Ung økonom vil gøre op med fordomme om sit fag

Finanssektorens nye ansigter: Victoria Havsteen Branner mødte sin arbejdsmæssige true love med en ansættelse i Nationalbanken.
Victoria Havsteen Branner har været ansat i Nationalbanken siden maj. | Foto: Nationalbanken/pr
Victoria Havsteen Branner har været ansat i Nationalbanken siden maj. | Foto: Nationalbanken/pr

Kolde, kedelige og konservative.

Det er nogle af de fordomme, man kan møde, når man er økonom. 28-årige Victoria Havsteen Branner blev færdiguddannet med en kandidatgrad i økonomi i januar og har siden maj arbejdet i Danmarks Nationalbank. Og så arbejder hun også på at fjerne nogle af de fordomme, der er om økonomer.

”Jeg elsker økonomi. Det er grundstenen i hele vores samfund, og man kan måle på, hvad der sker i fremtiden. På den måde er økonomi også baseret på mennesker,” siger Victoria Havsteen Branner.

Til daglig fordeler hun sin arbejdstid i Nationalbanken mellem international makroøkonomi og klimaøkonomi. Senest har hun været med til at udgive en større energianalyse. En analyse, som hun er meget stolt af.

I forbindelse med udgivelsen af analysen har Victoria Havsteen Branner både lavet podcast om rapporten og været en tur i Børsen for at udlægge pointerne. Begge dele gjorde hende nervøs.

”At skulle udtale mig på vegne af Nationalbanken var nervepirrende. Tænk, hvis jeg sagde et forkert tal,” siger hun.

Hun synes, det var en ”fed oplevelse” at blive kastet ud på dybt vand. Det gav hende nemlig mulighed for at interagere med omverden.

”Generelt for økonomer synes jeg, det er vigtigt, at man også deltager i den samtale, der er. Nationalbanken vil gerne bidrage til samtalen, og det er jeg enig i. Så hvis man har produceret noget viden, er det godt at bidrage med det til befolkningen,” uddyber hun.

Crush på Nationalbanken

Victoria Havsteen Branner troede egentlig ikke, at hun skulle være økonom. Som hun selv beskriver det, var hun ikke særlig interesseret i matematik i skolen, men kom sidenhen efter det.

Drømmen var oprindeligt at blive journalist og rejse verden rundt. Sidenhen blev det byttet ud med ambassadedrømme og tre år på statskundskabstudiet i hjembyen Aarhus, før Victoria Havsteen Branner fandt ud af, at hun var mere interesseret i økonomi. 

Nationalbanken sagde hende ikke noget til at starte med. Som aarhusianer har man ikke rigtig et forhold til Nationalbanken, fortæller hun. Men en studietur til København, hvor der var planlagt visit til banken, ændrede hendes opfattelse.

”Jeg mødte min one true love,” siger hun med et smil, og siden da havde hun et lille ”crush” på Nationalbanken. Først udløste det et studiejob i Nationalbanken og siden en fastansættelse som økonom. 

Selvom hun ligger under aldersgennemsnittet for Nationalbankens medarbejdere på 41 år, er det ikke en udfordring for hende at være ung i banken. Tværtimod tror Victoria Havsteen Branner på, at man kan lære af hinanden.

”Det skaber en god dynamik med lidt aldersdiversitet. Jeg kommer med lidt mere viden direkte fra studiet. Og så er der nogen, der kommer med en masse arbejdsmarkedsviden,” siger hun og fortæller, at Nationalbanken har øje for sine unge medarbejder gennem Danmarks Nationalbank Academy, hvor banken afholder en række arrangementer med henblik på, at de unge skal lære af hindanden.

Økonomi i øjenhøjde

Med udgangspunkt i sig selv har Victoria Havsteen Branner oplevet, at man med hårdt arbejde sagtens kan forstå noget, som synes at være umuligt. Og derfor kan hun godt blive lidt træt af diskursen om, at økonomi er meget kompliceret og noget, som menigmand ikke kan forstå.

”Mit indtryk er, at du sagtens kan forklare økonomi til folk, hvor de ville kunne forstå det, hvis man taler i øjenhøjde. Økonomi påvirker alle, så det er ret vigtigt, at folk føler, at de kan deltage i den samtale, der er om økonomien,” siger hun.

Det er et delt ansvar, hvis man spørger Victoria Havsteen Branner. Dels har økonomer en tendens til at komplicere tallene mere end nødvendigt, men medierne og andre samfundsaktører er også gode til at udlægge de økonomiske rapporter på en måde, som ikke gavner alle, men kun dem, der forstår økonomi i forvejen, mener hun.

”Jeg synes, det er en fælles indsats, at vi skal få økonomi ned i øjenhøjde,” tilføjer hun. 

For nu vil Victoria Havsteen Branner fortsætte med det, som gør hende glad: at arbejde med økonomi. Hun holder særligt af det analytiske arbejde og muligheden for at se økonomien oppefra.

Hun drømmer stadig om at arbejde i udlandet, men heldigvis er der gode muligheder for det, når man arbejder i Nationalbanken. Centralbankverden er international og samarbejder på kryds og tværs fortæller hun. 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også