FinansWatch

Nordiske banker sikker havn

Nordiske banker kan være et alternativ til investorer fra den rekapitaliseringsbølge, som nu truer med at udvande værdierne af aktierne hos de øvrige europæiske banker, mener UBS AG.

”Det er et meget attraktivt sted for europæiske investorer at gemme sig fra de fremskridende problemer i eurozonen,” udtaler Nick Davey, analytiker hos UBS, ifølge Bloomberg News.  

Høj core-tier-one og lav eksponering mod PIIGS

Skandinaviske banker såsom Nordea Bank AB og DnB NOR ASA har mindre beholdninger af statsobligationer fra de gældsplagede sydeuropæiske lande og er bedre kapitaliserede end deres europæiske kollegaer.

Nordea har ingen direkte eksponering fra statsobligationer i PIIGS-lande, lød en officiel udmelding fra banken d. 1. oktober, og samtidig viser seneste kvartalsregnskab fra Nordea, at de havde en core tier one kapitalprocent på 9,2 i tredje kvartal 2011, refererer Bloomberg, hvilket er over de 9 procent i kernekapital, som EU forventes at hæve kravet til fra de nuværende 6 procent.

Stramningen er omdiskuteret, da stresstests viser, at nogle banker vil kunne få problemer med at overholde kravet – eller endnu værre: overvælte stramningen til samfundsøkonomien ved at skære i balancerne.

Stabil samfundsøkonomi skaber konkurrencefordele

”I Norge har banksektoren en høj solvensgrad, tilfredsstillende indtjening og lave udlånstab, hvilket er et godt fundament at møde eventuelle udfordringer med,” siger Morten Baltzersen, direktør for det norske finansielle tilsyn, i et interview ifølge Bloomberg.

Norges arbejdsløshed på blot 3 procent er endvidere den laveste i Europa, hvilket hjælper banker som DnB NOR og Nordea til at kunne drage fordel af lavere risikopræmier på funding end øvrige aktører på det europæiske bankmarked.

 

Danske banker opfylder skærpede kapitalkrav

Storbanker vil sælge aktiver fremfor yderligere polstring

Mere fra FinansWatch

Ny direktør vil ikke have ret, bare fordi hun er chef: "Det bedste argument bør vinde"

Efter små tre år i Microsoft Danmark vinker Anne Marie Kindberg farvel for i stedet at blive kommerciel direktør hos fintech-virksomheden Lunar fra 1. februar. De første dage skal hun formentlig lytte lidt mere, end hun skal tale, og så ser hun frem til at blive en del af en virksomhed, der ifølge hende kommer til at revolutionere bankbranchen, som vi kender den.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs