Færre soliditetsklemte virksomheder

Men der er kommet endnu flere af dem, der har en rigtig svag balance og ditto indtjening.
AF CARSTEN FÆRGE, direktør og partner Kapitalbørsen

En ny undersøgelse, lavet af Kapitalbørsen, viser en overordnet positiv tendens, at der er færre virksomheder, der rammer ind i den grænse, som bankerne sætter for soliditeten, men desværre er der kommet flere virksomheder, der tumler alvorligt med både driften og balancen.

19.500 arbejdspladser i ca. 1.800 virksomheder inden for handel/en gros og fremstillingsvirksomhed har i bankernes øjne en for lav soliditet (under 20), men en ny analyse viser på trods af det en mindre bedring blandt virksomheders soliditet.

Ca. 30% af bankers engagementer udgør virksomheder med soliditetsgrader under 20. Udfordringen rammer de virksomheder, der søger ny udvidet finansiering hvis ikke soliditeten samtidig rettes op ved f.eks. tilførsel af ny kapital eller ansvarligt lån.

Regnskaber for 2013 viser dog en svag tendens til at tallet er faldende. Analysen blandt 8 banker og sparekasser viser, at antallet af virksomheder med en solidtet på under 20 er faldet med 285 virksomheder til 5.675.  I analysen indgår offentlige regnskaber for virksomheder, der opgiver Danske Bank, Sydbank, Jyske Bank, SparNord, Nordea, Handelsbanken, Sparekassen Kronjylland eller Danske Andelskasser som bankforbindelse i årsrapporten for 2012 og 2013.

Gennem de senere års opstramning af en række kreditpolitikker i alle de tilbageværende banker har ført til øget fokus på bl.a. soliditet som en væsentlig del af den kreditindstilling, der skal ligge bag et tilsagn om udvidet eller ny kredit til en virksomhed. Soliditet som udtryk for forholdet mellem aktiver og egenkapital.

”Hvem sparker hvem, når det gælder ejerskifte?” 

Få lagt en kapitalplan

Heldigvis er der gode muligheder for mange af disse virksomheder at få lagt en vækst- og kapitalplan, der f.eks. kan tiltrække ny ansvarlig lånekapital fra eksterne investorer, medarbejdere, Vækstfonden eller andre og således styrke det samlede forretningsgrundlag. Det handler om god forberedelse og at man som virksomhed sætter sig ind i de mange supplerende muligheder, der faktisk er på markedet og som kan medvirke til at få den samlede finanseringsplan til at gå op i en højere enhed, der er acceptabel for at banken kan medvirke til yderligere finansiering.

Andre tal fra analysen viser samtidig, at antallet af virksomheder med både negativ egenkapital og negativ drift er steget fra 1.129 i 2012 til 1.318 virksomheder i 2013. Dermed står godt 15% flere virksomheder nu med et dårlige udgangspunkt for lån/kreditgivning.

Blandt fremstillings- og engrosvirksomheder er antallet af selskaber med negativt årsresultat og negativ egenkapital steget – fra 256 virksomheder i 2012 til 369 virksomheder i 2013. Det er en stigning på hele 30% og set i lyset af at netop mange handels- og produktionsvirksomheder forventes at kunne medvirke til at få opsvinget i gang er kapitalgrundlaget svækket.

Samfundsøkonomisk kan manglende likviditet i virksomhedernes løbende drift sætte en alvorlig kæp i hjulet for øget indtjening. Der må derfor i den enkelte virksomhed lægges gode kræfter ind på at få klargjort sin virksomhed til at få adgang til de milliarder af udlånskroner, stort set alle banker mener at have til rådighed.

 

Sko skal passe til fødderne – og banken til virksomheden

Det ligner en rentestigning fra bankerne

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Peter Jensen er chefkonsulent i Finanssektorens Uddannelsescenter. | Foto: Pr / Fu

Klumme: Kompleks ledelse kræver kompetencer

Læs også