FinansWatch

Finanskrisen udløste flere selvmord

Finanskrisen fik flere til at tage livet af sig selv, viser undersøgelse.

Den finansielle krise, der begyndte at ramme Europa i midten af 2008, skabte en trist vending i et årelangt og stabilt fald i antallet af selvmord blandt personer i den arbejdsduelige alder.

Det fremgår af en artikel fredag i lægetidsskriftet The Lancet.

Undersøgelsen er baseret på selvmordsopgørelser fra 10 europæiske lande.

Gruppen består af seks lande - Østrig, Storbritannien, Finland, Grækenland, Holland og Irland - som var medlem af EU før 2004 og fire lande - Tjekkiet, Ungarn, Litauen og Rumænien - der blev medlem efter 2004.

Selvmord er knyttet til krise

I 2008 steg antallet af selvmord blandt folk yngre end 65 i de seks førstnævnte lande med syv procent i forhold til antallet af selvmord i 2007.

Stigningen var især markant i Grækenland, plus 17 procent, og Irland med 13 procent flere selvmord. Begge lande er blandt de, der blev hårdest påvirket af finanskrisen med faldende boligpriser, statslige nedskæringer, lavere løn og flere arbejdsløse.

"Det er i overensstemmelse med tidligere studier, der viser en øjeblikkelig stigning i selvmord knyttet til de første tegn på en krise, som for eksempel problemer i banksektoren, der er forløberen for en vækst i ledigheden," skriver The Lancet.

Færre selvmord i Østrig

I de fire lande, der ikke var medlem af EU før 2004, steg antallet af selvmord kun med én procent i 2008, men accelererede året efter, da folk begyndte at miste deres job.

Antallet af arbejdsløse steg i de 27 EU-lande med 2,6 procentpoint, en relativ vækst på 35 procent, mellem 2007 og 2009.

Østrig er ene om blandt landene i undersøgelsen at kunne rapportere om et fald i antallet af selvmord i 2009 sammenlignet med 2007.

/ritzau/AFP

Mere fra FinansWatch

Læs også

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs