En verdensmand vender hjem

En pludselig fyring fra den danske finanstop er egentlig grunden til, at Hans-Ole Jochumsen endte med en lang karriere i toppen af den internationale børsverden. Selvom det ikke var sjovt dengang, er han i dag taknemmelig for fyringen, fortæller hovedpersonen, som nu indfrier gammelt løfte til sig selv.
Hans-Ole Jochumsen. | Foto: PR
Hans-Ole Jochumsen. | Foto: PR

I de seneste 10 år har Hans-Ole Jochumsen bestredet topjobs i Stockholm, New York og London. Nu er han på vej hjem til lille Danmark, hvor han i den grad også både gjorde karriere og gjorde sig bemærket på den danske finansscene i flere omgange, inden turen gik til det store udland.

Alderen rundede i december de 60 år, og det har i mange år været det tidspunkt, som Hans-Ole Jochumsen har stilet efter som pensionsalder. Men rent faktisk var det en fyring fra direktionen i landets tredjestørste bank, som både skabte afsættet for en lang karriere inden for børsverdenen, og som nu er med til at muliggøre, at han starter et helt nyt kapitel i sit liv.

FinansWatchs udsendte, der selv blev journalist omkring årtusindskiftet, husker dengang Hans-Ole Jochumsen som den markante chef for Københavns Fondsbørs.

"Hvis jeg ikke var blevet fyret i BG Bank, så var jeg sikkert ikke blevet direktør for Fondsbørsen," siger Hans-Ole Jochumsen med et smil.

Den økonomiuddannede Hans-Ole Jochumsen var efter 10 år i BRF Kredit i 1994 skiftet til Girobank, der i 1991 var blevet udskilt fra postvæsnet som en selvstændig bank, der fortsat havde eneret til at benytte posthusene til at håndtere girokort.

Tilblivelsen af Danmarks tredjestørste bank

I Girobank blev Hans-Ole Jochumsen en del af direktionen under Bjarne Wind, der ønskede at bruge den store likviditet fra girosystemet til også at blive en stor privatkundebank og bygge filialer op.

"Det havde vi jo kigget på i BRF Kredit, så jeg vidste, hvor svært det var," fortæller Hans-Ole Jochumsen.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Foto: /Ritzau Scanpix/Bo Svane
Foto: /Ritzau Scanpix/Bo Svane

Hans Ole-Jochumsen. Billedet er fra 1999. Foto: /Ritzau Scanpix/Bo Svane

I 1996 bliver Henrik Thufason adm. direktør for Bikuben. Hans-Ole Jochumsen kendte den tidligere Danske Bank-mand, der seks år tidligere havde tabt kampen om toppladsen til Peter Straarup, fra BRF’s samarbejde med Sparekassernes Datacentral (i dag SDC), hvor Thufason havde været direktør fra 1990-1994.

"Så jeg gik ind og drak en kop kaffe med Thufason og sagde: Hvorfor taler du ikke med Bjarne Wind, for han har den likviditet, som du ikke har. Og han vil gerne have et filialnet, og det har du," fortæller Hans-Ole Jochumsen.

Det samme sagde han til Bjarne, og på den måde lykkedes det at få de to herrer til at tale sammen, og heraf opstod landets tredjestørste bank, BG Bank.

Det gav Hans-Ole Jochumsen en plads i BG Banks fem mand store direktion. Og alt var fint, indtil Hans-Ole Jochumsen mente, at det var forkert, at den, der havde ansvaret for at investere bankens store likviditet, samtidig også kunne have ansvaret for at risikostyringen.

I dag ville man jo mene, at det var forkert…?

"Det sagde jeg også, og da jeg blev ved med at sige det, og de fire andre ikke ville beslutte det med flertal, så endte det med, at Bjarne og Henrik bad mig stoppe. Det skete i februar 1998," siger Hans-Ole Jochumsen.

Det var ikke sådan, historien dengang blev fortalt i pressen. Her meddelte BG Bank blot, der var tale om en organisationsændring, og en kilde med kendskab til forløbet udtalte dengang til Dagbladet Børsen, at der "var simpelthen ikke plads til to så stærke viljer som Hans-Ole og Henrik Thufason i direktionen".

Undskyldning

Da Finanstilsynet to år senere meddeler BG Bank, at ansvaret for investeringsformuen og risikostyringen skal være adskilt, viser det sig, at Hans-Ole Jochumsen havde ret.

Henrik Thufason giver Hans-Ole Jochumsen en undskyldning for fyringen.

