Bossens afløser varsler hestekur

Trygs nytilrådte koncernchef, Morten Hübbe, fortæller om de neglebidende timer, der gik, inden bestyrelsen havde besluttet, at den kun 39-årige økonom skulle være den nye chef for Nordens største forsikringskoncern efter Stine Bosses pludselige afgang. Nu skal præmieforhøjelser og lavere omkostninger hente Tryg op af det økonomiske hængedynd.
AF BO JØRGENSEN, bo.jorgensen@jp.dk

Han er selv én af de kunder, der har fået et forsikringssmæk på 40 pct. i form af en præmieforhøjelse på sin forsikring for familiens stråtækte husmandsidyl ved Gørløse i Nordsjælland.

Det gamle hus skønnes at være i stor risiko for bl.a. at blive udsat for vandskader fra tæring i de gamle vandrør.

Dermed har den nytiltrådte koncernchef for Tryg, Morten Hübbe, uforvarende gjort sig selv til offer i sin egen ambitiøse strategi for øget lønsomhed, der på få år gerne skulle redde Nordens største forsikringskoncern op af det økonomiske hængedynd, som den har siddet fast i gennem nu snart et år.

Priserne skal op

Årsagen er enkel: Det er vandskader og tyveknægte, der er hovedårsagen til, at Trygs livsvigtige nøgletal combined ratio sidste år steg til faretruende 98,8. For hver 100 kr., koncernen fik ind i præmier, måtte den punge ud med 98,8 kr. til erstatninger og reparationer efter skader.

Derfor er strategien lige så enkel: Priserne må i vejret. Foreløbig har husejere fået stigninger på i gennemsnit 14-15 pct. Den maksimale stigning på 40 pct. gælder kun for 1,5 pct. af huskunderne.

Morten Hübbe har sat sig det ambitiøse mål, at combined ratio for Tryg i Danmark om bare tre år skal ned på 90.

Værre ser økonomien ud i Trygs svenske og finske afdelinger, der begge havde underskud sidste år med combined ratios på over 100.

Rå kriminalitet

Hans medicin er, at omkostningerne til salg og administration skal bankes godt og grundigt ned med op imod 50 pct. inden 2020 - fra 16 pct. i Norge og Danmark og 17 pct. i Sverige ned til i gennemsnit 10 pct.

»Og så skal vi være bedre til at fortælle kunderne, hvordan de selv kan forhindre skader. Det kan f.eks. være vandlåse i kældre og installation af tyverialarmer. Kun 7-8 pct. af danske huse har i dag installeret alarmer, og det er alt for lidt. Vi må i højere grad erkende, at kriminaliteten er blevet international og mere rå end for få år siden,« fastslår koncernchefen, der samtidig har besluttet kraftigt at drosle ned for salget af ejerskifteforsikringer for huse til salg.

Ingen undtagelse

Sådanne forsikringer har i årevis været en konstant underskudsforretning for alle forsikringsselskaber - Tryg er ingen undtagelse.

»Der er simpelthen for stor afstand fra, hvad kunderne håber på at få dækket, og til, hvad de reelt kan få dækket. Ejerskifteforsikringer skal både kunne dække mere og koste mere for at blive interessante for os,« siger Morten Hübbe.

Løbske lønninger

Blandt de synlige tiltag til besparelser er den spektakulære igangværende lønkamp mod Trygs 312 assurandører, der de seneste tre år har oplevet lønstigninger på 14-42 pct., og som i dag har gennemsnitslønninger på godt 920.000 kr. årligt. Kravet er en lønnedgang på 6 pct. de kommende tre år.

Men det nægter assurandørerne og deres organisation, Finansforbundet, der har varslet strejke.

»For tre år siden var vi ikke dygtige nok til at kunne gennemskue, hvor stor lønudviklingen kunne være for denne gruppe,« erkender Morten Hübbe, der vakte stor opmærksomhed i branchen ved i en alder af bare 31 år at blive indlemmet i koncernledelsen af sin karismatiske forgænger, Stine Bosse.

Tunge skyer

Også dengang hang der tunge sorte skyer over koncernen. Med en combined ratio for hele koncernen på 108 væltede pengene ud af kassen i en lind strøm.

En skrap hestekur har bragt lønsomheden tilbage. Efter tre år var combined ratio nede på 90.

Indtil for fire år siden var skadesforsikringsselskaberne blandt de bedste indtjenende virksomheder. Men siden er det gået støt ned ad bakke. Nu skal kunststykket fra 2002 gentages.

Et naturligt valg

Men han vil ikke vedkende sig, at det var en forsikringskoncern i krise, som han overtog, da Stine Bosse uden varsel sagde sin stilling op den 12. januar i år for at hellige sig diverse bestyrelsesposter.

