FinansWatch

Frygt for run på græske banker

Risikoen for run på de græske banker rykker stadig nærmere, viser nye tal fra den græske nationalbank. Det skriver Financial Times.

Foto: /ritzau/Thomas Borberg

Usikkerheden omkring den græske gældskrise og effekterne af en eventuel konkurs får ifølge Financial Times grækere til at frygte for deres indlån i bankerne. Trods overvejende tiltro blandt grækerne til sikring af deres bankindestående ved en eventuel statslig konkurs, viser opgørelse fra den græske nationalbank og udsagn fra private, at der muligvis er tale om det, der kaldes "slow motion bank run".

Slow motion bank run

Ifølge Financial Times viser tal fra den græske nationalbank, at indestående i banker faldt 14 pct. sidste år, hvormed 1,5-2 mia. euro forlod bankerne hver eneste måned. Farten, hvormed pengene forlader banksystemet, lader dog til at være kraftigt øget. Det er estimeret, at tallet for oktober nærmede sig 10 mia. euro, svarende til et fald på ca. 6 pct. af indlånsmassen.

De første tegn på rokering af indlånsbeholdning var overvejende kendetegnet ved at være høj-indkomst grupper af befolkningen, der flyttede indlån til andre lande som Schweiz og Cypern, der er kendt for at være "sikre havne" i usikre tider. De nuværende træk på indlånsbeholdningerne stammer dog i højere grad fra den gængse borger, der begynder at frygte for sin opsparing.

"Jeg er bange for, at der vil ske noget drastisk på grund af det såkaldte hair-cut, så jeg hævede nogle penge sidste måned for at være sikker på, at jeg havde kontante reserver til at forsørge familien," beretter Stelios, en græsk tjener, til Financial Times.

Det er ikke kun private, der hæver penge fra bankerne, som frygter for sikkerheden i den græske valuta.

"To restauranter in London, en lufthavnsbutik i Paris og et hotel i Hamborg nægtede at tage imod mit græske kreditkort. Udover at det er ubelejligt, er det også ydmygende," fortæller Aristides Angelakis, en forretningsmand, der ofte rejser i Europa i forretningsanliggender til Financial Times.

 

Mere fra FinansWatch

Analyse: Finansiel Stabilitet havde hårdt brug for Højesterets dom i Roskilde Bank-sagaen

Thi kendes for ret, også magtfulde bankdirektører har et personligt ansvar for, at bankkreditter vurderes ordentligt. Højesterets dom i Roskilde Bank-sagen mejsler i granit, at “business judgement rules” ikke er et fripas for bankledelser. Afgørende, principiel dom, også for nutidens bankhåndværk, skriver FinansWatch’ Jens Chr. Hansen i denne analyse.

Læs også

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs