FinansWatch

Banker fyrer flere gravide

Siden 2008 har Finansforbundet haft 25 sager om medlemmer, der blev fyret, mens de enten var gravide eller på barsel.

Foto: DALHOFF CASPER

I 2007 var der ingen sager, men siden 2008 har Finansforbundet i alt haft 25 sager om medlemmer, der er blevet fyret, mens de enten var gravide eller på barsel. Det skriver Nyhedsbrevet Finans.

I både 2008 og 2009 havde forbundet otte sager, mens de i 2010 havde ni sager.

Hovedårsagen skal findes i finanskrisen, og de afskedigelser, den har medført. Således er alle ni sager i 2010 opstået i forbindelse med massefyringer, lyder det fra FInansforbundets næstformand.

Respekter ligebehandling

"Det er virkelig trist, når virksomheder ikke respekterer ligebehandlingsloven, som jo altså også gælder i krisetider. De fleste virksomheder i Finanssektoren opfører sig ordentligt, men der er nogle få, der igen og igen vil ud og have prøvet loven af, og så må de også betale til kasse et. For loven er soleklar og skal overholdes," siger Finansforbundets næstformand Solveig Ørteby til Nyhedsbrevet Finans.

Ifølge Ligebehandlingsloven er det forbudt at fyre medarbejdere, hvis de er fraværende på grund af barsel, graviditet eller adoption. Hvis en arbejdsgiver gør det, gælder såkaldt omvendt bevisbyrde, hvor arbejdsgiveren skal bevise, at fyringen ikke skyldes barsel, graviditet eller adoption.

I 2010 blev der indgået forlig i otte af sagerne, mens den niende sag er overgået til domstolene.

Senest har Alm. Brand Bank og Alm. Brand Forsikring måtte betale ni måneders godtgørelse til to tidligere ansatte i forbindelse med et forlig. Det ene medlem, blev fyret, mens hun var på barsel. Det andet medlem blev fyret kort tid inden, han skulle på fædreorlov, skriver nyhedsbrevet.

Mere fra FinansWatch

Analyse: Finansiel Stabilitet havde hårdt brug for Højesterets dom i Roskilde Bank-sagaen

Thi kendes for ret, også magtfulde bankdirektører har et personligt ansvar for, at bankkreditter vurderes ordentligt. Højesterets dom i Roskilde Bank-sagen mejsler i granit, at “business judgement rules” ikke er et fripas for bankledelser. Afgørende, principiel dom, også for nutidens bankhåndværk, skriver FinansWatch’ Jens Chr. Hansen i denne analyse.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs