"Gælden" er betalt: John Fisker forventer normal udbyttepolitik i 2022

Efter en periode med bølgegang i Ringkjøbing Landbobanks udbytteudbetalinger kan aktionærerne nu igen forvente at få 65 pct. af bankens overskud ud som udbytte eller aktietilbagekøb.
Foto: Morten Plesner Mathiasen
Foto: Morten Plesner Mathiasen

I landbobanken ser alt ud til at være ved det gamle. Der er vækst i forretningen, overskuddet stiger, og i samfundet er der nogenlunde styr på coronapandemien.

Derfor kan aktionærer i Ringkjøbing Landbobank nu også forvente at få del i overskuddet, som de plejer. Det er meldingen fra John Fisker, adm. direktør i Ringkjøbing Landbobank.

”Fremadrettet er vi tilbage på det, vi vil sige er normalen, hvor vi udbetaler cirka 65 pct. af vores overskud efter skat som udbytte eller aktietilbagekøb,” siger John Fisker.

I Ringkjøbing Landbobank forventer aktionærerne at få udbetalt 65 pct. af bankens overskud i form af udlodning eller aktietilbagekøb. Sådan har det været længe, men siden coronakrisen ramte finansmarkederne i 2020, har udbytteudbetalingerne været svingende.

65 pct. af overskuddet fra 2019 nåede at blive godkendt til udbetaling ved en generalforsamlingen i 2020, inden covid-19 pandemien lukkede samfund ned verden over. Men aktietilbagekøbet blev sat i bero.

Samme år var det ”kun” 50 pct. 2020-overskuddet, der blev godkendt som udbetaling til aktionærerne i den ene eller anden form, og her lød det fra John Fisker til FinansWatch, at han godt var klar over, at banken ”skylder”.

Nu er ”gælden” til aktionærerne betalt, og John Fisker forventer således at kunne følge bankens udbyttepolitik mere stringent end de foregående par år.

”Nu er det 77 pct., vi vil udbetale i år, fordi vi - i gåseøjne - skyldte det, der svarer til 10-12 pct. fra sidste år. Det behøver jo ikke gå op på den måde, men hvis man regner efter, har vi faktisk ligget imellem 60 og 65 pct. og er vokset med en procents penge om året. Den vej tror vi, vi er tilbage på,” siger han.

Fastholder krisebuffer

Under coronakrisen har man i Ringkjøbing Landbobank, ligesom i andre banker, reserveret et betydeligt beløb til uforudsete hændelser. Et såkaldt ledelsesmæssigt skøn.

Nedskrivningerne i landbobanken er faldet i løbet af 2021 til blot 7 mio. kr. i fjerde kvartal, og der er ifølge John Fisker også udsigt til lave nedskrivninger i 2022. Alligevel har Ringkjøbing Landbobank valgt at fastholde sit ledelsesmæssige skøn og endda lægge en smule til i fjerde kvartal, så der ved udgangen af fjerde kvartal var reserveret 631 mio. kr.

Det skyldes ifølge John Fisker, at Finanstilsynet fortsat opfordrer landets banker til at være meget forsigtige.

”I julebrevet fra Finanstilsynet opfordrer de den finansielle sektor til at være meget forsigtig på grund af de store usikkerheder som følge af corona, men også på grund af de spændinger, der var i verden i det hele taget på det tidspunkt. Det har vi valgt at følge, og det ligger vældig godt til os, eftersom vi normalt har en relativt konservativ tilgang til det at reservere på et tidligt tidspunkt. Derfor har vi valgt ikke at reducere vores ledelsesmæssige skøn, men rent faktisk lægge lidt mere på,” siger John Fisker.

John Fisker ser mulighed for et år med lave nedskrivninger

Landbobankens topchef i jubel efter rekordresultat: ”Det er ren bankdrift”

Ringkjøbing Landbobank vil sende penge ud til aktionærerne

Ringkjøbing Landbobank løfter bundlinjen med en tredjedel

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også