"Jeg har aldrig nogensinde båret nag. Når man har sådant et job, så er løber man en risiko - og bliver betalt for det. Og hvis man skal vende den om, så havde jeg aldrig haft den karriere, jeg har haft i børsverdenen, så måske jeg faktisk skal takke Thufason," siger Hans-Ole Jochumsen og tilføjer:

"Jeg kunne bare ikke sige ja til noget, jeg mente var forkert, og det var selvfølgelig også en dejlig oplevelse for mig, at Thufason kom tilbage og sagde: "Hans-Ole, det var forkert". Desværre er Henrik død alt for ung, men episoden ødelagde aldrig vores relation."

Det var ikke længe, Hans-Ole Jochumsen fik lov til at gå ledig, selvom fyringen fra BG Bank betød, at han fratrådte med øjeblikkeligt varsel.

I april 1998 siger Fondsbørsens direktør, Lars Johansen, op for at blive chef for Finansieringsinstituttet for Industri og Håndværk (FIH), og en uge senere er jobbet landet hos Hans-Ole Jochumsen, der sætter sig i stolen 1. juni.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Foto: /Ritzau Scanpix/Torben Stroyer
Foto: /Ritzau Scanpix/Torben Stroyer

En nytiltrådt Hans-Ole Jochumsen på sit kontor på Københavns Fondsbørs med udsigt til Strøget.  Foto: /Ritzau Scanpix/Torben Stroyer

"Den opgave, jeg fik, da jeg blev ansat, var at bringe Københavns Fondsbørs ind i en større international sammenhæng. Og som Henrik Olejasz Larsen (i dag investeringsdirektør i Sampension, red.), der sad i bestyrelsen, venligt gjorde mig opmærksom på, så skulle jeg huske, at det så kunne betyde, at jeg kunne fjerne mit eget job," fortæller Hans-Ole Jochumsen.

Det kommer ikke til at ske. Nasdaq Copenhagen, som i dag er Fondsbørsens officielle navn, eksisterer i bedste velgående. Men der kommer til at ske meget andet, som får stor betydning for det danske børsmarked.

Men her tager vi lige en afstikker til en sag, der i den grad tog overskrifter i årene 1999 og 2000, og hvor Hans-Ole Jochumsen spillede en afgørende rolle.

Gravede PFA-sagen ud

Mindre end et år efter tiltrædelsen får Hans-Ole Jochumsen en henvendelse fra Fondsbørsens formand Hans Ejvind Hansen, tidligere direktør for Kjøbenhavns Handelsbank, der i 1990 blev til Danske Bank efter en fusion med Den Danske Bank og Provinsbanken.

"Hans Ejvind Hansen ringer og fortæller, at der er nogle ugler i mosen omkring PFA. Han er ikke voldsom præcis. Senere viser det sig, at det er, fordi det er noget, han har hørt hen over hækken fra sin nabo," fortæller Hans-Ole Jochumsen.

"Det er jo ikke voldsomt præcist, de informationer jeg får at arbejde ud fra. Men som det udvikler sig senere, så var det jo ikke kun ugler i mosen, for der var noget, som var helt, helt galt."

(Artiklen fortsætter under billedet)

Foto: /Ritzau Scanpix/Finn Frandsen
Foto: /Ritzau Scanpix/Finn Frandsen

Hans-Ole Jochumsen med fondsbørsens daværende formand Hans Ejvind Hansen. Billedet er fra 1999.

Diskret begynder fondsbørschefen at forhøre sig rundt omkring. Det fører blandt andet til et møde i hans eget hjem, hvor Rasmus Trads også deltager og her bedyrer sin uskyld. Alligevel ender det med, at der bliver lagt så meget pres på, at der er tilstrækkeligt med oplysninger til, at myndighederne vil se nærmere på sagen.

Den ender som en af danmarkshistoriens største finansskandaler, også kendt som PFA-sagen, hvor den daværende underdirektør Rasmus Trads sammen med byggematadoren Kurt Thorsen forfalsker garantier for i alt 3,7 mia. kr. De ender begge to i fængsel.

"Kritikere ville sige, at det skal en fondsbørs ikke blande sig i. Men jeg vil sige, at fondsbørsens rolle er at sikre et velfungerende marked, og hvis der opstår tvivl om en af de største spillere på købssiden, så må fondsbørsens rolle efter min opfattelse være at sikre at få forholdene belyst," siger Hans-Ole Jochumsen.

Fusioner på stribe

I 1998 inden Hans-Ole Jochumsen tiltræder, indgår Fondsbørsen og Stockholmsbörsen en aftale om at sammenlægge deres it-systemer, og senere på året bliver Stockholmsbörsen købt af Optionsbørsen og navnet bliver OM Stockholmsbörsen.