»Et overskud på forsikringsforretningen sidste år på 375 mio. kr. ud af en omsætning på godt 19,5 mia. kr. er ikke tilfredsstillende. Men det er ikke nogen katastrofe,« fastslår Morten Hübbe, der indrømmer, at han var nervøs og bed negle i de timer den 12. januar, da Trygs bestyrelse skulle tage stilling til, hvem der skulle afløse Stine Bosse.

Var forberedt

»Alle havde forberedt sig på, at Stine Bosse ville slutte på et tidligt tidspunkt. Og det lå i luften, at jeg ville være et naturlig valg. Først og fremmest fordi jeg som økonomidirektør havde været medlem af ledelsen i ni år og derfor havde indgående kendskab til både økonomi og organisationen,« fortæller han.

»Bestyrelsen har i mange år årligt gennemgået en intern liste over mulige kandidater til topposten i tilfælde af en situation, hvor topchefen pludselig er væk. Jeg vidste godt, at jeg var på listen, og at der vist nok ikke var andre modkandidater på banen. Men alligevel var det rart at få vished,« siger den 39-årige chef for de knap 4.500 ansatte i Nordens største forsikringskoncern.

Ansvar og mandat følges

Trods sine mange år som økonomidirektør betegner han ikke sig selv som en tal-nørd, men som en chef med en »rund profil«, der er lyttende.

»Jeg er rødhåret, og mit temperament kan godt koge, f.eks. hvis igangsatte projekter syltes. Det er vigtigt, at man ikke sidder og putter sig i en stor organisation. Samarbejde er afsindigt vigtigt, men omvendt må det ikke være uklart, hvem der har ansvaret. Alle behøver ikke nødvendigvis at blive hørt. Og skal vi tale om forandringer, bliver det noget i retning af, at de, der har fået et ansvar, også får et klart mandat til at træffe de nødvendige beslutninger,« siger Morten Hübbe.

Han bekender sig til de moderne ledere, der ikke tager arbejdet med hjem, men som foretrækker at arbejde effektivt. Arbejdsdagen begynder typisk kl. 06.00, når han afhentes i en Mercedes 320 på gården i Gørløse af privatchaufføren fra det tilknyttede limousine-firma. Og den slutter prompte, når limousinen om aften ruller ind på gårdpladsen.

Nye netværk søges

Hustruen Camilla er ligesom han cand. merc.-uddannet, men har valgt at være hjemmegående efter nogle år som projektchef i ATP. Familien, der ogs består af Carl på snart syv år og Augusta på fire år, tilbringer de fleste af højtiderne og ferierne i sommerhuset ved Isefjorden. Og selv tilbringer han en del fritid med venner på riffeljagt i Sydsjælland.

Hans professionelle netværk har hidtil været CBN Top 100 (Chamber Business Networks, red.), der er et forum for bl.a. økonomichefer i Skandinaviens førende virksomheder.

»Men efter min udnævnelse har jeg et par nye netværk for koncernchefer i kikkerten. Det vigtige for mig er at møde ligestillede i nogenlunde samme alder som mig selv. Erfarne chefer er naturligvis gode at tage ved lære af. Men har man været adm. direktør i måske 20 år og nærmer sig pensionsalderen, står man nu engang med andre udfordringer, som jeg ikke nødvendigvis vil være en del af,« siger Morten Hübbe.

BLÅ BOG: MORTEN HÛBBE

Født: 4. januar 1972

Uddannelse: Bachelor i SPRØK, cand. merc. i finansiering og regnskab samt lederuddannelse fra Wharton-universitetet, USA.

Karriere:

1991-1997: Controller, Zurich

1997-1999: Finansanalytiker, Alm. Brand Forsikring

1999-2000: Operations Manager - Nordic Investment Dept., Zurich Nordic

2000-2001: Vice CFO, Zürich Nordic

2001-2002: Nordic CFO, Zürich Nordic

Ansat i Tryg: 2002

Indtrådt i koncernledelsen: 2003

2002-2003: CFO, Tryg

2003-2011: CFO (Koncernfinansdirektør)

2011- : CEO/Koncernchef

Årsløn: Løn i 2010 i alt: 5.669.500 kr.

Løn for 2011: Fastsættes på generalforsamlingen 14. april.

Netværk: CBN Top 100 (Chamber Business Networks),

Bestyrelsesposter: Høyteknologisentret AS

Hustru: Cand. merc. Camilla Hübbe

Børn: Carl og Augusta

Bopæl: Stråtækt nedlagt husmandssted ved Gørløse.

Sommerhus: Ved Isefjorden

Fritidsinteresser: Riffeljagt

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også