Aktiechefen har trykket på genstart – men kan ikke slippe finansverdenen

Finanssektoren har brug for at genopfinde sig selv, mener Tue Østergaard, og det samme har han selv. Derfor forlod han jobbet som aktiechef og managing partner i investeringsbanken ABG Sundal Collier. Han ville kunne sige ja til nye ting. Få måneder senere har han genopfundet sig selv som investor, rådgiver, mentor og bestyrelsesmedlem i nye innovative virksomheder.
Foto: ABG/PR
Foto: ABG/PR

Tue Østergaard forlod i februar – helt efter eget ønske – chefjobbet i den norske investeringsbank ABG Sundal Collier. Efter ni år som aktiechef og managing partner for den danske del af ABG havde han været med til at etablere den norske bank i det danske aktiemiljø og på vejen øget medarbejdertallet fra 10 til 40.

Nu ville den mangeårige chef og aktiespecialist give selv en ny karrierestart. Især ville han kunne sige ja, når nogen bad ham være med i noget, der gav ham energi. Det skulle være slut med at sige nej, fordi han havde for travlt.

Som Tue Østergaard skrev ud til netværket på Linkedin ved afgangen i februar:

"Jeg vil være mentor for unge mennesker. Jeg vil involvere mig i brancher, jeg ikke kender. Jeg vil udnytte min optimisme, energi, kreativitet, netværk og handlekraft til at være med i en virksomhed, hvor jeg personligt kan flytte noget fra A til C. Jeg vil fastholde min passion for small og midcap danske aktier."

Små tre måneder senere har han nu engageret sig som investor, stifter, rådgiver, mentor eller bestyrelsesmedlem i en stribe virksomheder med nye, innovative teknologier og forretningsmodeller. Men et nyt 'day job' i finanssektoren er dog stadig med i hans langtidsplanlægning.

"Hele min idé er at tage de bedste elementer fra nye og anderledes forretningsmodeller - tage dem til mig, arbejde med dem, blive inspireret og derfra bruge dem inden for mit hjertebarn – finans," siger han til FinansWatch.

Uddrager det bedste af nye forretningsmodeller

Han er nu trådt ind som bestyrelsesmedlem i den børsnoterede delebilstjeneste Green Mobility, har investeret i social media bureauet Homeymedia, er blevet seniorrådgiver for Solitwork, der arbejder med finansiel business intelligence, og er medstifter af et cyber security selskab. Allersenest har han også etableret et to-årigt mentorprogram med otte deltagere.

En pænt stor mundfuld for de fleste, men han tror ikke, opgaverne vil kræve hele hans tid, efter det indledende samarbejde er etableret.

"Jeg vil gerne have et 'day job' igen. Men det skal være i en virksomhed, hvor jeg kan drive en forandring – til det bedre – og hvor jeg personligt kan gøre en forskel," siger han og uddyber baggrunden for karriereskiftet:

"Målet om at etablere ABG i Danmark på en god måde var vi ved at have nået. Det er en forretning, vi nu har etableret. Men jeg synes, det betyder noget at stoppe på toppen, mens andre synes, man skal blive. Jeg er nu 48, og hvis man skal prøve kræfter med noget helt nyt, så er det nu, man skal gøre det. Jeg efterlader en fin organisation og gode folk. Så det var helt mit eget ønske at stoppe."

(Artiklen fortsætter efter billedet)

For Tue Østergaard skal et jakkesæt helst være blåt. På sidste arbejdsdag i ABG havde hele holdet iført sig de blå jakkesæt. Tue Østergaard er nr. fire fra venstre. Foto: ABG/PR | Foto: ABG/PR
For Tue Østergaard skal et jakkesæt helst være blåt. På sidste arbejdsdag i ABG havde hele holdet iført sig de blå jakkesæt. Tue Østergaard er nr. fire fra venstre. Foto: ABG/PR | Foto: ABG/PR

Finans skal genopfinde sig selv

Overordnet mener Tue Østergaard, at de eksisterende finansvirksomheder er udfordret "i meget, meget høj grad". Der er en kæmpekonkurrence og pres på priserne. Derfor er det nødvendigt at få kendskab til nye forretningsmodeller, hvis man skal komme videre i finans.

"Finans skal genopfinde sig selv – det gælder både banker og den øvrige finanssektor," siger han.

Han har i løbet af de små tre måneder engageret sig fire-fem steder, Det eneste, der ikke er meldt offentligt ud, er rollen som stifter og medejer i et cyber security firma. Det bliver disse ting, han skal beskæftige sig med, og han mener, de nye ting vil styrke ham.