"I virkeligheden skabes der et fantastisk fundament i lige præcis 1998. Og i slutningen af 2004 når vi frem til en model, hvor Københavns Fondsbørs bliver solgt til OM Stockholmsbörsen, der tidligere på året er fusioneret med Helsingforsbørsen," fortæller Hans-Ole Jochumsen.

Fra starten af 2005 bliver Hans-Ole Jochumsen en del af koncernledelsen i det nye OMX, og det er han frem til 3. marts 2008, hvor OMX fusionerer med amerikanske Nasdaq.

Fusionen var langstrakt og krævede mange godkendelsesprocesser, blandt andet fordi den største aktionær var emiren af Dubai. Så da fusionen går igennem, ejer OMX syv af de otte nordisk/baltiske børser. Eneste undtagelse er Oslo, der stadig er selvstændig.

Stockholm, New York og London

Hans-Ole Jochumsen får ansvaret for børshandelsaktiviteterne i Norden og Baltikum, og i sommeren 2008 flytter han med sin kone til Stockholm, der også i dag huser det største kontor i den fusionerede virksomhed.

"Relativt hurtigt endte jeg med at være den højest rangerende i Nasdaq, og inden udgangen af 2008 var jeg den eneste i koncernledelsen, som var domicileret i Europa. På det tidspunkt har jeg også ansvaret for Nasdaqs datavirksomhed ved siden af trading," siger Hans-Ole Jochumsen.

I 2014 bliver han bedt om at tage det globale ansvar for alle handelsaktiviteter, og så flytter parret til New York, hvor Hans-Ole Jochumsen frem til udgangen af 2016 også er øverste chef for Nasdaq Markets på Times Square. Fra juni 2014 desuden som viceadm. direktør sammen med Adena Friedman, der i slutningen af 2016 udpeges til at tage over som adm. direktør efter Robert Greifeld.

Samtidig fratræder Hans-Ole Jochumsen som operationel chef for den globale handelsvirksomhed for at blive næstformand med ansvar for at støtte hele den europæiske forretning med base i London. Allerede da aftaler de, at Hans-Ole Jochumsen skulle stoppe helt ved udgangen af 2017.

"Det har altid været min ambition, at hvis jeg kunne bestemme, ville jeg gerne indrette mit liv anderledes, når jeg blev 60, og eftersom jeg blev det i november, så var det en god timing at stoppe i december," siger han.

Hvorfor ville du gerne det?

"Allerede i 1990 sidder jeg i direktionen for en relativt stor finansiel virksomhed. 27 år i topledelse tror jeg er tilstrækkeligt. Selvfølgelig betyder det, at man må træffe en masse valg, og der er ting, man meget gerne vil, men der ikke er tid til, når man tager de jobs."

"Så jeg har hele tiden tænkt, at hvis nu jeg var i stand til at stoppe, når jeg fyldte 60, så ville jeg gerne det. Derfor begyndte jeg af samme grund at spare meget op til pension allerede på et tidligt tidspunkt."

Hans egen far var kun 59, da han døde, og nåede aldrig at gøre nogle af de ting, han drømte om.

"Det mindede mig om, at jeg havde lovet mig selv, at når jeg blev 60, så skulle der ske noget andet. Så nu er jeg i gang med at se hvordan jeg skal indrette et nyt kapitel i mit liv."

Fyringen endte som en ekstra pension

Derfor blev fyringen fra BG Bank heller ikke kun et afsæt til en ny karrierevej. Den blev også afsættet for en tidlig pensionsalder. 

"Rent faktisk satte jeg min fratrædelsesgodtgørelse ind på en ekstra pensionsopsparing, hvilket også gør det endnu lettere at gøre det, jeg gør nu, for jeg har simpelthen en ekstra ratepension, som ikke er en del af min firmapension. Hvis man sætter et beløb ind i 1998, så kan det godt nå at blive til penge," siger Hans-Ole Jochumsen.

Og nu er det tid til at komme hjem til Danmark.

"Vi har tre børn, der bor i København, og de er faktisk også grund til, at nu er det på tide at komme hjem. De er 30, 32 og 34, når den sidste har haft fødselsdag her i foråret."

Hjemmeadressen er dog fortsat i London, men det bliver der snart lavet om på, for Hans-Ole Jochumsen og hans kone har købt en lejlighed i en gammel skibsrederbolig, der er en del af det nye projekt Strandpromenaden på Østerbro med udsigt over Svanemøllebugten.

Hans-Ole Jochumsen siger stop i Nasdaq 

Hans-Ole Jochumsen siger stop i Nasdaq 

Dansk Nasdaq-boss forfremmes 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også