Karsten Dybvad går imod Ansvarsudvalget: Bestyrelsen fungerer som et kollektiv

Bestyrelsesformand Karsten Dybvad fra Danske Bank deler ikke Ansvarsudvalgets synspunkt om, at formandsrollen er en anden størrelse end den øvrige bestyrelse. I det daglige fungerer bestyrelsen som et kollektiv, understreger Dybvad.
Foto: Mads Nissen
Foto: Mads Nissen

Efter tirsdagens generalforsamling i Danske Bank står det klart, at de regulatoriske stramninger overfor bestyrelser og direktioner er et emne, der ligger formand Karsten Dybvad meget på sinde.

Som svar på et spørgsmål fra Danske Aktionærer udtalte han blandt andet, at han er bekymret for de seneste forslag til stramninger, som ifølge formanden vil gøre det sværere at rekruttere og fastholde medemmer til bestyrelsen og ledelsen, og han sagde videre, at  "reguleringen er blevet for detaljeret og vidtgående."

I et interview med FinansWatch sent tirsdag aften understregede Karsten Dybvad imidlertid, at det ikke er de eksisterende krav, der optager ham. De er, som de er, mener han. Det, der bekymrer ham, er yderligere skærpelser af reguleringen.

Og i arbejdet med at stramme kravene til finanssektorens direktioner og bestyrelser, er Ansvarsudvalgets anbefalinger det nok mest aktuelle.

Ny norm for ansvarsfordeling i bestyrelser

Ansvarsudvalget blev nedsat for at finde ud af, hvordan man bedre kunne stille bankledelser til ansvar for store fejl, og en af de mere principielle anbefalinger er et krav om bestyrelsesmedlemmer, der udpeges til formænd, skal igennem en ny fit & proper-vurdering.

Som tidligere beskrevet hos FinansWatch vil det være et brud med med idéen om, at bestyrelsen er et kollektiv, og en så principel ændring kan få konsekvenser, der er rækker langt ud over blot fit & proper-reglerne.

Ulrik Nødgaard, der er adm. direktør i Finans Danmark, har også for nylig udtalt bekymring for den nye retning, og nu melder Karsten Dybvad sig i koret af modstandere af synspunktet. Han understreger, at han ikke vil kommentere direkte på lovforslaget, men siger generelt om ansvarsfordelingen:

"Jeg har den opfattelse, at en bestyrelse er et kollektiv, og det er også sådan vi arbejder. Bestyrelsens kompetencer er kollektive i den forstand, at hvert enkelt medlem kan noget, som for eksempel jeg ikke kan. Så det er i høj grad et kollektiv, og det synes jeg er et godt princip at holde fast i," siger Karsten Dybvad.

Formanden er den første blandt ligemænd

Dermed taler han imod argumentet for at gennemføre udvalgets anbefaling, som netop er baseret på tanken om at formandens rolle er væsensforskellig fra de øvrige bestyrelsesmedlemmer.

"Udvalgets anbefaling skal ses i lyset af, at bestyrelsesformanden spiller en helt særlig rolle i bestyrelsen og i relationen til direktionen," har Erhvervsministeriet tidligere udtalt til FinansWatch.

Karsten Dybvad mener ikke, at formandens rolle er unik.

"Som formand bliver man valgt af bestyrelsen, så det er i høj grad et tillidshverv, hvor man er leder af arbejdet i en gruppe," siger han og fortsætter:

"Man skal ikke undervurdere den rolle, men man skal heller ikke overvurdere den. For selvom det jo er en klassisk ledelsesopgave at være formand og lede en gruppe, så er bestyrelsen i høj grad et kollektiv. I den forstand er formanden jo blot den første blandt ligemænd," siger Karsten Dybvad.

Direkte adspurgt til, hvad han mener om forslaget, henviser Karsten Dybvad til Finans Danmark, hvor holdningen som bekendt er, at forslaget om en separat fit & proper-vurdering af formanden er for principielt.

Banker råber op om anbefalinger i ansvarsrapport: "Hvornår er nok nok?"

Danske Banks bestyrelse genvælges mens udfordrer må nøjes med krummer

Dybvad lægger afstand til møgsager med egen start: Det var et vendepunkt

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også