PFA-chef så ledelse som en stopklods og var ved at kaste op over pralende ledertyper – nu er hun blevet bidt af det

Hvis man virkelig vil flytte en organisation, er man nødt til at vide noget om strategisk ledelse, mener chef i PFA Asset Management. Men sådan har chefen, der blev udnævnt til topposten i sommer, langtfra altid set på det. (Rettet)
Adm. direktør i PFA Asset Management, Irene Holmslykke, har i løbet af de seneste år virkelig fået øjnene op for værdien af strategisk ledelse. | Foto: PR / PFA Asset Management
Adm. direktør i PFA Asset Management, Irene Holmslykke, har i løbet af de seneste år virkelig fået øjnene op for værdien af strategisk ledelse. | Foto: PR / PFA Asset Management

(Tidligere fremgik det, at Marlene Nørgaard blev fyret i Danske Bank. Det korrekte er, at hun blev tilbudt en anden stilling i banken, som hun takkede nej til.)

Den 1. september blev Irene H. Holmslykke udnævnt til ny chef for PFA Asset Management.

Dermed er hun også blevet ansvarlig for den halve billion danske kroner, som organisationen forvalter primært på vegne af PFA-kunderne.

Det har været en kort vej til toppen af organisationen for Irene Holmslykke, der kom til fra Danske Bank i 2019, og hvor hun blev chef for en større del af driftsområdet, herunder kontoret for unoterede investeringer.

”Det var måske meget naturligt. Jeg har ret hurtigt haft en idé om, hvad jeg ville med PAM (PFA Asset Management, red), og jeg var meget tæt på direktionen før. Så det var et naturligt næste skridt,” siger hun.

Hvis man spurgte Irene H. Holmslykke for 20 år siden, om titlen som adm. direktør var drømmen, ville hun bestemt svare nej, fortæller hun. Men over de seneste år er der sket noget. Den faglige specialist, der har arbejdet intensivt med risikostyring og produktudvikling i sit arbejdsliv, har fundet en ny udfordring.

”Jeg har altid været meget fagligt orienteret. Men de seneste år er min faglige orientering gået mere i retning af ledelse end i den tidlige del af min karriere. Det er der, jeg er nu. Det er det, jeg gerne vil,” siger Irene H. Holmslykke.

Ved at kaste op

Irene H. Holmslykke startede på ”gulvet” som analytiker i Realkredit Danmark i 1997.

Efter en årrække i Realkredit Danmark, hvor hun særligt havde arbejdet med risikoanalyse, blev hun tilbudt sin første lederstilling. Hun hoppede dog ikke begejstret ind i jobbet.

”Da jeg for mange år siden blev tilbudt en lederstilling for første gang, var jeg meget tæt på at sige nej. For det var slet ikke det, jeg ville,” siger hun.

Det handlede dog mest om, at hun gerne ville holde sig tæt på substansen, fortæller hun. Hun har altid godt kunne lide personaleledelse, til gengæld har hun haft store problemer med en særlig ledertype.

”Nogle af dem, jeg tidligere sammenlignede mig med, var nogle, hvor jeg har været ved at kaste op, fordi jeg har følt, at de har været lige lovligt fremme i skoene i forhold til, hvor dygtige de var. Jeg har følt, at man skulle have noget at have det i, før man pralede med det. Jeg tror, jeg har stejlet lidt over for de der se-mig-profiler, hvor det handler om at vise sig udad- og opadtil,” siger hun.

En irriterende stopklods

Hun blev i Realkredit Danmark i lidt over ti år, hvorefter hun skiftede til Danske Bank. Her kom hun også til at bestride en række faglige lederstillinger inden for risikostyring, forretningsudvikling og kapitalforvaltning. På et tidspunkt i Danske Bank, hvor hun ledede et stort team, blev hendes interesse for strategisk ledelse vakt.

”Det begyndte at irritere mig, at jeg synes, jeg havde de rigtige faglige svar, men jeg manglede værktøjer til at flytte en større organisation i den retning, jeg gerne ville,” siger hun.  

Hun har ikke altid haft respekt for de mere humanistiske videnskaber, forklarer hun. Hendes stedfar var lektor i gemmologi på Københavns Universitet, og hendes storebror er blevet astrofysiker. Så interessen for de ’hårde videnskaber’ har altid været med hende. Men nu begyndte hun at se, at det faktisk havde en værdi, hvorfor hun også begyndte at læse en Excecutive MBA, der skulle give hende nogle flere værktøjer inden for ledelse.  

”Før tænkte jeg bare, at det var en irriterende stopklods. Nu kunne jeg se, at det var inspirerende og en disciplin i sig selv, som man kunne være god til.”  

Hun giver selv et ”pudsigt datapunkt” for et billede på hendes udvikling på området:

”Da jeg læste på universitetet første gang, havde jeg organisation i et fag, og jeg kunne slet ikke se, hvorfor vi skulle have det. Jeg synes, det var kedeligt og irrelevant. Og da jeg læste det på min MBA, synes jeg simpelthen, det var så spændende. Det er meget sigende.” 

MBA’en var det sidste skub, der førte hende i retningen af det topjob, hun nu har fået.

”Jeg tror, jeg længe havde stået i det der vadestadie mellem det mere faglige og ledelse. Jeg fandt ud af, at det egentlig var ledelse, jeg synes var mest interessant,” siger hun.

Du er nødt til at flytte dig

Hun blev rekrutteret til hendes sidste stilling i Danske Bank af den nuværende chef i Mybanker, Marlene Nørgaard. Da Marlene Nørgaard stoppede i banken, ændrede Irene Holmslykkes rolle i organisationen sig også.

”Jeg fik en ny chef, som måske ikke havde brug for mig i forhold til den rolle, Marlene [Nørgaard] havde ansat mig i. Selvom det foregik fint og empatisk, blev min rolle noget anderledes. Så var det ikke så interessant mere,” siger hun.

Og netop i forhold til at komme til at arbejde endnu mere med strategisk ledelse, var det også det helt rigtige at komme et nyt sted hen, mener Irene Holmslykke.

”Hvis man har været længe et sted, kan man godt få et stempel. Hvis man føler, man har forandret sig, skal man nok flytte sig til en anden organisation, hvor de ser dig, som den du er blevet, og ikke den du var,” siger hun.

Selvom hun nu har bevæget sig mere i retning af strategisk ledelse, mener hun dog stadig, at det er afgørende, at chefer har en stærk faglig ballast.

”Jeg synes, det er vigtigt, man har en faglig og helst også risikomæssig indsigt, hvis man skal være leder i den finansielle sektor, for det er blevet så komplekst et område.”

Skriv til navne@finanswatch.dk, hvis du har nyt om jobskift, forfremmelser og jubilæer i finansbranchen.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også