ved evigt, påpeger han.

Nedskrivningerne vil forventeligt vende igen, ”for man kan ikke tilbageføre nedskrivninger to gange,” siger han, og tilsvarende forventer han, at gebyrindtægterne nødvendigvis også må falde igen, i takt med at renterne stiger og bankernes økonomi normaliseres.

Mere fra FinansWatch

Læs også

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs