Krisemøde om bankplan i Tyskland

Spændingerne mellem medlemslandene inden EU-topmødet på søndag er udtalte.

I går hastede den franske præsident Nicolas Sarkozy til et pludseligt opstået krisemøde i Tyskland mellem ledende profiler i debatten om eurozone-problemerne, skriver Financial Times.

Forud for mødet sås tydelige tegn på uenighed mellem Frankrigs præsident Sarkozy og Tysklands forbundskansler Angela Merkel. Sarkozy har til en gruppe parlamentarikere angivet, at uenighederne primært relaterer til, hvorvidt ESFS skal omdannes til en bank, som kan få likviditetsstøtte fra ECB for at modvirke systemisk smitte af den sydeuropæiske gældskrise. Tyskland er ifølge Financial Times modstandere af forslaget, der destruerer ECB’s oprindelige fundament som en uafhængig institution.

Blot fire dage inden EU-topmødet, hvor eurozonen skal være klar med en fælles konkret plan for, hvorledes gældskrisen i sydeuropa og særligt Grækenland skal håndteres, var der således stadig uenighed om den finansielle styrke af EFSF, kapitalen hertil og også størrelsen af det planlagte haircut, som de private kreditorer skal tage på Grækenlands statsobligationer.

På krisemødet i går deltog også profiler som IMF-chef, Christine Lagarde, ECB-chef, Jean-Claude Trichet, hans efterfølger, Mario Draghi, og EU-Kommisionens formand, José Manuel Barosso, der alle har været meget aktive i diskussionen om, hvorvidt og hvorledes den sydeuropæiske gældskrise skulle inddæmmes.

I dag skriver Ritzau Finans, at José Barosso i optimistiske vendinger omtalt mulighederne for, at regionens politikere kan blive enige om en gearing af den midlertidige redningsfond, EFSF.

”Jeg håber, at man vil blive enige om dette søndag. Jeg er opmuntret af det arbejde, der foregår. Jeg tror, at et meget positivt udfald på søndag er muligt, forudsat at der er politisk vilje og en følelse af kompromis fra alle deltagere,” lød det fra Barosso på en pressekonference efter gårsdagens møde.

I Finland er forslaget dog ikke ubetinget positivt modtaget.

"Jeg er bekymret for tendensen til kontinuerligt at forsøge at bevæge sig mod en mekaniske med små direkte omkostninger, men øget risiko," sagde Kimmo Sasi, der er chef for det finske parlaments finanskomite.

"Ydes forsikring er man nødt til at forstå, at risikoen kan blive en realitet og ikke foranlediges til at tro, at den vil være mindre end ved lån eller garantier," fortsatte Sasi. Det referer Rizau Finans.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også