Så meget tjener Sveriges finanselite

I Sverige er skattelisterne offentligt tilgængelige. Derfor har avisen SvD set på, hvem der tjener mest i finansverden. topscoren har næsten en halv mia. svenske kr. i skattepligtig indkomst, mens SEB's topchef sidste år alene i lønindtægt angav 32 mio. svenske kr.

Avisen SvD har set på, hvad toppen af Sveriges finanssektor har afgivet som skattepligtig indkomst for 2014, og opstillet en liste over de 19, der havde den højeste skattepligtige indkomst, og hvor meget de betalte i skat.

Nummer 19 på listen er den tidligere finansmarkedsminister Peter Norman, der sidste år tjente 2,8 mio. svenske kr., eller 2,3 mio. danske kr. Heraf skulle han dog betale 1 mio. svenske kr. i skat, så nettoindtægten landede på 1,8 mio. svenske kr. I 2013 tjente han 1,36 mio. svenske kr., og betalte 0,6 mio. i skat.

Mest interessant er dog toppen af listen. Her troner Fredrik Lundberg, adm. direktør i Lundbergföretagen og bestyrelsesformand for det magtfulde konglomerat Industrivärden.

På hans selvangivelse for 2014 stod der indtægter på ikke mindre end 478,6 mio. svenske kr., hvoraf hele 98 pct. består af kapitalindkomst. Så gigantisk en indtjening giver naturligvis også en velvoksen skatteregning. Skatten for 2014 er blevet betalt i år, og for Fredrik Lundberg, der er kendt som Sveriges ejendomskonge, endte skatteregningen på ikke mindre end 142 mio. svenske kr., svarende til 45 pct. af den svenske finanselites samlede skattbetalinger.

78 mio. kr. rækker til en andenplads

Der er et stykke ned til nummer to på listen, Mats Qviberg, der har en mangeårig karriere i den svenske finansverden, men som for tiden også er under mistanke for ulovligheder i forbindelse med sammenbruddet i HQ Bank, som han var med til at stifte. Han tjente sidste år i alt 78,5 mio. svenske kr.

Tredjepladsen indtages af den ligeledes meget kendte og højt profilerede investor Melker Schörling, der fra 2013 til 2014 kunne løfte sin indtægt fra 43 mio. til 63 mio. svenske kr., hvoraf kapitalindkomsten udgjorde 58 mio. kr. Skatteregningen for den tårnhøje indtægt endte på 20 mio. svenske kr.

Nummer fire på listen er en del af den såkaldte "Wallenbergsfære", Conni Jonsson. Han var i mange år direktør for kapitalfonden EQT, der i Danmark blandt andet senest har købt majoriteten af Top-Toy, selskabet bag fætter BR. Han er ikke længere direktør for EQT, men trods det landede hans indkomst sidste år på 60,3 mio. svenske kr., hvoraf kapitalindkomsten udgjorde 56 mio. kr.

På femtepladsen lander en anden kapitalfondsmand, Kristoffer Melinder, der er partner i Nordic Capital. Det var et lukrativt job, som sidste år viste en fremgang i den samlede indkomst på 18 pct. til 55,7 mio. svenske kr.

Noget længere nede på listen, på 15. pladsen, ligger kapitalfondsmanden Harald Mix, med en indkomst på 10,7 mio. svenske kr. Harald Mix er grundlægger af kapitalfonden Altor, der blev berygtet i Danmark som dem, der børsnoterede det senere skandaleramte OW Bunker. I øvrigt faldt Harald Mix' indkomst med 30 pct. i 2014 sammenlignet med året før.

SEB-chef fik sidste år 32 mio. kr. i løn

På sjettepladsen ligger den første bankdirektør, nemlig SEB-topchef Annika Falkengren, der blandt andet også er bestyrelsesmedlem i skandaleramte Volkswagen. Hun havde sidste år en indkomst på ikke mindre end 35,6 mio. svenske kr., hvoraf hele 32 mio. svenske kr. var lønindkomst. Så selv efter en skatteregning på 17 mio. svenske kr. burde der nok være råd til at købe en ny bil, hvis det skal være.

Først på syvendepladsen kommer en repræsentant for Sveriges suverænt mest magtfulde familie, der blandt meget andet har den reelle kontrol med SEB, nemlig Jacob Wallenberg, bestyrelsesformand for familiens holdingselskab, Investor. Han tjente sidste år i alt 20,7 mio. svenske kr., hvoraf lønindtægterne var på 16 mio. kr. Skatteregningen landede på 9,6 mio. svenske kr. Og lige efter fulgte fætteren, Marcus Wallenberg, der havde en skattepligtig indkomst på 19,1 mio. kr. Jacob Wallenbergs bror, Peter "Poker" Wallenberg måtte dog nøjes med en 14. plads, med en skattepligtig indkomst på 10,9 mio. svenske kr. sidste år.

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også