FinansWatch

Borbjerg Sparekasse slår forventninger i et "fantastisk år"

Borbjerg Sparekasse har tjent lidt mindre i 2020 end i 2019, men man slår sine forventninger i et år, "hvor næsten alt er gået vores vej".

Borbjerg Sparekasse slår sine forventninger i 2020 og tjener 10,2 mio. kr. | Foto: Miriam Dalsgaard

Der er grund til optimisme i den lille Borbjerg Sparekasse, der ligger nær Holstebro i det vestjyske område.

Man har nemlig slået sine forventninger i regnskabsåret for 2020 og landet et resultat på 10,2 mio. kr. efter skat, eller 12,7 mio. kr. før skat. Sparekassens forventninger til året var 8,9 mio. kr.

”Kort fortalt er der – trods corona – igen tale om et fantastisk år, hvor der har været forrygende travlt og næsten alt er gået vores vej,” skriver sparekassen i regnskabets ledelsesberetning.

Bundlinjen er faldet med lidt over 2 mio. kr. fra sidste år, hvor sparekassen tjente 12,4 mio. kr. efter skat.

Vækst i toplinjen

I Borbjerg Sparekasse kan man på trods af coronakrisen se tilbage på et 2020 med vækst i indtjeningen.

Netto rente- og gebyrindtægter er steget med knap 1 mio. kr. fra 25,4 mio. kr. til 26,4 mio. kr. Ifølge sparekassen er der tale om en rekordhøj toplinje. Indtjeningen er i øvrigt steget støt igennem mange år og udgjorde f.eks. i 2016 18,6 mio. kr.

Væksten i toplinjen er særligt båret frem af de stigende gebyrer- og provisionsindtægter.

Udlånet er i 2020 på 265 mio. kr., og er dermed steget med 4 mio. kr. eller 1,6 pct. Det er ifølge sparekassen tilfredsstillende set i lyset af de politisk vedtagne hjælpepakker.

Indlånet er dog steget væsentligt mere, nærmere bestemt med 40 mio. kr. og udgør 365 mio. kr. Nøgletallet udlån i forhold til indlån er derfor faldet fra 77,4 pct. til 68,1 pct.

Ifølge Sparekassen vil det ”være et fokusområde i 2021, at faldet ikke fortsætter i voldsom stil, og det er vores opfattelse, at indførelsen af bl.a. negativ rente har været med til at bremse udviklingen.”

Høj overdækning

Den store forskel på 2019 og 2020 hos Borbjerg Sparekasse skal findes på posten for kursreguleringer, hvor man i 2019 tjente 5,7 mio. kr., mens man i 2020 har tjent 1,8 mio. kr.

Forskellen skyldtes salget af Sparinvest-aktier i 2019, hvor der gik 4,0 mio. kr. ekstra ind på kontoen af den grund.

Driftsomkostningerne er desuden steget med knap 1 mio. kr. fra 13,2 mio. kr. til 14,3 mio. kr. Det er en stigning på 8,3 pct. og skyldes særligt ansættelsen af en enkelt medarbejder.  

I sektoren ser man store nedskrivninger som følge af coronakrisen. I Borbjerg Sparekasse nedskriver man for 900.000 kr. som ledelsesmæssigt skøn som følge af coronakrisen.

Derudover har sparekassen også reserveret 1,0 mio. kr. i solvensbehovet på grund af usikkerheden om, hvordan coronakrisen kommer til at udvikle sig.

Sparekassen overfører 9,9 mio. kr. til egenkapitalen, har en kapitalprocent på 28 pct., og en solvensoverdækning på 17,3 pct., hvilket må siges at være i den høje ende sammenlignet med de øvrige pengeinstitutter i landet.

Bestyrelsen i sparekassen foreslår en rente på 2,5 pct. af garantkapitalen. Det er en nedgang på en halv pct., hvilket ”skal ses sammen med det generelt faldende renteniveau og Finanstilsynets henstilling om at udvise forsigtighed i disse corona-tider.”

Sparekasse må indføre negative renter efter "unormal" strøm af indlån

Sparekasse om mængden af nye krav: Tilsynet kan reelt lukke en lille virksomhed 

Mere fra FinansWatch

Læs også

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs