Vi vil være danskernes næste arbejdsplads

KLUMME: "Ambitionen er, at overgangen fra arbejdsliv til pensionisttilværelse bliver et non-event," skriver Lars Ellehave-Andersen, kommerciel direktør i Danica Pension, i ny klumme på FinansWatch.
Foto: PR
Foto: PR
AF LARS ELLEHAVE-ANDERSEN, KOMMERCIEL DIREKTØR, DANICA PENSION

Vi har alle muligheder for at få danskerne til at glæde sig til deres pensionisttilværelse. Dem skal vi benytte, så de stadig flere år efter tilbagetrækningen fra arbejdsmarkedet kommer til at byde på drømme, der bliver realiseret. Vores opgave som pensionsselskab er at være danskernes næste arbejdsplads med de services, og den tryghed det medfører.

I dag er forventningerne til den 3. alder desværre ikke ubetinget positive. Halvdelen af danskerne – 52 pct. – er bekymrede for, om de har sparet nok op til deres pensionisttilværelse. Og kun ca. hver tredje dansker - 37 pct. – ser frem til at trække sig tilbage fra arbejdsmarkedet. Det var de svar, vi fik, da vi for nyligt spurgte danskerne til deres syn på pension, gennem to uafhængige meningsmålingsinstitutter.

Sammen med en række antropologer har vi også gennemført en stor kvalitativ analyse af danskernes oplevelse af overgangen til pensionisttilværelsen.

Også her kan vi se, at hvor vi i pensionsbranchen opfatter det som en fantastisk nyhed, at man nu endelig skal på pension efter at have sparet op i 20 eller 30 år, så er det for mange danskere er en stor omvæltning, der naturligt bekymrer – fordi tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet også betyder farvel til arbejdspladsen, kollegerne og de goder, som var en del af ansættelsen.

Her har vi en vigtig opgave i at gøre overgangen til det nye liv god. Vi skal gøre pension mere relevant og hjælpe danskerne med at træffe bevidste valg i god tid, så de kan gribe ud efter de muligheder og drømme, der ligger og venter på at blive indfriet i pensionisttilværelsen. Vi skal være med til at sikre, at danskerne har ro og tryghed i maven i de sidste år af deres arbejdsliv.

I pensionsbranchen er vi gode til at skabe produkter og services til danskerne, mens de sparer op, og sådan skal det også være, når danskerne går på pension.

Det drejer sig ikke bare om de traditionelle ydelser såsom forsikringer ved kritisk sygdom, forsikring hvis en medarbejder mister sin erhvervsevne, men også en række af de andre services og forsikringsløsninger, der giver medarbejderen stor værdi i nuet.

For vores kunder gælder det eksempelvis den traditionelle sundhedsforsikring, men også adgangen til navigation i det offentlige sundhedsvæsen, second opinion ved diagnoser og behandlingsplaner samt adgang til stresshotline.

De mange services og forsikringsløsninger, som man havde tilknyttet via sin arbejdsplads, stiller vi nu også til rådighed for dem, der er gået på pension. Hvor vores kunder, mens de arbejdede kunne henvende sig til deres virksomheds HR-afdeling, kan de nu som pensionister på samme måde henvende sig til os.

Ambitionen er, at overgangen fra arbejdsliv til pensionisttilværelse bliver en non-event. Sådan hjælper vi vores kunder - og øger glæden og de positive forventninger, når deres tanker går på tilværelsen som pensionist.

Vi vil være danskernes næste arbejdsplads.

Pensionsopsparing er ikke ekstra opsparing – det er pensionsløn

For at få den mission til at lykkes, skal vi stoppe med at tale om pensionsopsparing som noget helt specielt. Som et depot. Vi har endda kaldt det depotregnskaber. Som noget man opmagasiner.

Men når alt kommer til alt, er det den opsparing, danskerne skal leve af resten af sit liv. Og de seneste tal for middellevetiden viser, at vi danskere levere længere og længere.

Alene siden årtusindeskiftet er middellevetiden steget med næsten 4 år for kvinder og 4,5 år for mænd, og for en 67-årig er den steget med næsten 3 år for mænd og 2,5 år for kvinder.

Det er bestemt positivt, at vi lever længere, og at vi er friske i længere tid. Men det stiller også krav. Især til en vigtig ting. At vi i pensionsbranchen sikrer, at vores kunder har tænkt over deres forventninger til, hvordan de vil leve, når de bliver pensionister. Hvad og hvor meget vil de leve af, når lønnen fra arbejdspladsen bortfalder, og de skal på pension. Når de skal modtage pensionsløn. For i bund og grund skal pensionen jo ses som en forlængelse af lønudbetalingen, hvor det så bare pensionsselskabet, der står for den månedlige udbetaling.

Vi vil være med til at sikre, at danskerne får sikkerhed og tryghed for, at de får udbetalt nok til at betale deres udgifter – og plads og rum til de fornøjelser, de drømmer om. Og danskerne har alle muligheder for at udleve deres drømme i deres pensionisttilværelse.

Det handler bare om, at vi skal tage stilling til forventninger og drømme i ordentlig tid. Og her har vi alle en fælles opgave, så vi kan sikre, at pensionisttilværelsen kan leve op til drømme og forventninger. Det er bestemt muligt.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også