"Jeg er overbevist om, at det, jeg gør, er en lidt anden vej, end mange vælger. Jeg har et højt energiniveau og er ikke nervøs for at tænke anderledes. Og det at tænke anderledes, tror jeg, er vanvittigt vigtigt i finans, hvis man tænker ti år frem," siger Tue Østergaard.

Men får du ikke lige så travlt som før?

"Nu er jeg gået fra at arbejde 60-70 timer om ugen og har de seneste måneder givet mig selv lidt luft. Som sådan har jeg ikke noget imod at have travlt. Nu har jeg haft tid til at sætte de her ting – de nye roller – i værk, og hen ad vejen bliver de mindre tidskrævende, så jeg sagtens kan arbejde i et 'day job'," siger han og tilføjer:

"Det, der er centralt for mig, er at se noget vokse. Det er en fornøjelse, og man bliver klogere af det efterhånden. Så jeg tænker, jeg kan bidrage med netværk og forretningsforståelse de nye steder og hjælpe dem til at undgå fejl, jeg har begået."

Har fulgt sine egne aktieråd

Han peger også på, at der ikke helt er tale om 'startups', men om egentlige virksomheder. Hos Solitwork er der over 40 personer ansat, og Green Mobility er også for længst forbi startup-fasen, ligesom Homeymedia er et veletableret bureau.

Og selv bliver han også betalt i flere af de nye roller. Ikke det vilde, men det skaber da et cash flow, som han siger. Dertil kommer, at han ikke står på bar bund økonomisk.

"Jeg har jo i mange år prædiket, hvilke aktier man skulle købe, og det har jeg selv gjort. Det er grundlaget for at kunne tage sådan en beslutning som nu. Det er en indsats over 25 år. Men jeg er selvfølgelig ikke velhavende som en, der har solgt en virksomhed til 500 millioner," lyder det.

Sagde bare ja

Tue Østergaard mener, han har fået spændende opgaver, som han ikke kunne lade være at røre ved. Han får næsten selv mere ud af det end de virksomhedsstiftere, der har inviteret ham med ombord.

"Det har været specielt – det med at kunne sige ja, når folk spørger mig," siger han.

Nu har du meget længe været en aktiehaj, kan du lægge hele det med konstant at følge kurserne fra dig?

"Nej, jeg kan slet ikke lægge aktierne fra mig. Det med at kunne aktier er at være god til at bedømme forretningsmodeller og mennesker. Det er de samme kompetencer, som jeg nu bruger i de nye ting."

(Artiklen fortsætter efter billedet)

Small og midcap aktier er Tue Østergaards passion. Her deltager han i tv-programmet Aktionæren. Foto: PR | Foto: ABG/PR
Small og midcap aktier er Tue Østergaards passion. Her deltager han i tv-programmet Aktionæren. Foto: PR | Foto: ABG/PR

Fordi aktier stadig optager ham meget, kommenterer han nærmest dagligt aktiebevægelse på sociale medier som Linkedin.

"Det er skønt, så længe folk vil læse mig. Man skal arbejde hårdt med at være relevant. Jeg håber nu at kunne se andre sammenhænge i aktiemarkeder ved ikke at sidde ved bordet i et aktiehandelsmiljø," siger han.

Brænder for midcap aktier

Foreløbig tager Tue Østergaard også nogle lidt skæve initiativer som en rundtur til en masse mellemstore virksomheder i Jylland sammen med en journalist fra Børsen Play i slutningen af maj.

"Grundlæggende bliver 'small' og 'midcap' virksomhederne i Danmarks negligeret. Jeg ærgrer mig hver gang over det, når nogle af dem bliver børsnoteret i Sverige eller Norge. De burde blive noteret i Danmark. Det interesserer mig. Om jeg kan gøre en forskel, ved jeg ikke. Men det er så overset, at de skaber masser af værdi i samfundet og ansætter mange," siger han og erkender, at finanssektoren kommer han ikke til at slippe.

"Hvis du nu er et finansmenneske, så er det det, du er. Mit mindset er finans. Jeg elsker det – det er drevet af passion."

Skriv til navne@finanswatch.dk, hvis du har nyt om jobskift, forfremmelser og jubilæer i finansbranchen.

Aktiechef stopper hos ABG

Bankchef følger drømmen – siger farvel til jobbet og drager ud på verdenshavene

ABG-chef: Derfor stopper jeg uden nyt job på hånden 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også